Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: „Az egyik legnehezebb feladat lesz.” – Dzsudzsák

Sajtótájékoztatót tartottak Telkiben, ahol nemzeti csapatunk Feröer ellen készül. Az ankéton három légiósunk mellett a kapitány válaszolt az újságírók kérdéseire.

játékosok

Nem sokan váltottak klubot nyáron, mégis témát jelentett a sajtótájékoztatón, hiszen a körülményekhez képest sikeres nyári Eb után több játékos átigazolása is terítéken volt, hogy ezekből – néhány kivételtől eltekintve – semmi sem realizálódott, a játékosok sem nagyon értik. „Szuperül vagyok, fantasztikus nyáron vagyunk túl. Sikerült lezárni a török herce-hurcát, az új klubomtól nagyon jó élményekkel, feltöltődve érkeztem haza.” – kezdte Dzsudzsák Balázs, akit az Al-Wahda szerződtetett, s már góllal is letette névjegyét. „Jól kezdtük a bajnokságot, jó formában vagyok, folyamatosan védhetek, ma elkezdtük a munkát a vb-selejtezőre.” – tette hozzá Megyeri Balázs, míg Bese Barnabás az elmúlt másfél hétben egy kupa-, és egy bajnoki találkozón lépett pályára a francia második vonalban szereplő Le Havre együttesében. „Nagyon jól érzem magam, mozgalmas hetek vannak mögöttem, nagyon örülök, hogy sikerült összehozni az új igazolásomat. Sikerült beilleszkedni, játszottam mérkőzéseket is, nagyon boldogan láttam ismét azokat a társakat, akikkel az Eb-n részt vehettünk.” – jellemezte az elmúlt időszakát az MTK korábbi hátvédje.

Ami a kapusposztot illeti, továbbra is jól áll a válogatott, hiszen Megyeri mellett Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Kovácsik Ádám és Bogdán Ádám is bevethető. Gulácsi és Bogdán esetében nem elhanyagolható tény, hogy Megyerivel karöltve légiósként – erős bajnokságokban – keresik kenyerüket. Így adva vannak Király Gábor örökébe lépők. „Gabi egy nagy űrt hagyott maga mögött, ez egy jó lehetőség mindannyiunk számára, hogy a helyére léphessünk. Mivel mi, meghívott kapusok kb. azonos korosztály vagyunk, ezért

akár hosszútávon is eldőlhet, hogy ki lesz évekig a magyar válogatott kapusa.”

– vélekedett a posztjáról Megyeri.

S hogy milyen esélyekkel indul nemzeti csapatunk a világbajnoki selejtezőkön, arról a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs beszélt. „Idegenben kezdünk, egy nem is egyszerű ellenfél ellen. Egy nehéz meccsel indulhatunk el egy olyan úton, amit elterveztünk, Állítom, hogy az egyik legnehezebb csoportmeccsünk következik. Nem pokoli hangulat vár ránk, de a körülmények nem lesznek egyszerűek. Ha ott nyerünk, az egyik legnagyobb feladatot kipipálhatjuk. Az már teljesen mindegy, mi volt két éve, túl régen volt az a mérkőzés, nem nagyon van annak a 90 percnek hatása arra, mi lesz most. Például a mi keretünk is alaposan változott azóta. – fogalmazott, majd kitért az elvárásokra is. – Csak magunknak nehezítettük meg a dolgunkat egy sikeres Eb-szerepléssel, de ez nem teher. Most léptünk egy szintet, amit tartani szeretnénk, nem lenne jó visszaesni. Ha fegyelmezettek, alázatosan leszünk, és ugyanúgy minden meccset meg szeretnénk nyerni, mint addig, akkor lehet esélyünk. Most, augusztus végén kijelenteni azt, hogy biztosan kijutunk a vb-re, felelőtlenség lenne.

Lépésről lépésre kell haladnunk, és akkor közben elkezdhetünk álmodozni.

Természetesen nem maradt el a kérdés Bese Barnabáshoz, pótolhatja-e a sérüléséből lábadozó Fiola Attilát. „Elsősorban jobb oldali védőként számolnak velem ott is, de elképzelhető, hogy egy-egy meccsen ott is más pozícióban vetnek majd be. Elképzelhető, hogy lehetőséghez jutok majd a selejtezőn, bár Attila már egyre jobb állapotban van. Biztosan beszélek majd vele is erről, meg a kapitánnyal is, elválik majd, hogy esetleg kezdőként be tudok-e kerülni a csapatba.”

S ha megtekintjük a keretet, érdekes, hogy Gera Zoltán sérülése, valamint JuhászRoland és Király Gábor visszavonulásával Dzsudzsák Balázs a maga 29 évével a legidősebb a Feröer ellen készülő keretben, de ez közel sem okoz problémát, sőt. „Pont ma vicceltünk vele, hogy már én vagyok a legöregebb, várom tehát, hogy Gerzson visszajöjjön. Várom, hogy ennek a csapatnak a vezére legyek, bár, eddig is azt mondtam, nem kell ennek a csapatnak vezér, egy különc, mert ez egy jó brigád, nagyon jó mag állt össze. Annak sem kell feszengenie, aki például itthonról csatlakozik hozzánk, mindenkit befogadunk. Másoknak világsztárjaik vannak, nekünk csapatunk.” És végezetül az átigazolások elmaradása került szóba. „Nehéz megmondani – reagált az okokat firtató kérdésre Dzsudzsák. – Sajnos még ott tartunk, ez egy beköszönés volt csak az európai foci világába, már valamit megmutattunk abból, hogy nekünk is vannak jó játékosaink. Nem vártuk azt, hogy a játékosaink letarolják a piacot, azért reálisan kezeljük a jövőnket, de ennél nagyobb mozgásra számítottam a nyáron a hazai játékosok körül, bár azért vagyunk páran, akik el tudtunk menni új helyre. Nagy Ádám, Bese Barni is klubot váltott, talán még Korhut, Nikolics és Kádár is válthat.”

storck

A játékosok után pedig a kapitány, Bernd Storck foglalt helyet a mikrofonnál. A szakember a feladatokról beszélt először. „Mindannyian nagyon várjuk az új kihívást. Nem lesz könnyű dolgunk a vb-re való kijutással, talán nehezebb is lesz, mint az Eb-re kijutni. De ennek ellenére az Eb-meccsek pozitív ihletet adnak. Nehéz a csoportunk is, talán nem tudtunk közvetlenül kijutni, de egy második helyben reménykedünk, aztán pótselejtezőn lehet esélyünk. Portugália a top-favorit, de Svájc is kemény ellenfél – jellemezte a csoportot Storck, majd a keret összetételéről osztotta meg gondolatait. – Néhány játékosunkra már nem számíthatunk, ez köztudott. Most egy fiatal keret állt össze, velük folytatjuk, egy új generáció lép majd pályára. Sok új játékos jött, teszteltük őket. Sok fiatal tehetségünk van, ők a hiányzók helyére léphetnek. Vannak sérültek, Gera, Lovrencsics, Pintér is. Bízom abban, hogy a lyukakat betöltik majd az újak, és jól teljesítenek a helyükön. Sokan még pihennek. Elek, Kádár és Fiola sem teljesen egészséges, Nagy Ádámnak is van egy kisebb sérülése. Szalainak is neurológushoz kell mennie, hogy kiderüljön, egyáltalán bevethető lesz-e. Sokan csapatot is váltottak, Dzsudzsáknak például csak egy meccs van a lábában, neki és másoknak is ismét fel kell venniük a ritmust. De ezzel más válogatottaknak is meg kell küzdeniük.”

Ami az elmúlt egy hét alatt kiderült, több játékos tesztje is igen rossz eredményt hozott, ami Storck szerint az állóképesség a legfontosabb eleme a felkészülésnek. „Számomra mindig is a fitneszállapot az elsődleges, drámaiak az eredmények, amit pár napja mértünk. Ha ezeket az eredményeket megnézzük, nem meglepő, hogy rég jártunk világbajnokságon.

A fizikai erőnlét a legfontosabb, a technika és a taktika csak erre épül rá.

Most rosszak voltak az eredmények, ezen változtatni kell, az állóképességen javítani kell. Az Eb előtt hosszan tudtunk együtt készülni, akkor ezt sikerült kiküszöbölni, most erre kevesebb idő lesz – de ezt nem kifogásként említem.” Ahogyan Dzsudzsák Balázs, úgy a német szakember is Feröertől tart leginkább, mint mondta, az Eb-n nem tartott egy meccstől sem ennyire, mint a vb-selejtező rajtjától. „Az Eb során nem tartottam ennyire egy meccstől sem ennyire, mint ettől. Nekem ez lesz az év legnehezebb meccse. Óriási elvárás van rajtunk, sokan azt hiszik, Feöer egy kiscsapat, de nem az. Nagyszerű edzőjük van, egy dán tréner, általa jól fel vannak készítve, leginkább Izlandhoz hasonlítanám őket. A földön kell játszanunk majd, mert nem úgy pattan a labda a műfüvön, ahogy a játékosok megszokták, ezzel például a Mönchengladbach is szembesült nemrégiben arrafelé. Este 6 fok van, nappal 11, az időjárás sem könnyíti meg a helyzetet, ezért próbáltunk Telkiben legalább hasonló körülményeket teremteni, hogy megszokják azt, ami vár rájuk.” A játékosok klubváltásáról: „Ha Korhut sorsát nézzük – ha ilyen lehetősége van, hogy váltani tudjon, ezt nem szabad megakadályozni. Múlt héten végig velünk edzett, holnap ismét itt lesz, ehhez alkalmazkodni kell.”

Érdekességként lehet említeni, hogy múlt héten mindössze Henning Berg, a Videoton norvég vezetőedzője látogatta meg a csapatot a TF pályáján, ahol az orvosi stáb felmérte a játékosok állapotát, és cserélt eszmét Storckkal, a többi együttes egyelőre nem kereste a kapitányt. „Természetesen a kluboknál mindenki a saját sikereire hajt. Mindenki megpróbálja picit a saját útját járni. Löw Németországban ugyanúgy nyomon követi a játékosai állapotát, de ott nem lesznek eltérő mérési eredmények, hiszen hasonló módszerrel készülnek fel a csapatok. Itthon ettől még messze vagyunk, egy év alatt nem sokat léptünk előre – beszélt a klubok kapcsán a kapitány. – A kluboknak nincsenek nemzetközi sikerei, ezek után miért várják el a válogatottól a sikeres szereplést?

Szerintem fordítva kellene működni, sikeres klubokra kellene épülnie a sikeres válogatottnak. Mire fel várja mindenki a nagy sikereket a válogatottól?

Egy játékosunk van, aki BL vagy EL-csoportkörben játszhat, a nagy többségnek nincs komoly nemzetközi tapasztalata. Portugália vagy Svájc jóval előrébb jár ezen a téren, ugyan nekünk is vannak tehetségeink, de a mi utunk rögös lesz. Arra kell építenünk, hogy egyszer ezek a játékosok már negmutatták, tudnak magasabb szinten is jól teljesíteni. Ott mély vízbe dobtunk be sok játékost, a keret egy része pedig legfeljebb pár ezer ember előtt játszanak idehaza. Nem lehet tehát igazán értékelni, milyen eredményt is értünk el mi kint az Eb-n.” – jegyezte meg végezetül a kapitány.

Sipos Jenő a tájékoztató zárásaként elmondta: mintegy 200 magyar szurkoló lehet jelen a találkozón, amelyre a jegyek fele fogyott el. Ami a hazai selejtezőket illeti, 2000 darab bérlet talált gazdára eddig.

Gavalovits sándor