Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Van veszve bármi is? – Barca félévértékelő

Felemás érzések kavaroghatnak most a gránátvörös-kék szívekben, hiszen habár a Barcelona nem teljesített rosszul a szezon első felében, mégis akad lemaradásuk a rivális Real Madriddal szemben – félévértékelő.

Kép: goal.com

Kép: goal.com

Kezdjük a tények ismertetésével: az FC Barcelona a La Liga második helyén zárja 2016-ot három pont hátránnyal a Real mögött, a madridiak ráadásul egy meccsel többet is játszottak. Természetesen a hátrány annyira nem jelentős, hogy ne lehetne ledolgozni – inkább az lehet aggasztó a szemszögükből, hogy mennyi “ki nem kényszerített hibájuk” volt idén. A Real Madrid őrzi veretlenségét, a Barca viszont a bajnokságban kétszer is kikapott. Ezek közül talán az első, a Deportivo Alaves elleni zakó a fájóbb: kissé tartalékos felállásban futottak neki a Camp Nouban, Messi és Luis Suarez csak a kispadon kapott helyet Iniesta, Rafinha, Umtit és Jordi Alba társaságában.

A kezdőben olyan nevek, mint Cillessen, Aleix Vidal, Denis Suarez, Arda Turan és Paco Alcacer – róluk később is esik majd szó. Papírforma szerint így is fölényes hazai sikernek kellett volna következnie, ám az élet mást hozott. Deyverson és Ibai Gomez góljaival az újonc Alaves nagy meglepetésre elvitte a három pontot Barcelonából – Mathieu csak szépíteni tudott. A második vereség már valamivel elfogadhatóbb, hiszen a Celta Vigo egyike a legkellemetlenebb ellenfeleknek a spanyol pontvadászatban. Egy meccsen bárki ellen képesek csodát tenni és ezúttal is ez történt: 33 perc után már 3-0-ra vezettek, az előny pedig kitartott a végéig. Hiába táltosodott meg a Barcelona a hajrára, a Celta 4-3-ra nyerni tudott. Iniesta itt is csak csere volt, Messi pedig egyáltalán nem játszhatott.

Nem csak ezek voltak az idei kihagyott ziccerek: volt a bajnokságban zsinórban három meccsük, ahol csak döntetlenekre futotta az erejükből. Sorrendben a Malaga, a Real Sociedad és a Real Madrid elleni találkozók voltak ezek, egyik sem volt megnyerhetetlen. Talán a Sociedad ellen voltak a legmesszebb a győzelemtől – de ellenük ehhez már hozzászokhattak -, a madridiak elleni utolsó perces egyenlítés viszont tényleg a fájó kategória. Egy olyan meccset sikerült nem megnyerniük, ahol a kezükben volt már a siker – csak le kellett volna zárniuk. Nem tették, így a hátrányuk nem csökkent a bajnokságban.

A Bajnokok Ligájában szintén érdekes az eddigi teljesítményük. Azt borítékolni lehetett, hogy a Celtic, a Gladbach és a City társaságában az első két hely valamelyikét csak megszerzik majd, de főleg az angolok elleni párharc mutatott érdekes dolgokat. Egy fölényes siker és egy fájó vereség a mérlegük ezeken az ütközeteken – mind a két alkalommal megvoltak a maguk lehetőségei, a visszavágón azonban Messi vezető gólja után ismét elmulasztottak pontot tenni a találkozó végére. A manchesteriek fordítottak és végül fölényesen, 3-1-re nyertek hazai pályán – Iniesta nem játszhatott. A csoportot végül így is meggyőző fölénnyel nyerték, de a folytatás nem lesz egyszerű számukra: az Unai Emery által irányított PSG lesz az ellenfelük a nyolcaddöntőben. A kupában 8-1-es összesítéssel búcsúztatták a Herculest és legközelebb az Athletic Bilbaóval játszanak majd.

A számok alapján az esetleges hibáikat nem a labdabirtoklás kapcsán kell keresni: Spanyolországban szokás szerint náluk van átlagosan a legtöbbet a játékszer (62,6%), míg a BL-ben csak a Bayern tartogatja náluk többet a labdát. A bajnokságban ők szerezték a legtöbb gólt és a kapott gólok kapcsán vészes a helyzet – nagyjából úgy állnak, mint riválisaik. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki elégedett: ter Stegent rengeteg kritika éri idén is, ahogy a nyáron szerződtetett Cillessen sem tűnik túl meggyőzőnek. Holtversenyben a Real és a Barca passzol a legpontosabban a bajnokikon, de a BL-ben is a legjobbak között vannak (89% körül).

Ahogy arról már szó volt, ők szerezték a legtöbb gólt a La Ligában, szám szerint 41-et. Ebből 24-et Luis Suarez és Lionel Messi vállalt, akik 12-12 góllal vezetik is a góllövőlistát. Az érdekes dolgok viszont csak ez után következnek: a gyakran csak epizódszereplő Rafinha a harmadik a házi góllövőlistán (5) és csak utána következik Neymar (4). Pedig a brazil gólvágó a második legtöbb időt töltötte a pályán az MSN-ból, ehhez képest viszont a teljesítménye kissé elmarad a várakozásoktól. 6 gólpasszával viszont vezeti a barcás rangsort, őt pedig Luis Suarez és Sergi Roberto követik. A Bajnokok Ligájában is Messi áll az élen 10 góllal és ott is Neymaré a legtöbb gólpassz (7).

Kép: youtube

Kép: youtube

A gólok számában tehát nincs hiba. Akkor mégis miért nem ők vezetik a bajnokságot? A fentiekből kitűnik, hogy az elszalasztott mérkőzések jelentős részéről hiányzott Iniesta, vagy csak csereként állt be. A spanyol válogatott karmester akárhogy öregszik, egyszerűen nem pótolható a középpályán. A nyáron szerződtetett Andre Gomes és Denis Suarez is próbálták pótolni, de nekik még több időre van szükségük – meg tőlük amúgy sem elvárható, hogy csak úgy pótolják Iniestát, aki egy zseni. Xavit Rakitic még csak-csak tudja pótolni, de Iniesta pótlékára ráakadni már nem olyan egyszerű. Talán az utolsó, Espanyol elleni mérkőzésen látszódott meg leginkább, hogy mekkora kaliber is ő. Egy jó formában játszó Iniesta nehezen fogható bárkihez is.

A nyári szerzemények teljesítményével nem mindenki elégedett. Denis és Gomes még messze van attól, hogy vezér legyen a középpályán és meccseket döntsön el, ahogy Digne-nek is érnie kell még, hogy egyértelműen meg lehessen ítélni: megérte-e leigazolni. Cillessen szintén ez a kategória. Alcacer egyelőre látványosan nem találja a helyét a csapatban és  a társak sem tudnak vele mit kezdeni.  Az egyetlen újonc, aki viszont tényleg fel tudta venni a ritmust, az Umtit. A francia védő egész magabiztosnak mondható és nagyon labdaügyes. Hosszú távon erőssége lehet majd a keretnek. A védelmen pedig azért van mit foltozni. Talán a legjobb teljesítményt hátul az a Sergi Roberto nyújtja, aki középpályásból lett átnevelve szélső védővé – ez pedig sokat mond. Ter Stegen és Suarez után ő a harmadik a pályán töltött percek számában, emellett pedig a gólpasszokkal is jól áll. Szép csendben a csapat egyik legfontosabb pontja lett – főleg úgy, hogy Luis Enrique nem bízik Aleix Vidalban, aki minden bizonnyal hamarosan távozik a csapattól.

Kép: Twitter

Kép: Twitter

De nem ez volt élete legjobb félszezonja Pique-nek, Mascheranónak és Jordi Albának sem. Mind tudnak ennél jobban is játszani, de ez szinte az egész csapatra elmondható. A Barca nem nyújtott rossz teljesítményt az ősszel, de ez is látszik, hogy van még bennük potenciál. A fiatalok meccsről-meccsre jobbak lesznek és a sztárok is nagy nehezen erőre kapnak majd az idő múlásával. A szezon legfontosabb része még csak most következik. Ha elkerülik a sérülések a Barcát, akkor itt még bármi lehet.

Baranyai Balázs