Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: Így áll az olasz élvonal féltávnál

A Serie A-ból 19 fordulót már lejátszották, legalábbis a csapatok többsége. A bajnokság feléhez érve górcső alá vesszük egy körkép keretein belül, mi is történt eddig az olasz élvonal 2016/2017-es szezonjában!

További összegzőkről itt olvashattok:

Másodosztály helyzetkép
Legek, érdekesség és statisztikák féltávnál
Góllövőlista jelenlegi állása és gólpasszmenők

seriefeev

Jelenleg a Serie A 85. kiírása zajlik, melyben természetesen ezúttal is 20 klub vesz részt. Az előző szezon első 17 csapata, valamint a 3 másodosztályból feljutott együttes alkotja a társaságot. A szezon múlt év augusztus 20-án vette kezdetét, és egészen május 18-ig tart, a címvédő szerepét pedig ismét a Juventus tölti be.

Az élboly
Elsőként a címvédőről kell pont írnunk, hiszen a tabellát a Juve vezeti, úgy, hogy az Olasz Szuperkupa miatti jelentése következtében eggyel kevesebb meccset játszott Allegri együttese. A Zebrák 15 meccset nyertek meg eddig, hármat buktak el, döntetlent viszont még nem játszottak, pedig azt hihetnénk, hogy ez az olasz futball védjegye – ha így is van, a Juvéé biztos nem ez. A torinói együttes igencsak jó formában van, vasárnap rekordot is döntött, hiszen zsinórban 26. hazai meccsét nyerte meg a klub. Számoljunk visszafelé: zsinórban 26 megnyert hazai meccs, 25-tel több lőtt gól, mint kapott. A Juventus gólaránya 38-14-es lett 18 találkozó során. A csapat legjobbja az a Gonzalo Higuaín, aki volt csapata, a Napoli ellen is parádésan játszott. A listavezető egészen az 5. forduló óta áll megszakítás óta az élen! Az éllovassal szemben lőtávon belül van a második helyezett, de nem kell igazán tartaniuk Buffonéknak, akik előnye úgy 4 pont, hogy a Roma-val szemben eggyel kevesebbszer léptek pályára a ligában.

Tehát a 2. az egyik fővárosi csapat a két élvonalbeli közül, vagyis az AS Roma. A Farkasok sem panaszkodhatnak, nagyon jó szezont futnak, ennek egyik kulcsa pedig a bosnyák támadó, Dzeko. A római társulat 13 meccset nyert meg, 2-szer ikszelt, és 4-szer kikapott – ebben a ligában sincs verhetetlen csapat.

A képzeletbeli dobogóra jelenleg a Napoli fért még fel. A nápolyi együttes 38 pontot szerzett eddig, tehát nem sikerült a klub játékosainak átlépni a “bűvös” 40-es határt, amit a két előtte álló csapat összehozott már. Viszont izgalom még lehet a dobogó környékén, a harmadik helyért verseng a jelenleg 4. Lazio. A római alakulat csupán egy pontra van a Napolitól. Az izgalmak fokozódhatnak, ugyanis a fővárosi klub mögött álló AC Milan a Laziótól van egy pontra, míg a 6. Atalanta a milánói gárdától van egy pont távolságra.

Összességében azt lehet elmondani, hogy az európai kupaporondon való részvételért mindenképp nagy verseny várható, főleg ha figyelembe vesszük a 6. hely után következők közül pár csapatot.

Középmezőny
Meseszám jön – a 7. az Inter. A milánói csapatnak jócskán voltak szebb időszakai, az idényben kiesett az Európa Ligából is, úgyhogy Icardiéknak már csak az olasz élvonalra kell koncentrálniuk. Ennek persze nem feltétlen örülnek a klub játékosai. A lényeg: az Internazionale eddig 33 pontot gyűjtött, szóval nem nagy a lemaradása az előtte állóhoz képest, hiszen csak 2 ponttal előzi az Atalanta.
A Torino már jobban leszakadt az Intertől. A 8. helyezett csak 29 pontos, szóval 4 pontra van az előtte állótól. Érdemes megjegyezni, hogy a Torino a szezon leggólgazdagabb meccsein is kivette a részét a találatok termeléséből.
A 9. pozíció a Fiorentináé. A firenzei együttes állt már jobban is, talán nem is ez a méltó helye, de az eddig megszerzett 27 pont még csak erre volt elég. A 10. hely az Udinese csapatáé, amely csupán 2 pontra van a Fiorentinától. Szoros tehát a verseny és sűrű a táblázat ezen szakaszában is a mezőny. Viszont nem csak az Udinese 25 pontos, a mögötte álló Chievo is ugyanennyi pontot tudott 19 kör alatt megszerezni. A 12., a 13., valamint a 14. helyezett is azonos pontszámot tudott eddig összegyűjteni. A Genoa, a Sampdoria, és a Cagliari is 23 pontos, nem csak egymás közt versenyezhetnek, hanem az Udinese-Chievo duóra is veszélyesek lehetnek.

A kieső zóna és környéke
Sajnos csak a 15. helyen áll a Nagy Ádám nevével is fémjelzett Bologna, viszont a magyar válogatott középpályásnak ad bizonyítási lehetőséget Donadoni, honfitársunk pedig rendre él is vele, nagyon jól szervezi a játékot. A bolognai klub 20 pontos, és túlzottan félnie nem kell a kieső zónához közelebb csúszástól, az előrébb lépés is látótávolságon belül, mégsem veheti félvállról a továbbiakat a klub, amely vélhetően eddig sem tette ezt. A Sassuolonak mégis jobban kell figyelnie, de a 16. helyezett sem áll túl rosszul, ha lefelé figyelnek a klubnál, hiszen a jelenlegielső kiesőhöz képest 8 pont a csapat előnye. A klub már az európai porondon sem vigasztalódhat, épp hogy kiesett az Európa Ligából. A 17. pozíciót elfoglaló Empoli háza táján sem neccesebb a helyzet, a 16.-hoz képest csak egy pont a hátránya, előnye pedig a mögötte állóval szemben 7 pont.

Jöjjenek azok a csapatok végezetül, amelyek jelenleg kieső helyen állnak.
A kiesők között az első a Balogh Norbertet és Sallai Rolandot is felvonultató Palermo. Az együttes csak 10 pontot szerzett eddig, vagyis 7 pontra van az Empolitól, amely jelenleg nincs még kieső helyen.
Izgalmas a helyzet hátul, a 19. helyezett Crotone, valamint az utolsó, azaz a 20. Pescara is 9-9 pontos, ez a két klub 8 egységnyire van a már többször említett és nem kieső helyen álló Empolitól. Nagy versenyt kell futnia az utolsó három csapatnak, hogy elkerülje a kiesést, és nagy kőbe kell vágniuk ezeknek a kluboknak a fejszéjüket. Nem könnyű a feladat, talán egyik klubnak sem a ligában, de ez annál több izgalmat fog szülni a folytatásban, melyre már ezen a hétvégén sor kerül!

A bajnokság állása féltávnál

capture_2017-01-10-20-27-55

Nagy Dávid