Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Kiújul-e a Real Madrid egykori olasz fóbiája? – esélylatolgatás

2017. február 14-én továbbrobog a Bajnokok Ligája (BL), ugyanis megkezdődik az egyenes kieséses szakasz, méghozzá a nyolcaddöntős párharcokkal. Az addig rendelkezésre álló időben végigvesszük a legjobb 16 mezőnyének mind a nyolc párosítását, és megkíséreljük előrevetíteni, mire számíthatunk az oda-visszavágós ütközetek során.

Esélylatolgató rovatunk eddigi részeiért KATT:

Ismét megbukik németből az Arsenal?

realnapoli

2. párharc: Real MadridNapoli

15-7-11. Nem, ez nem egy dátum, hanem a spanyol Real Madrid győzelem-döntetlen-vereség mérlege olasz csapatok ellen az elmúlt 20 év BL-szezonjaiból összeírva. Abszolút nem mondhatjuk, hogy eme mutató alapján bármiféle fóbiáról kellene beszélni a Real Madrid és az itáliai csapatok relációjában. Ám ha az elmúlt 15 esztendőt vesszük alapul, érdekes adatra bukkanhatunk: a királyi gárda zsinórban három alkalommal maradt alul oda-visszavágós párharcban a BL egyenes kieséses szakaszának valamelyik körében olasz együttessel szemben. Ebből kétszer a Juventus jelentette a stop táblát, egyszer pedig az AS Roma. Ehhez még hozzávehetjük azt is, hogy ez idő alatt egyszer sikerült a Juventus mögött végeznie a 11-szeres BL-győztesnek a csoportküzdelmek során, de a 2009-2010-es szezonban az AC Milan is három ponttal távozott a rettegett Santiago Bernabéu-stadionból.. A legutóbbi betli pedig nincs is annyira messze, hiszen a 2014-2015-ös szezon elődöntőjében annak ellenére sem bírt továbblépni a Juventuson a Real Madrid, hogy akkoriban a minden hájjal megkent olasz sikeredző, Carlo Ancelotti ücsörgött a “galaktikusok” kispadján.
Viszont, hogy ne csak negatív élmények felemlegetésével bombázzuk a spanyol sztárcsapat szimpatizánsait, fontos megjegyezni, hogy az előző szezonban már nem jelentett akadályt az aktuális olasz ellenfél, egy évvel ezelőtt ugyanis az AS Romát oda-vissza kipipálta Zinedine Zidane csapata, ugyanígy a nyolcaddöntőben. Kérdés az, van-e annyi ‘spirito’ a Napoliban, hogy megidézze a múlt démonait a habfehérek számára?

A Napoli fegyverei…

Nem kell ahhoz Real Madrid-szurkolónak lenni, hogy az ember nyugodt szívvel kijelenthesse, nem az égszínkék-fehér olasz csapat a párharc esélyese. Kár lenne azonban leírni Maurizio Sarri fiait, így hát mi se tegyük, annál is inkább, mert a dél-olaszoknak nem egy olyan fegyvere van, amellyel igencsak megnehezíthetik Zidane és csapata dolgát.

Ha visszatekintünk a Napoli idényének eddigi részére, azt láthatjuk, hogy egyáltalán nem kezdte rosszul az évet Sarri mester alakulata. A bajnokságban döntetlennel nyitottak az újonc – és azóta tök utolsó helyre sodródó – Pescara ellen, de aztán jó eredmények következtek: sikerült legyőzni többek között a formálódó AC Milant, de ami talán ennél is lényegesebb volt, a Bajnokok Ligájában is sikerült helytállni. Első két csoportmeccsüket ugyanis simán megnyerték a nápolyiak, térdre kényszerítették idegenben a Dynamo Kijevet, majd hazai pályán vágtak négyet a nem éppen névtelen Benficának. Úgy tűnt, minden tökéletes lehet, és talán vérmes reményeket is táplálhatnak a Napoli szurkolói, ám ekkor valami elszakadt. Sajnos nemcsak képletesen, hanem ténylegesen is, ugyanis a szekérderéknyi aranyért, tömjénért, mirháért értékesített Gonzalo Higuaín helyére érkező, és a gólokat szépen termelő középcsatár, Arkadiusz Milik térdszalagja szakadt el, ennek okán pedig négy hónapra kidőlt a lengyel. Ahogy megtörtént a baj, a Napoli robogó gépezete is zárlatos lett: Milik sérülése után minden sorozatot figyelembe véve 10 meccsből csupán hármat nyertek meg Sarri tanítványai, a BL-ben odahaza kaptak ki a Besiktastól, a bajnokságban pedig a Roma vitt el három pontot a San Paolóból.

letöltés (1)Milik jól kezdett, ám megsérült (fotó: ESPN)

Fontos megemlékezni a Napoli eme borús időszakáról, ugyanis végeredményében ez szülte Sarri mester talán legnagyobb szezonbeli húzását, amely közvetve a Real Madrid számára is veszélyforrás lehet. A kidőlő Milik helyén először Manolo Gabbiadinit próbálta ki az olasz vezetőedző, ám az hamar kiderült, hogy nem a 25 esztendős támadó fogja megoldani a “Szamarak” problémáit. Gabbiadini rapszodikussága mindig is legendás volt talján földön, ebben a szezonban pedig ismét kiderült, hogy a kétségkívül tehetséges futballista nem lesz mindig képes repíteni a Napolit. Az idei szezonban 18 meccsen léphetett pályára, 4 gólt szerzett, ezt pedig középcsatár poszton Higuaín és Milik remek gólátlagjai után egész egyszerűen nem engedhette meg magának az égszínkék-fehér gárda (Gabbiadini azóta el is hagyta a klubot). Valamit ki kellett fundálni, Sarri pedig ki is fundálta a megoldást: a csapat villámléptű belga szélsője, Dries Mertens került hamis kilences pozícióba, és a húzás csillagos ötös érdemjegyet kapna, ha osztályoznunk kellene. Mertens ugyanis olyan góltermést produkál ebben a szezonban, amilyenre még soha nem volt képes a Napoli színeiben: 27 meccsen 17 gólja van már most, ennyit még teljes szezonjaiban se szerzett, amióta a Vezúvtól nem messze futballozik. Ráadásul 11 gólt már akkor rúgott, amikor Sarri betette középcsatár pozícióba.

És ez okozhatja a nagy veszélyt Ramosék számára, ugyanis egy villámgyors támadótrióval rendelkezik így a Napoli, hiszen Mertenst két oldalról a Callejón – Insigne kettős támogatja, a rendkívül agilis csatársor pedig képes lehet gyors kontrákkal a Real védelme mögé kerülni. Ennek bizonyítékát alighanem a Real – Dortmund párharcokon láthattuk, ahol a királyi gárda összesen négy gólt kapott Thomas Tuchel fiaitól. A legtanulságosabb találat ebből a szempontból talán a Dortmund Bernabéuban szerzett második gólja, amely Marco Reus nevéhez fűződik. A gól előtt csupán egyetlen passzt hajtott végre a BVB a madridi térfélen, ez egész pontosan Aubameyang asszisztja volt a középen érkező Reusnak. Ám azt megelőzően egy gyors indításból és egy Aubameyang – Ramos versenyfutásból állt a német ellentámadás.
Nos, felépítését tekintve ehhez hasonlót a Napoli legutóbbi olasz rangadójáról, a Milan otthonában 2-1-re megnyert meccsről is tudunk mutatni:

https://www.youtube.com/watch?v=w_R2jqWA9FM

Meglepő lenne, ha Zinedine Zidane nem készítené fel alaposan a Napoli kontráiból saját csapatát, és nem próbálna meg elkövetni mindent annak érdekében a francia mester, hogy elkerülje az égszínkék-fehérek válaszcsapásait.

Ráadásul ne menjünk el szó nélkül a Napoli hazai statisztikája mellett: 17 meccsből 11 alkalommal nyert otthon a Napoli, négyszer ikszelt, és csupán kétszer hagyta el vesztesen a pályát a San Paolóban. A két vereség alkalmával ráadásul olyan pocsék formában volt a Sarri-legénység, amilyenben talán már nem is lesz a szezon során. A híresen hangos nápolyi katlannak pedig lehet még jelentősége, hiszen a Napoli csoportgyőztesként a párharc második meccsét vívhatja hazai pályán, és amennyiben képesek idegenben lőtt gólokra az odavágón, meleg lehet még a pite a Madrid számára…

callejon-mertens-insigneInsigne, Callejón és Mertens, a Napoli legújabb sikerkovácsai

Mennyire is favorit a címvédő?

Amikor ez a cikk íródik, nem igazán jelenthetjük ki, hogy minden fenékig tejfel lenne Madrid habfehér részén. Egy sorozatból ugyanis a napokban pottyant ki a Zidane-csapat, ez pedig a Spanyol Király-kupa volt. A végállomást a Celta Vigo jelentette, amely ráadásul a Bernabéuban nyerte meg a párharc első meccsét, hogy aztán hazai pályán is kibrusztoljon egy 2-2-t, és kitessékelje Ronaldóékat a kupából. Ráadásul a Vigo elleni zakót megelőzően még a Sevillától is kikapott a királyi gárda, méghozzá 0-1-es előnyről. A kudarc ténye hirtelen egy olyan impozáns dolgot is elfedett, amely mindenképpen említést érdemel: a Bajnokok Ligája idei címvédője ugyanis nem kevesebb, mint 40(!) tétmeccsen keresztül őrizte veretlenségét, mielőtt fejet hajtott a Sevillának! Ez pedig egészen elképesztő adat még akkor is, ha történetesen a Real Madridnál futballozik a világ egyik legjobb és legdrágább kerete.

cristiano-ronaldo-free-kick-copa-del-reyRonaldo előtérben, Benzema háttérben (fotó: Sports Illustrated)

Zidane csapata vezeti a spanyol bajnokság tabelláját, ráadásul mindezt meccshátrányban teszi, és eddig csupán egy vereséget számlál a ligában, a már említett Sevilla ellenit. A Primera Divisiónban egyébként annak is kifejezetten örülhetnek a madridi szimpatizánsok, hogy a blancók nem hajtottak fejet a legnagyobb riválisoknak, ugyanis az Atlético Madridot idegenben pofozták el 3-0-ra, míg a Barcelona otthonából Ramos hajrábeli fejesével raboltak pontot. Mentálisan mindenképpen erősnek mondható a Real, hogy is ne lenne az egy csapat, amely címvédő a BL-ben és friss klubvilágbajnok?

Mégis, akad néhány dolog, amely megint csak a Napoli számára csillant meg némi reményt. A spanyol bajnokságban kevés gólt kap a Real Madrid, a cikk keletkezésének pillanatában csupán 17 beszedett találat díszeleg a “galaktikusok” neve mellett. Ugyanakkor a BL-ben nem mondhatta el magáról mindezt Zidane együttese: minden egyes csoportmeccsén gólt kapott ugyanis a Real. Íme az eredmények:

Real Madrid – Sporting Lisszabon 2-1
Dortmund – Real Madrid 2-2
Real Madrid – Legia Varsó 5-1
Legia Varsó – Real Madrid 3-3
Sporting Lisszabon – Real Madrid 1-2
Real Madrid – Dortmund 2-2

Összesen tehát 10 gólt kapott hat meccsen a madridi védelem, ami majdhogynem másfél gólos meccsenkénti átlagot jelent. Ez nem tűnik kevésnek egy olyan csoportban, ahol jelen volt a BL csoportkörének egyik leggyengébbjeként aposztrofált gárdája, a lengyel Legia Varsó is. Többek közt ennek a ténynek is köszönhette a Zidane-csapat, hogy nem nyerte meg a csoportját, és végül másodikként jutott a nyolcaddöntőbe.
Persze, amennyiben a Real Madrid legjobb védelmével állhat fel a mérkőzéseken, úgy egyáltalán nem könnyű megdolgozni őket. A probléma csupán az, hogy a Carvajal – Varane – Ramos – Marcelo tengely jelen pillanatban nem tud összeállni, ugyanis a két szélső védő sérüléssel bajlódik, helyükön általában Danilót és Nachót szerepelteti Zidane. Talán senki sem sértődik meg azon a megállapításon, hogy ez a kettős azonban minőséget tekintve nem éri el Carvajalék szintjét, tehát igencsak érdeke a címvédőnek, hogy kezdőjátékosai mielőbb hadra foghatóak legyenek. A hírek szerint megnyugodhatnak Maridban, ugyanis a Napoli elleni párharc során minden bizonnyal számolhat Zidane a spanyol és a brazil szélső védővel is.

Gareth+Bale+Real+Madrid+CF+v+Legia+Warszawa+8Ar0ulV8FIFlGareth Bale a Legia ellen (fotó: Zimbio)

Valószínűleg még inkább várják a királyiak szurkolói, hogy újra bevethető legyen az immár november óta maródi Gareth Bale. A walesi támadó kiválóan kezdte a szezont, remek őszt produkált. A bajnokságban 5 gólt szerzett, a BL-ben kettőt – köztük alighanem a csoportkör egyik legszebbjét is a Legia ellen -, és bár ez számszerűleg nem tűnik soknak, a 27 éves játékos ezen kívül is jó játékkal vétette észre magát. A Napoli elleni párharcra elvileg egészséges lesz, az már egy másik kérdés, mennyire lesz képes formába lendülni több mint két hónapos sérülés után?
Méltatlan lenne, ha szó nélkül elmennénk a BBC másik két tagja, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema mellett. Nos, a felhőtlen szezontól mindketten távol állnak, bár a portugál Európa-bajnok számokat tekintve mindenképpen hozza magát: a ligában 13, a BL-ben 2 gólja van, emellett összesen 7 gólpassza. Mégis időről időre kritika éri Ronaldo játékát, esetenként még a lelátóról is, és ezt azért nem feltétlen szokhattuk meg az utóbbi években. Persze hozzá kell tenni, hogy a 31 esztendős támadó szezonja sérüléssel indult, így pedig nem könnyű felpörögni. Ha valaki, akkor ő még 60-70 %-os állapotban is képes lehet eldönteni a Napoli elleni párharcot.
Benzemát szintén az ág is húzta eddig ebben a szezonban. Sérülések miatt összesen közel másfél hónapot kihagyott, ráadásul vetélytársat kapott Morata személyében. Ehhez képest becsületére válhat, hogy összeszorgoskodott 9 gólt a BL-ben és a bajnokságban összesen. Persze többet várnak tőle Madridban, és friss hír a franciával kapcsolatban, hogy állítólag Florentino Pérez eladná őt a nyár folyamán (erről IDE kattintva bővebben olvashattok).

Alapvetően elmondható, hogy Zidane-nak nincs könnyű dolga, ugyanis sérülések hátráltattak több kulcsjátékost is a szezon során, jelenleg pedig az említetteken kívül “betegeskedik” a Real egyik alappillérének számító Luka Modric is. A hírek szerint ő is felépül a Napoli elleni összecsapásra, de folyamatosan sérülésektől tizedelve nem egyszerű felkészíteni egy keretet akkora megmérettetésre, mint a mindenkori BL-nyolcaddöntők.

DesktopCasemiro és Hamsík között nagy csata bontakozhat ki

Hogy kik lehetnek kulcsemberek egyik vagy másik oldalon? Szinte mindenkit megemlíthetnénk, hiszen annyi egyéniség van különösen spanyol oldalon. A felsorolt tucatnyi játékoson kívül madridi részről azonban mindenképpen kiemelendő Casemiro, aki alapembere a Zidane-gárdának, ha épp egészséges. Azt pedig Makélélé óta tudjuk, hogy kiemelkedő zongoracipelő nélkül a művész se tud alkotni…
A Napoli oldalán Marek Hamsík lehet az aduász, vélhetően az extrém hajszerkezetű szlovákra komoly felelősség hárul majd a középpályás uralomért folytatott harcban. A védelemből pedig kiemelendő a nápolyiak szenegáli középhátvédje, Kalidou Koulibaly, akit annak idején 8 millió euró alatti összegért vásároltak a “Szamarak”, mostanra pedig 30 millió euróra taksálja őt a mértékadó Transfermarkt! Igazi oszlopa a Napoli védelmének a 26 éves játékos. És azért ne hagyjuk ki Arkadiusz Miliket sem, aki a visszatérés küszöbén áll a Napolinál. Talán neki is jut némi szerep ebben a történetben.

VERDIKT

A fentebb felsoroltak mellé kell tenni a következő tényeket: a Real Madrid egy vereséget számlálva vezeti a spanyol bajnokságot, a Napoli ugyanakkor három zakóval és jó pár döntetlennel harmadik az olasz élvonalban. Alapvetően a két csapat közül jóval kiegyensúlyozottabb a Real Madrid, a Napoli teljesítménye sok esetben még meccs közben is drasztikusan hullámzó tud lenni. Emellett mindenképpen Zidane együttese mellett szól a rutin, hiszen a BL ezen szakaszában összehasonlíthatatlanul jártasabb játékosokkal rendelkezik a Real, mint olasz ellenfele.
Bármi történjék is a két mérkőzésen mindenesetre, talán nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt mondjuk: aki igazán attraktív, lüktető, szellemes focit akar látni, annak a Bernabéuban és a San Paolóban lesz a helye a nyolcaddöntők alatt. És ki tudja, talán még egy meglepetésre is futja majd…

Esélylatolgató sorozatunk következő részében a Paris Saint-Germain és a Barcelona párharcával jövünk majd.

Szerző: Draskovics Tamás