Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Honvéd: „Nagyobb csoda, mint a Leicesteré” – Rossi

Második helyen nyomul a Honvéd, amit már Olaszországban is figyelemre méltónak találnak. Igaz, ehhez kell, hogy Marco Rossi személyében olyan edzője legyen, akit immár hazájában is elismernek, bár kispadra még nem hívták.

629rossi

Hosszas interjút adott a rompipallone.it-nek Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője, aki együttesével második helyen várja a bajnokság folytatását. A tréner beszélt a Leicesterről, a bajnoki címért harcoló topklubokban dolgozó kollégáiról, valamint egy álomról, és a kispesti szurkolókról is.

„A zsenialitás nem tökéletes, hanem eredetiség, amely megnyitja a határokat!”

– kezdte cikkét az olasz portál egy Arthur Koestler-idézettel. A cikk szerzője kiemeli, sem a Serie B-ben, sem az első vonalban nem értékelik Marco Rossi munkáját, minek következtében kénytelen volt külföldön munkát vállalni, ami fordulópontot hozott a tar szakember pályafutásában. Rossit az olyan hódítókhoz hasonlítják, mint Kolumbusz Kristóf, Garibaldi, vagy a futballnál maradva Carlo Ancelotti és Antonio Conte, valamint Ranieri. „Az a közös bennünk, hogy a bajnoki címért küzdünk. Számomra az, ami a Honvéddal történik, talán nagyobb sportolói csoda, mint mondjuk a Leicester előző szezonbeli menetelése. Természetesen megpróbáljuk megnyerni a magyar bajnokságot.” A játékospályafutása után edzőnek álló tréner ekképp emlékszik, hogyan is került Budapestre: „Teljesen véletlenszerű volt. Egy étteremben találkoztam barátommal, Fabio Cordellával 2012-ben, aki akkor a Honvéd sportigazgatója volt. Ő javasolt az elnöknek, és megkaptam a lehetőséget. Amikor elkezdtük a munkát, sikeresek voltunk, és dobogón végeztünk, így kilépve az európai porondra, ahol az Eto’o-val felálló Anzsival találkoztunk, miután egy kört mentünk a selejtezőben. Minden támogatást megkaptam, a szurkolók is szerettek, ami mind a mai napig megvan.”

marco-rossi

– A múltban voltak olyan csapatok, mint a Debrecen, amely helyet követelt magának a legnagyobbak között Európában. Álmodik arról, hogy egy nap megmutatja magát az európai színpadon?

„Ha egy kívánságom lehetne, akkor holnap egy olasz csapattal találkozzunk valamelyik csoportkörben, ahol bizonyíthatom, megkaphatnám a lehetőséget hazámban. Csak Olaszországban találtam szembe magam zárt ajtókkal, míg Magyarországon már öt éve megbecsülnek. S már harmadik olyan külföldi tréner vagyok, aki az NB I-ben ült kispadon.”

– Magyarországról hogyan látja az olasz futballt?

„A Serie A teljesen beleillik a világ futballjába. A Roma, Juventus és a Napoli is versenybe szállhat bármelyik európai csapattal. Követem hazám első két osztályának bajnokságát. Lenyűgöz, ahogy a Napoli játszik, minőségben felveszi a versenyt a Real Madriddal, amelynek nehéz dolga lesz a visszavágón. Kiemelném még Paulo Sousát, aki jól irányítja a Fiorentinát. A Videotonnal is jó munkát végzett, majd Tel-Avivben, Bázelben, most Firenzében, és egyszer talán a Juventusban is.”

Legnagyobb sikereiként a Brescia Serie B-s bajnoki címét emelte ki, majd edzőként a Honvéd harmadik helyét. Legnagyobb csalódásai között a Serie B-s kiesést az Udinese ellen, illetve a Serie C1-ben szereplő Pro Pratia Verona elleni vereségét említette.

A kispestiek a hétvégén hazai környezetben a Debrecent fogadják.

Gavalovits Sándor