Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: „Miért ne győzhetnénk?”

Javában készül a szombati világbajnoki selejtezőre mind a magyar, mind a portugál válogatott. A hazaiak leginkább Dzsudzsák Balázstól tartanak, míg a mieink az egységben hisznek.

255270_lettorszag_magyarorszag_gyurcso_adam

Nem könnyű megtippelni, miképpen alakulnak az események szombat este, ám az biztos, hogy papíron a portugál válogatott esélyesebb, mint a magyar. Ráadásul az is a luzitánok mellett szól, hogy nyáron Eb-t nyertek, igaz a mieink elleni csoportmeccsen igencsak meg kellett izzadniuk a döntetlenért. A Pogon Szczecin szélsője, Gyurcsó Ádám szerint borítható a papírforma. „Úgy érzem, nem az esélytelenek nyugalmával várjuk a meccset. Persze sok mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el. Az edzések során azt tapasztalom, hogy mentálisan és fizikailag egyaránt rendben vagyunk, már csak néhány apró „simítás” hiányzik. Amikorra kell, készen állunk!” – fogalmazott Gyurcsó a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában. A lengyel bajnokságban szereplő játékos Andorra és Lettország ellen is betalált, s ezt a szokását megtartaná Lisszabonban is. „Azért vagyok itt, hogy segítsek a csapatnak! Nyilván kiveszem a részem a védekezésből is, de elsősorban gólokkal és gólpasszokkal járulhatok hozzá a győzelemhez. Támadóként fontos számomra, hogy eredményes legyek, ám ez nem jelenti, hogy ha valamelyik társam jobb helyzetben van, nem passzolom le neki a labdát. Ez a válogatott, itt a csapat sikere mindennél előbbre való.”

Természetesen a találkozó előtt még lehet szó a tiszteletről, ám a kezdő sípszó pillanatában már semmiképp, tisztában van ezzel Gyurcsó Ádám is, aki szerint mindössze egyetlen apró különbség van az Eb-győztes elleni találkozó és egy kiscsapat elleni mérkőzés között. „Annyiban más csupán, hogy Portugáliának kijár a tisztelet az Eb-n megszerzett aranyérme miatt, habár abban a másodpercben, hogy elkezdődik a mérkőzés, a tisztelet elszáll. Onnantól fogva a férfias játék kerül előtérbe. Legyen a vetélytárs az Európa-bajnok vagy éppen Andorra, ugyanúgy készülünk minden találkozóra. A célunk mindig ugyanaz: nyerni! Aláírom, nem lesz egyszerű dolgunk a portugálok ellen, de ha csapatként küzdünk, mint az elmúlt időszakban oly sokszor, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy három ponttal gazdagodunk.”

a_056_bf_por_hungria_22062016-3093_europress_eza-e1466719141589

Egyetlen játékostól tartanak a házigazdák, akik várhatóan a legerősebb csapatukkal állnak fel a várhatóan teljesen megtelő Luz stadionban. Háromezer magyar drukker kivételével a hazaiak sikerét várják, így aztán a hangulatra nem lehet majd panasz. Joao Mario, az Inter labdarúgója szerint sokkal biztonságosabb játékra lesz szükségük, ha nem akarnak úgy járni, mint Franciaországban. „Ezúttal semmiképp sem kaphatunk három gólt, mint Franciaországban. Szeretnénk gólokat szerezni és begyűjteni a három pontot. Tudjuk, hogy tanulnunk kell az Eb-n történtekből, a magyarok elleni akkori meccsből. Hatásos üzenet volt, vettük. A biztonságra kell törekednünk.” Kiemelte, amellett, hogy gólt szereznek, egyet sem szeretnének kapni, valamint beszélt arról is, kitől tart a leginkább a magyar együttesből. „Magyarország nagyon jól szervezett csapat, remekül védekezik és kontrázik. Ráadásul a csapatkapitányuk, Dzsudzsák Balázs személyében kitűnő játékosuk is van, aki rengeteg nehézséget okozott nekünk az Eb-találkozón. Mindenekelőtt abban kell változtatnunk a legutóbbi meccshez képest, hogy most nem kaphatunk három gólt. Tudjuk, hogy nyernünk kell, gólokat kell lőnünk, de a legfontosabb, hogy az ellenfél ne találjon be. Egy igazi döntő lesz a meccs, hiszen tudjuk, hogy ha nyerjük a találkozókat, akkor saját kezünkben a sorsunk.”

5421848_f848c4c11fc206d8a5623b84adc66edb_wm

Ide kapcsolódó hír, hogy mind a két szövetség, valamint a Benfica a találkozó előtt megemlékezik a tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklósról. A 25-szörös válogatott támadó 2004. január 25-én, a Guimaraes elleni bajnoki ráadásában esett össze, majd a kórházban elhunyt. Mindössze 24 esztendősen távozott a sokra hivatott labdarúgó, akinek emlékét a mai napig ápolják Portugáliában.

Gavalovits Sándor