Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Visszavágni a kupafiaskóért – előzetes

Néhány napja a Vasas kiejtette az Újpestet a kupából, a lilák most visszavágnának, míg a ferencvárosiak ismét Kassai sípszavára játszanak – bár nem szerettek volna.

Vasas-Újpest

Nem kérdés, hogy a forduló slágermeccse a Vasas és az Újpest összecsapása lesz, lévén a két együttes ötödször feszül egymásnak kedden este. A két együttes ezúttal az angyalföldiek pályaválasztása mellett játszik a Szusza stadionban, ahol nemrégiben még a piros-kékek örülhettek, igaz a kupában vendégként léptek fel, és hátrányból fordítva nyerték a párharcot. Összességében az idei négy tétmeccsből kettőt nyert az Újpest, egyet a Vasas, míg egy alkalommal döntetlen született. Ami biztos, hogy a piros-kékeknél Hangya Szilveszter és James Manjrekar kihagyja a mérkőzést, miután a hétvégén kiállították mindkettejüket. Újpesten viszont kapusposzton ismét változtatni kényszerül Nebojsa Vignjevic, aki szombaton sérülés miatt lecserélni kényszerült Kovács Zoltánt. Elképzelhető, hogy ezúttal Banai Dávid kap lehetőséget, míg Balajcza Szabolcs csak a kispadra ülhet le. Mindazonáltal továbbra sem lehet ott társaival Vukasin Poleksic, aki nyáron éppen az Újpest ellen sérült meg, míg a másik oldalon Viktor Angelov maródi.

eppel629

A másik keddi összecsapáson a kiesőhelyen tanyázó Diósgyőr a listavezető Honvédot fogadja. Hogy ne legyen könnyű dolga Bódog Tamásnak, Murtaz Daushvili vállsérülése továbbra sem jött rendbe, míg Marco Rossi kellemes gondokkal küzd, hiszen mindenki bevethető, lévén Holender Filip letöltötte eltiltását. Mindössze a kiegészítő emberek egyike, Dark Kadima Kabangu bajlódik a combizmával. Pedig nagy reményekkel igazolták a támadót, ugyanakkor nem is hiányzik az Eppel-Lanzafame-Zsótér trió eredményességét tekintve. Mindazonáltal nem árt óvatosnak lennie a kispestieknek, mert amióta Bódog Tamás átvette a DVTK-t, egyre jobb formába lendülnek, amit a Ferencváros már megtapasztalt az elmúlt hetekben. Az is igaz azonban, hogy egyelőre mintegy hatvan percet bírnak mindössze a borsodiak, ennek következtében a fővárosiak arra is építhetnek, hogy a hajrában darálják be vendéglátogatójukat. Annak tükrében még inkább, hogy ősszel mindkét egymás elleni találkozójukat a kispestiek nyerték, 5-0-s gólkülönbséggel. Ebből az ötből Eppel Márton és Koszta Márk kettőt-kettőt, míg Lanzafame egyet vállalt, rájuk tehát különösképpen oda kell figyelniük a miskolciaknak.

Paks-FTC

S az élmezőny sűrűsödését tovább okozhatja a Ferencváros, amely ugyan formán kívül futballozik már hetek, ha nem hónapok óta, de a Paks ellen mégis Thomas Doll fiai számítanak esélyesebbnek. Ám ne feledjük, a tolnaiak épp egy nyolcmeccses veretlenségi széria kellős közepén vannak, így meglephetik a címvédőt. A hazaiak legutóbb Újpesten csíptek meg egy pontot, míg a fővárosiak a DVTK ellen szenvedtek, és mentettek meg egyet. Pedig a nevek, és kvalitások alapján minimum a második helyen kellene állnia a IX. kerületieknek. Más kérdés, hogy a színmagyar Paks ellen éppen ezért nem lesz könnyű játszania a Fradinak, ahol mindenki hadra fogható, akárcsak a másik oldalon. S az sem feltétlenül Gera Zoltánék mellett szól, hogy a Paks legutóbbi két egymás elleni bajnokiján négy pontot szerzett ősszel. Hiába tehát a látszólag nagyobb nevek az egyik félnél, ha a másikon csapategységgel kompenzálják a technikai hiányosságokat.

gyirmot_videoton

A nemrégiben még listavezető Videoton a Gyirmót vendégeként lép pályára, és aligha lesz kérdéses, melyik együttes várja jobb formában a találkozót. Bár a győriek gyűjtögetik a pontokat, közel sem lehetnek nyugodtak, ha a kiesés elleni harcukra gondolnak. Amolyan veszett fejsze nyele-érzés munkál az emberben. Szimpatikus társaság benyomását keltik a sárga-kékek, akiknek csak idő kérdése, mikor húzzák meg felettük a vonalat. A Vidi viszont nyolc meccs után a Vasas ellen botlott a hétvégén, ez felpaprikázhatja a bajnokaspiránst. Pláne úgy, hogy Danko Lazovic nem léphet pályára eltiltás miatt. Urbányi Istvánnak viszont a sérülések okoznak fejfájást: Máté János, Szekeres Adrián, és Vass Patrik is maródi. Az újonc az idei szezonban két vereséggel abszolválta egymás elleni bajnokijukat, sőt, a közös történelem is a Videoton felé billenti a mérleg nyelvét. A fehérváriak ellen legutóbb 2006-ban tudott meccset nyerni a Gyirmót. Akkor a Magyar Kupában hosszabbítás után ejtették ki jelenlegi látogatójukat a győriek.

mezokovesd_debrecen

Újfent újonccal találkozik a hétszeres bajnok Debrecen, ezúttal a Mezőkövesd vendégeként lépnek fel Leonel Pontes tanítványai. Bár a hajdúságiaknál visszatért a védelmbe hétvégén Dusan Brkovic, a kövesdiek ellen ismét hiányozni fog a hátvéd, akit kiállítottak a Gyirmót ellen. A borsodiak emellett abban is kakukktojások lehetnek, hogy Szivics érkezése óta mintha fékre lépett volna a csapat, holott a szerb-magyar tréner éppen az ellenkezőjét ígérte: támadószellemű csapat, sok labdabirtoklással. Ehhez képest igen hullámzóan teljesítenek Egerszegi Tamásék. Történetesen foghatná a sérüléshullámra is a gyengébb teljesítményt Szivics, ám ő legutóbb arról beszélt, lehet, ő csinál valamit rosszul. Tény, félcsapatnyi hiányzója van a matyóföldieknek, nem is igazán kiegészítő emberekről beszélünk Bacelic-Grgic, Fótyik Dominik, Farkas Dániel, Hegeds Dávid és Peter Sulek sem készülhet együtt a csapattal. A Lokinak ilyen gondja nincs jelenleg, csupán a már említett Brkovic hiányozhat nagyon a védelem tengelyéből. A mostani évadban kiegyenlített meccseket játszottak a felek, hiszen egy szűkös Loki-siker mellett egy gól nélküli döntetlen a mérleg.

mtkhali629

Hogy aztán a mi lesz a kiesés elől menekülő MTK Budapest, és a középmezőnyben „várakozó” Haladás összecsapásán, azt megjósolni is lehetetlen. A vasiaknál visszatérhet Halmosi Péter, aki eltiltását töltötte, ugyanakkor Bambgoye, Calvente, Jánvári, Németh Márió és Rózsa Dániel nagy valószínűség szerint lemarad a találkozóról, ahogyan Williams is, akit a hétvégén izomfáradtság miatt kellett lecserélnie Mészöly Gézának. A másik oldal sem lehet túl elégedett, más kérdés, hogy a Gyirmót hétvégi legyőzése adhat némi önbizalmat a kék-fehéreknek. Gera Dániel, és Hrepka Ádám sem bevethető Tamási Zsolt együttesében. A mérleg viszont így is a vasiak felé billen: Ebben az évadban egy döntetlen mellett a Haladás nyert a fővárosban.

A program
április 11., kedd
18.00 Vasas – Újpest – tv.: M4 Sport
Szusza stadion, vezeti: Andó-Szabó Sándor

18.00 Diósgyőr – Honvéd
Mezőkövesd, vezeti: Bognár Tamás

április 12., szerda
18.00 MTK Budapest – Haladás
Új Hidegkuti stadion, vezeti: Solymosi Péter

18.00 Mezőkövesd-Zsóry – DVSC
Mezőkövesd, vezeti: Vad II. István

18.00 Paksi FC – Ferencváros
Paks, vezeti: Kassai Viktor

18.00 Gyirmót FC Győr – Videoton – tv.: M4 Sport
Alcufer stadion, vezeti:  Szőts Gergely

A bajnokság állása:

nb1-tab

Gavalovits Sándor