Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

DVSC: A válogatott középpályás távozik – sajtóhír

Megkezdődött a Debrecen felkészülése is, ezzel kapcsolatban a régi-új szakvezető, Herczeg András vázolta a célokat, és a keretbeli változásokat.

herczegandrasnagy

Szerényen teljesített a Loki a mögöttünk hagyott idényben, aminek következtében előbb Kondás Elemér, majd a bajnokság vége előtt egy fordulóval Leonel Pontesnek is mennie kellett. A szezon előtt szólaltatta meg Herczeg Andrást a dehir.hu, amely beszámolt arról is, hogy felállt az új szakmai stáb, viszont a keret továbbra sem végleges. A stábba visszatér Bücs Zsolt, és Erdélyi Miklós, míg Györky Gábor is szerepet kap Herczeg segítőjeként.

Ami az állományt illeti, eddig csak távozókról tudott beszámolni a sportsajtó, míg az érkezők rubrika üres. A legújabb hírek szerint a tavaly nyáron érkező Holman Dávid máris új klub után nézhet, erről is beszélt Herczeg András. A tréner szerint igencsak nagy kihívás a Lokit visszavezetni az élcsapatok közé, pedig nem tervezte, hogy folytatja a munkát. Kiemelte, hogy jó lett volna egyben tartani a keretet, ám tisztában voltak vele, hogy több kölcsönjátékos futballozott a hajdúságiaknál.

„Szeretnénk, ha minél hamarabb kialakulna a keret, viszont ehhez tudni kell, kik távoznak, kiknek a helyére kell elsősorban igazolni. Emellett az új játékosoknak be kell illeszkedni, megszokva az új környezetet is – mutatott rá a Debreceni TV Köz-Ügy című műsorában a szakember. – Mindenképpen igazolni kell kapusposztra Danilovic helyére, Osváth Attila távozásával jobbhátvédre is szükségünk van, ráadásul ha Holman Dávid és Dusan Brkovic távozik, őket is pótolni kell.”

Nincs tehát könnyű helyzetben a hétszeres bajnok szakmai stábja, amely abban bízik, hogy a fiatalok közül többen is helyt tudnak majd állni az élvonalban. Kifejtette ebből a szempontból sincs könnyű helyzetben, mert a Létavértes megszűnésével felborult a jól megszokott struktúra, miszerint a második vonalban edződhettek a tehetségek. Ez a lépcsőfok pedig nagyon hiányzik a fiataloknak, akik vagy kölcsönbe mennek, vagy eladják őket, igaz nem biztos, hogy sok türelmet kapnak új klubjukban.

Herczeg szerint szintén fontos, hogy legyen egy debreceni mag a csapatban, mert korábban csak akkor volt sikeres az együttes, mikor helyi kötődésű labdarúgók alkották az csapat gerincét. Ahhoz ugyanis, hogy a fiatal játékosokat be tudja építeni, kellenek a helyi körülményeket jól ismerő, rutinos labdarúgók. Egy példával szolgált, mert Herczeg elmondása alapján Sós Bence ilyen játékos lehet, ugyanis van debreceni kötődése, ám elképzelhető, hogy ő is távozik, lévén sok klub érdeklődik iránta.

Így aztán jelenleg keresés alatt van az a rutinos mag, amely mellé be lehet építeni a fiatalokat. „Bíró Péter is azok közétartozik, akik lehetőséget érdemelnek, de rajta is áll, mennyire képes élni ezzel. Ugyanakkor a fiatalokkal óvatosan kell bánni, meg kell találnunk azt az optimális lehetőséget, ami mind csapatszinten, mind egyénileg is jó. Az nem ideális, ha egy gyerek vállára túl korán kerül nagy felelősség.”

stab

Ezután kitért a szakmai stáb összetételére. Györky Gáborral az utánpótlásban dolgozott együtt, Erdélyit felkészült, lelkiismeretes edzőnek tartja, míg Bücs Zsoltról elmondta, őt nem kell bemutatni senkinek. Ugyanakkor hozzátette, szeretne egy videóelemzőt még a stábba. A célokról is beszélt, de hangsúlyozta, addig nem érdemes semmit megfogalmazni, amíg nem alakul ki a keret. „A következő szezonnal kapcsolatos célokról nem tudok konkrétumot mondani, hiszen amíg nem alakul ki a keret, addig nem biztos, hogy reális elvárásokat lehet megfogalmazni, így ezzel még korai foglalkozni. a játék felépítését is az fogja meghatározni, milyen játékosokkal lehet dolgozni. A Loki játszott már többféle felállásban, de sajnos nincs olyan helyzetben a klub, hogy a saját elképzeléseihez tudjon játékosokat igazolni, anyagilag ugyanis nem tud versenyezni a DVSC a legnagyobb egyesületekkel – ezt mutatta a tavalyi év is. Ezek az adottságok meghatározzák az új játékosok megszerzését és a jobbak megtartását is. Hosszú távon az lehet a cél, ha a jövő nagy csapatát építjükk fel Debrecenben, de ehhez ki kell alakítani egy olyan stabil gárdát is, akivel nem a kiesés elkerülése ellen kell harcolni; ha ez adott, akkor érdemes a fiatalokat az NB I-es légkörhöz szoktatni.”

herczegbelso2

Beszélt a csökkenő nézőszámról is, ami sajnálatos, hiszen az előző stadionban rendre 5-6 ezer néző előtt futballozott az együttes, míg az új arénában jó, ha megközelítik ezt a számot. „Nagyon büszke vagyok a városra, nagyon sokat jelent nekem Debrecen. Visszaemlékszem arra, milyen volt az, amikor ezrek skandálták, hogy ez Debrecen. Ezt nem lehet visszahozni egy-két hónap alatt, de ezt a hangulatot kell megidézni, ez a cél. A Loki is hozzátartozik a helyi emberek lokálpatriotizmusához, a szurkolók sokat csalódtak, de összefogás nélkül nehéz újra sikereket elérni.”

S hogy ki motiválta, amikor újra elfogadta a vezetőedzői posztot? „Ebbe bele kellett vágni, úgy gondolom, hogy egy-két év múlva a Loki újra elfoglalja az őt megillető helyet a tabellán.”