Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ezen a napon született a Liverpool védője

Ezen a napon született a Liverpool kiváló horvát labdarúgója, Dejan Lovren. Jugoszláviában, Zenica városában látta meg a napvilágot. Lovren mindössze még csak hároméves volt, amikor a család a boszniai háború miatt elhagyta az országot, és Münchenbe repült. Németországban összesen hét esztendőt töltött el. Itt kezdett el iskolába járni, és a német nyelvet is perfektül elsajátította. A család azonban nem tudott Németországban letelepedni, így hét év után elhagyták az országot, és a horvátországi Karlovac felé vették az irányt. A némettel ellentétben a horvát nyelv nem volt a fiatal Lovren szívügye, így eleinte nehézségei akadtak az iskolában.

dejan-lovren

Fiatal korában játszott a NK Ilovac és a  NK Karlovac színeiben is, majd 2004-ben a Dinamo Zagreb csapatába szerződött. 2006-ban debütált az t NK Varteks Varaždin ellen találkozón, majd még ezen a nyáron kölcsönadták őt az  NK Inter Zaprešić-hoz, ahol két szezon alatt 50 alkalommal léphetett pályára. A kölcsönszerződés lejárta után visszatért a horvát fővárosba, és már kezdőként számítottak rá a csapatban. A 2009-2010-es szezonban helyet kapott a csapatban a BL-selejtezők során. A Pyunik Yerevan ellen fejjel volt eredményes, valamint pályára lépett a Red Bull Salzburg ellen is.

2010-ben 8 millió euróért szerződött a Ligue 1-be, és a Lyon kötelékében folytatta tovább a pályafutását. A Monaco ellen debütált egy kupamérkőzésen, amit végül a Lyon 2:1-re elbukott. A találkozón végig a pályán volt Lovren. A BL-ben nem játszhatott, mivel korábban a Zagreb színeiben már pályára lépett a selejtezők során. A 2010-2011-es idényben egyre több játéklehetőséghez jutott.

2014-ben elhagyta a Lyon gárdáját, és Angliában a Southampton színeiben próbált szerencsét. A West Brom elleni 1:0-ra megnyert találkozón debütált. 2013 szeptember 21-én szerezte meg az első gólját a Liverpool ellen az Anfield-en. Adam Lallana, Luke Shaw és Rickie Lambert távozott a klubtól, így megindultak a találgatások Lovren jövőjével kapcsolatban is.

2014 július 27-én ő volt a 3. Soton játékos, Lambert és Lallana után, aki a Liverpool csapatához csatlakozott. 20 millió fontért vették meg őt, és 4 évre kötelezte el magát a klubbal. A Vörösöknél már 79 alkalommal léphetett pályára, és 2 gólt is szerzett, ami nem rossz arány annak fényében, hogy a fő feladata nem a találatok szerzése, hanem az ellenfél csatárainak a semlegesítése.

A horvát válogatottban is letette a névjegyét. 31 találkozón viselhette a címeres mezt, és 2 gólt szerzett. 2009 november 8.-án debütált Katar ellen. Pranjic helyére állhatott be.

kép: ibtimes

Nagy Gábor