Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Német Szuperkupa: fordulatos meccs után Bayern diadal a csúcsrangadón! – videóval

Hivatalosan is megkezdődött Németország élvonalát tekintve is a 2017/2018-as szezon, ugyanis a legutóbbi évad kupagyőztese, valamint a Bundesliga előző idényének bajnoka csapott össze egymással a Német Szuperkupa-meccsen. A Német Kupát elhódító Borussia Dortmund hazai pályán szállhatott harcba a trófeáért a német élvonal címvédője, és egyben a nagy rivális Bayern München ellen.

IMG_20170805_224753Nagy csatában dőlt el a Bayern javára a szezon első német rangadója (forrás: twitter.com/bundesliga_de)

Már a szuperkupa meccs harmadik percében feljegyezhettünk egy helyzetet, amikor Sahin lökete ment kevéssel a Bayern kapuja mellé.

A 12. percben már gólt is lőtt a Dortmund! A Borussia akkor került előnybe, amikor Martinez hátul hibázott, a fiatal – 18 éves – amerikai tehetség pedig, Pulisic lecsapott a labdára, majd higgadtan fejezte be az akciót (1-0)!

A 15. minutumban Ribéry próbált egyenlíteni, de Bürki nagyot mentett a tekerés után, viszont a játékvezető Vidal bevetődése miatt lest ítélt, így ha bement volna a labda, akkor sem lett volna érvényes a gól.

Viszont így sem kellett sokat várni az egalizálásra! A 18. percben Kimmich nagyszerűen betett labdáját az egykori Dortmund-csatár, Lewandowski lőtte be közelről (1-1)!

A 31. percben nagy esély adódott a Bayern számára a fordításra is, viszont Ribéry betett labdája nyomán Müller közéleti löketét nagyszerűen védte Bürki, majd felszabadított a védelem. Négy minutummal ezután is villant egyet a Müller-Bürki “duó”. A Bayern világbajnok labdarúgójának nagyszerű fejesét követte hasonlóan jó védés a svájci hálóőrtől. A 39. percben is a bajor együttes szerezhetett volna gólt, viszont Ribéry beívelése után ha csak kicsivel is, de Tolisso a Dortmund kapuja mellé fejelt, így maradt továbbra is az 1-1-es eredmény. A hajrában, a 43. perc elején Rudy távoli löketénél is Bürki nagy védésére volt szükség! A hosszabbításban Ribéry próbálkozott még egy távoli lövéssel, de az jócskán mellé ment, de így is bizakodhattak a bajor klubnál, mert jobbak voltak ellenfelüknél a szünetig, persze voltak szép lehetőségeik a Dortmundnak is, amely ráadásul vezetett. Mezőnyben is jobb volt az első 45 perc során a müncheni topcsapat, viszont gólok terén maradt az egyenlő arány, így az iksz is a szünetre.

A fordulást követően egy darabig sok izgalmas nem történt, viszont az 58. minutumban nagyon jó helyről kapott szabadrúgást a Dortmund. A labda mögé Sahin állt, a labdát pedig fölé lőtte, így ígéretes lehetőség zárult gól nélkül. A 61. percben Castro is próbálkozott, de messziről ellőtt labdája jóval a Bayern kapuja mellett kötött ki. Két perccel ezután is Castro igyekezett, de Dembelé beadását nem érte el bevetődve fejjel, viszont kevéssel maradt le a labdáról.

A 71. percben egy nagyszerű kontratámadás végén – a Bayern lehetőséget követően – Aubameyang kapott brilliáns labdát Dembelétől, a gaboni támadó pedig a jobb felsőbe emelte a labdát Ulreich fölött, így újra előnybe került a BVB (2-1)!

A 76. minutumban is a Dortmund jutott lehetőséghez a gólszerzésre, viszont Sahin újabb jó helyről elvégzett szabadrúgását sem követte gól, a labda Ulreiché lett.

A 88. percben Rudy szabadrúgása szállt a Dortmund kapujára, majd a felső lécről elsőre lepattant a labda, majd óriási kavarodás után került be a gólvonal mögé a labda. A videóbírót is segítségül kellett hívni a döntéshez, hogy szabályos találat született-e. A gól érvényes lett, Piszczekről pattant be végül a labda, saját csapata kapujába (2-2)!

A lefújásig már a hátralévő rövid időben és ráadásban nem történt semmi érdemleges, így a győztes kilétét eldönteni hivatott tizenegyespárbaj következett a rendes játékidő után.

Legutóbb 2015-ben volt büntetőpárbaj a Német Szuperkupában, amikor a Wolfsburg 1-1-es döntetlent játszott a rendes játékidőben a most is érdekelt Bayern München csapatával.

Büntetőpárbaj

1. sorozat: A tizenegyeseket a Bayern kezdte, s annak legnagyobb ásza, Lewandowski, a lengyel támadó lövése pedig könnyedén ment be. Ezután az Aubameyang számára gólpasszt kiosztó Dembelé talált be, így hibátlanul indult a büntetőrúgások sora (1-1).

2. sorozat: Ribéry, aki az első félidőben sokat villogott, a léc alá vágta be a labdát ezúttal, majd Philipp is bevágta a maga büntetőjét, így fej-fej mellett haladt továbbra is a két ősi rivális (2-2).

3. sorozat: Jött Kimmich, akinek nagy része volt abban, hogy kiharcolja a büntetőpárbajt a Bayern, ám Bürki kifogta a német labdarúgó tizenegyesét! Aubameyang révén pedig a Dortmund szép gól után került előnybe (2-3)!

4. sorozat: Rudy volt a következő rugó a Bayern részéről, a müncheni klub játékosa pedig elképesztően kicentizve küldte a labdát a léc alá, ezzel, majd Rode büntetőjét Ulreich fogta, így elszállt a dortmundi előny (3-3)!

5. sorozat: Vidal érkezett, s a chilei is értékesítette a tizenegyesét, amely nagy erővel csapódott a kapuba. Castro-n volt ezután a sor, ő pedig szintén belőtte a labdát, így egalizált a BVB (4-4).

6. sorozat: Süle állt a labda mögé, majd azt jól bevarrta a bal felsőbe a játékszert, előnybe került a Bayern. Ezután Bartra jött a Borussia részéről, de Ulreich másodjára is védett a tizenegyespárbaj során, így a bajor klub nyerte meg a Német Szuperkupát (5-4)!

IMG_20170805_224735Ulreich lett végül a kupameccs hőse a két kifogott büntetőjével! (forrás: twitter.com/bundesliga_de)

Mindkét együttes a 6. Német Szuperkupa győzelmére hajtott, végül pedig a Bayern München játékosai örülhettek tehát, egy igencsak izgalmas, és mozgalmas meccset követően, amely szó szerint a végletekig kiélezett volt. Carlo Ancelotti, a Bayern vezetőedzője 19. trófeáját szerezte tréneri karriere során, a bajorokkal pedig a tavalyi év után most is elhódította ezt a kupát!

A gyengére sikeredett felkészülési időszak után nagy diadalt aratott a müncheni gárda, melynek löketet adhat az új bajnoki idény kezdete előtt ez a győzelem.

Német Szuperkupa
Borussia Dortmund – Bayern München • 2-2 (1-1), büntetőkkel: 4-5
Helyszín: Signal Iduna Park, Dortmund – 81.360 néző. Vezette: Felix Zweyer
Gólszerzők: Pulisic (12.), Aubameyang (71.), ill. Lewandowski (18.) Piszczek (88. – öngól)
Sárga lapok: Sokratis (18.), Zagadou (53.), Passlack (90+3.), ill. Lewandowski (69.), Vidal (74.)
Kiállítás:

Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, Sokratis, Bartra, Zagadou (Passlack, 77.) – Castro, Sahin, Dahoud (Rode, 46.) – Dembelé, Aubameyang, Pulisic (Philipp, 90+1.). Vezetőedző: Peter Bosz

Bayern München: Ulreich – Kimmich, Martinez (Süle, 60.), Hummels, Rafinha – Rudy, Tolisso (Renato Sanches, 84.) – Müller (Coman 67.), Vidal, Ribéry – Lewandowski. Vezetőedző: Carlo Ancelotti

A rendes játékidő összefoglalója

https://youtu.be/bCw2sS0mOVU

A büntetőpárbaj

https://youtu.be/ORsj0AwCllg

Nagy Dávid