Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Raiola: Messinek el kéne igazolnia, hogy bizonyítsa, milyen nagy is valójában

Habár a hírek szerint Lionel Messi meg fogja hosszabbítani szerződését a Barcelonával (állítólag már alá is írta a papírokat), hivatalos tájékoztatás ez ügyben egyelőre nem látott napvilágot a klub részéről. Addig pedig maradnak a találgatások és a felröppenő sajtóhírek mindenféle 300 milliós Manchester City megkeresésekről. Az egyik legnevesebb menedzser, Mino Raiola szerint Messinek el kéne fogadnia egy külföldi ajánlatot és ki kéne próbálnia magát máshol is. Csak hogy bizonyítsa, milyen nagy is ő valójában.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

A mai labdarúgás számtalan értelemben romlott, kapzsi és pénzhajhász. Egy olyan világ ez, ahol 222 millió eurót is el lehet tapsolni egy futballistáért (Neymar); ahol egy menedzser lehet olyan befolyásos személy egy öltözőn belül, mint az edző (Jorge Mendes, Raiola); de akár egy játékos is lehet élet/halál ura, megmondva hogy kit igazolhat az elnök, vagy hogy ki lehet az új edző (Messi, CR). Bizonyos emberek hatalmasabbak, mint mások. Ezt mondjuk egy olyan zseninek, mint Messi, az ember talán hajlamos elnézni. Elvégre a maga idejében Puskás is egy intézmény volt a csapaton belül, akinek nem lehetett csak úgy parancsolgatni (Egyszer cserélni készültek, amikor Puskás mutatta a pályáról, hogy nem lesz csere. Az edző a meccs után felmondott.). Messi mutatott már annyit a pályán, tett már annyit azért a klubért, hogy igenis lehessen vétójoga, kikérjék a véleményét. Ez a mostani huzavona viszont rengeteg gondot okoz házon belül. Neymar távozása után hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy bármi megtörténhet és még akár az argentin zseni távozása Barcelonából sem teljesen kizárt.

Messit csábították már Angliából nem kevésszer, kínáltak neki nem kevés pénzt, ám ő még mindig a gránátvörös-kékek mezét viseli és azon kevesek egyike ebben a mocskos világban, akik hűségesek tudtak maradni szeretett klubjukhoz. Ez persze üzletileg nem feltétlenül éri meg mindenkinek. Hiszen ha sok ilyen futballista lenne, akkor kiknek az átigazolása után lehetne pármillió eurót zsebre vágni? Kikből élnének a menedzserek, akik elméletileg a játékos érdekeit képviselik és érte vannak, valójában viszont a focisták vannak őértük? Mi lenne Raiolából, ha Pogba még mindig a Juvéban játszana? Jorge Mendes örülne, ha Ronaldo még mindig Manchesterben rúgná a bőrt? Nem, mert akkor egy házzal, vagy néhány luxusautóval bizony kevesebbje lenne, élni pedig valamiből kell.

Alapvetően Messi és a Manchester City 300 milliós üzlete egy világi kacsa. Tipikusan egy olyan hír, amit egy angol, vagy egy spanyol újság bármikor képes bedobni a nyár végén, nehogy még elunjuk magunkat. Még ha ki is fizetnének ennyit egy utolsó éveit futó játékosért, azzal sem Messi járna jól (így is több, mint jól keres), hanem a klubok mögött álló személyek/országok, meg a kis Raiolák, akik halomra keresnék magukat. Nem is csoda, hogy az említett úriember bátorítja Messit, hogy próbálja ki magát máshol is.

“Egy olyan játékosnak, mint Messi, ki kell próbálni egy újfajta élményt, egy másfajta klubban, hogy bizonyítsa, milyen nagy is ő valójában.” – nyilatkozta a Marcának Raiola.

Természetesen a felvázolt lehetőség a rémálmaiban jön elő a Barca jelenlegi elnökének Josep Bartomeunak, akit jelenleg is ki akarnak paterolni az elnöki székből – egy ilyen nyár után ez nem is csoda. A háttérben már megkezdődött a mozgolódás, Agusti Benedito (korábbi elnökjelölt) az ESPN-nek például arról beszélt, hogy már megindult egy bizalmatlansági eljárás – vélhetően emiatt is kivár Messi. Bartomeu már júniusban azt mondogatta, hogy Messi már aláírt – de ez még most sem történt meg. Márpedig ha nem történik előrelépés az ügyben, annak komoly következményei lesznek a klubra nézve. Például csak egy rosszabb forgatókönyv van annál, minthogy Messi elmegy 300 millióért: ha Messi ingyen távozik. 2018 június 30-ig szól Messi szerződése, vagyis a téli átigazolási időszakot követően ingyen vihető. Vagyis ha egyelőre nem is tartunk szükségállapotnál, ideje lenne csipkedniük magukat ezzel az egésszel. Persze írjuk le még egyszer: elméletileg már megvan a megegyezés, már csak a hivatalos bejelentésre várunk.

“Az az az átigazolási piac, amit eddig ismertünk, többé már nem létezik. Most az országok vesznek játékosokat és az már nem futball. Mostantól kezdve a 200 millió körüli üzletek normálisak lesznek majd – nem lesz őrületes, ha ilyet látunk.” – mondta Raiola.

Neymart 222-ért viszi a PSG? Messi 300-ért a City-é? Ezek után már nem tudjuk rávágni, hogy nem. Most már bárkiről írhat bármit az újság, nem lepődünk meg. Ha Messi és a City kacsa, akkor a Neymar-ügy mi volt? Az ember ilyet csak akkor hisz el, amikor az érintett már új csapata mezével pózol az Eiffel-torony lábánál… De hát ilyen időket élünk. Bármennyire is nehéz elképzelni Messit más csapatban, aláírt szerződés nélkül nem mondhatjuk teljes nyugalommal, hogy maradni fog.

A hűség ideje lejárt. Nem éri meg maradni. Nem a játékosnak… Úgy egyáltalán nem éri meg.