Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

PL: mi fog történni most Sánchezzel?

Még csütörtökön, a nyári átigazolási időszak utolsó napján eldőlt, Alexis Sánchezt, az Arsenal chilei támadóját nem engedi el klubja a Manchester Cityhez. A dél-amerikai támadó sorsa így talán még inkább kérdőjelessé vált. Eközben Coutinho sem váltott klubot, maradt a Liverpoolnál, ő viszont már csatlakozott is a Vörösökhöz. Mindesetre érdekes helyzet mindkettőjüké.

IMG_20170903_170510Alexis Sánchez nélkül jobb mutatókkal bír az Arsenal, a chilei pedig eligazolt volna, de nem engedték menni (forrás: bbc.com)

A legutóbbi híradások Alexis Sánchez kapcsán úgy szóltak, hogy a chilei támadó nem szívesen játszik az Arsenalban, ami nem meglepő, hiszen a dél-amerikai támadót nem engedte el klubja az átigazolási szezon utolsó napján sem a Manchester Cityhez. Wengerék ragaszkodása érthető is, meg nem is, hiszen ezzel egy patthelyzet állt elő az Ágyúsoknál Sánchez ügyében. Lényegében előrelépés nem történt, inkább stagnál az ügy, és sok értelme talán így nem volt útját állni a Barca egykori játékosának, akit korábban a Bayernnel is hírbe hoztak.

A BBC egy érdekes statisztikával is előállt – amit cikkünkben mi is ismertetünk hamarosan – , mi szerint az Arsenal jobban szerepel Sánchez nélkül, ahogy Coutinho távollétében is jobb volt a Liverpool, mint a brazillal. Érdekes adatok viszont ezek, és kérdéses mennyire relevánsak. A PL új idénye nemrég indult, ugyanakkor egyik játékos sem mutatott nagy hajlandóságot arra, hogy jelenlegi klubjukért küzdjenek. Az, hogy mi áll a dolog hátterében kettejüknél, az talán sosem derül ki pontosan, de annyi biztos, hogy marad a Liverpool és az Arsenal csatára is. Coutinho már kész edzésbe állni, őt pedig leginkább a Barca vitte volna, ha már Neymar továbbállt. Azonban Klopp sem akarta igazán, hogy elmenjen az általa irányított Vörösök egyik legjobbja, ami érthető. Viszont Coutinho sem nagyon mutatott hajlandóságot eddig arra, hogy a liverpooliak színében játsszon. Hogy ez csak éppen véletlen egybeesés esetleges tovább tartó pihenő miatt, vagy csak naivan gondolhatjuk ezt, és tényleg a brazil is szívesen váltott volna klubot, talán szintén nem tudjuk meg sosem. Mert ugye hír már volt mindenről, de senki sem valószínű, hogy beszélt akár Sánchezzel vagy Coutinhoval személyesen azok közül, akik megszellőztették az infókat. Nyilván nem zörög a haraszt… A lényeg viszont nem változik, a klubváltás a fentebb említett ászoknak nem jött össze.

Alexis Sánchez már ahhoz közel állt az átigazolási időszak utolsó napján ezen a nyáron, hogy a Manchester City labdarúgója legyen, s 60 millió fontért vitték volna állítólag a kékek. Wenger viszont nem akarja eladni a chileit, s annak a lehetősége is felmerült, hogy Guardiola csapata féláron vinné el majd januárban a váltani vágyó csatárt. Ha ez sem jönne össze, akkor jövő nyáron mehet végbe az üzlet, ha még akkor is akarják a felek – vagyis a City és Sánchez -, s ez esetben a chilei az érvényben lévő szerződése lejártával válthatna, az Ágyúsoknak sem kéne így fizetniük.

A mostani helyzet viszont tényleg különös. Ha Sánchez nem játszik, akkor mi lesz vele? Nyilván nem arról van szó, hogy egy ilyen veszélyes játékos elkallódik, de általában aki futballista, az focizni szeretne. Mondjuk most Alexis pont nem, a helyzet miatt ami előállt. De hogy ez csak dac vagy duzzogás – nem megbántva a támadót, mert nyilván senkinek nem jó, ha keresztbe tesznek neki – , és újból beáll az Ágyúsok “seregébe”, vagy tényleg nem kíván már az Arsenalos lenni egyáltalán, az jó kérdés, de azért idővel látni fogjuk, mi lesz ennek az egésznek a vége.

Philippe Coutinho helyzete mégis azért másabb egy kicsit, mert a spanyoloknál a pénteki nap végéig lehetett még igazolni. A brazil egy hónapja maga kérvényezte a Liverpoolnál, hogy engedjék el, mert a Barcában szeretne focizni. Több katalán ajánlat is viszont elutasításra került a PL-klub részéről, s azóta már Coutinho is folytatni akarja állítólag karrierjét a Liverpoolban. Vagy nem akarja, de “muszáj”, ha szeretne maradni. A lényeg viszont, hogy hiába volt tovább nyitva a transzfer-ablak a hispánoknál, Coutinho sem váltott, ugyanis a ‘Pool a Barcelona legutolsó ajánlatát is elutasította. A brazil viszont gólt lőtt a vb-selejtezős meccsén válogatottja színeiben Ecuador ellen, így jó formában térhet vissza majd a klubfocihoz, és a hamarosan kezdődő BL-ben is megmutathatja tudását, ugyanis csapata a Hoffenheim ellen lett főtáblás.

Jöjjenek az adatok, amik azt mutatják “jobb” Sánchez és Coutinho nélkül kettejük klubja:

Az Arsenal meccsenként szerzett gólátlaga
Sánchezzel: 1,8
Sánchez nélkül: 2

Az Arsenal meccsenként kapott gólátlaga
Sánchezzel: 1
Sánchez nélkül: 1,2

Az Arsenal győzelmi aránya százalékban
Sánchezzel: 55,8 %
Sánchez nélkül: 61,5 %

Az Arsenal meccsenként szerzett pontjainak az átlaga
Sánchezzel: 1,9
Sánchez nélkül: 2

A Liverpool meccsenként szerzett gólátlaga
Coutinhoval: 1,9
Coutinho nélkül: 2,2

A Liverpool meccsenként kapott gólátlaga
Coutinhoval: 1,2
Coutinho nélkül: 1,4

A Liverpool győzelmi aránya százalékban
Coutinhoval: 54,3 %
Coutinho nélkül: 55,3 %

A Liverpool meccsenként szerzett pontjainak az átlaga
Coutinhoval: 1,9
Coutinho nélkül: 1,8

Érdekes adatok tehát ezek, amit a BBC forrása alapján tettünk most közzé, viszont ennél már csak a két játékos karrierjének folytatása lehet érdekesebb, az meg már csak hab a tortán – ha Premier League -, hogy a Chelsea-s Diego Costa sem váltott klubot, de ő sem feltétlenül akar játszani mostani csapatában.

Nagy Dávid