Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A hírnév küszöbén – Gareth Bale nyomdokain

A hírnév küszöbén című sorozatunkban azokra az ifjú tehetségekre fókuszálunk, akik épphogy túl vannak bemutatkozásukon a felnőtt csapatban, de a szezon végére minden bizonnyal meghatározó játékosai lesznek saját klubjuknak. A ma bemutatott fiatal pedig nem más, mint…

woodburn

A Liverpool walesi tehetsége, Ben Woodburn

Ben Woodburn 1999. október 15-én született a Liverpool-tól 50 km-re fekvő Chester-ben. Már egész kicsi korában elköltözött családja a egy délebbre fekvő kisvárosba, Tattenhall-ba. Ben jó britt fiúhoz méltóan szabadidejét krikettezéssel és focizással töltötte, és mindkettőben kimagasló tehetséget mutatott. Nagyon korán a Liverpool akadémiájához került, az U7-es csapatban játszott először. Ahogy egyre feljebb került a korosztályos csapatokban, a Liverpool akadémiájának akkori vezetője, Frank McParland a “jövő legnagyobb reménysége”-ként aposztrofálta. Szülei kérésére az akadémia engedélyezte neki, hogy otthonról járjon fel a Kirkby-ben található edzőközpontba, és ne kelljen bent laknia. Az is mutatja, hogy a klub mekkora becsben tartotta már ekkor, hogy külön sofőrt rendeltek neki, aki minden reggel elment érte a Kirkbytől jó 120-130 km-re lévő Tattenhall-ba, este az edzések után pedig hazavitte.

15 éves korában felkerült az U16-os csapathoz, majd ezután rögtön az U18-ashoz, ugyanis akkoriban indult a legmagasabb ifi-korosztályban a “Futures Group” nevű kezdeményezés, ahová a klub legkiemelkedőbb tehetségeit gyűjtötték össze, és heti egyszer a felnőtt csapat egyik edzőjével, Pep Lijnders-szel edzhettek együtt. A walesi srác néhány hét alatt kitűnő benyomást tett a trénerre, aki be is számolt az ifjú támadó edzésen mutatott kimagasló teljesítményéről a klub akkoriban kinevezett új vezetőedzőjének, Jürgen Kloppnak. Közismert tény, hogy a német tréner előszeretettel építi be az adott klubnál pallérozódó tehetségeket a felnőtt csapatban (mint tette ezt régebben Mario Götze vagy Mats Hummels esetében is), így csakhamar ő is rendszeres látogatója lett a Futures Group edzéseknek.

woodburn_klopp

A német edző kis kedvence éppen elhagyja a pályát

Ekkoriban a Liverpool csapata igen komoly csatárgondokkal küzdött: Sturridge és Ings újra és újra megsérültek, Origi nem tudott egyenletesen jól szerepelni, Benteke játéka pedig egyenesen botrányos volt. Klopp ezért jelezte Lijnders-nek, hogy néhány éven belül szüksége volna egy gólerős támadóra az ificsapatból, ezért kezdje el Woodburn felkészítését a “felnőtté válásra”. Igen ám, de Ben korábban főként irányítóként játszott, így a csatárrá való átnevelése újabb hónapokat vett igénybe. Végül a 2015-16-os szezon végén mutatkozhatott be a Liverpool második csapatában, a Liverpool U23-ban.

2016 nyarán az ifjú walesi már a felnőtt csapat edzéseit látogatta, és a nyári felkészülés értékes láncszeme volt, ezt az is jól mutatja, hogy 16 éves létére a Fleetwood Town elleni barátságos mérkőzésen hihetetlenül érett játékot mutatott, csereként beállva góllal és gólpasszal vetette észre magát. Woodburn a 2016-17-es szezonnak már az amatőr csapat első számú balszélsőjeként futott neki, nem is kis eredménnyel: 15 mérkőzésen 8 gólt szerzett, és 6 gólpasszal segítette tárait. Sportszerű játékát kitűnően mutatja az a statisztika, hogy mindezen mérkőzések alatt összesen egyszer mutatták fel neki a sárga kártyácskát.

A tartalékbajnokságban mutatott folyamatos jó formájának köszönhetően 2016. novemberétől már rendszeresen a felnőtt csapattal edzett. Bemutatkozására november 26-án került sor, a Sunderland ellen 2-0-ra megnyert találkozón Georginio Wijnaldum-ot váltva lépett az Anfield Road gyepére, ezzel ő lett a Liverpool történetének 3. legfiatalabb debütánsa. Három napra rá újabb rekordot döntött: a ligakupa negyeddöntőben csereként beállva gólt szerzett, mellyel nemcsak a mérkőzést döntötte el, hanem ő lett minden idők legfiatalabb gólszerzője a Liverpool kötelékében.

woodburn2

A Liverpool legifjabb gólszerzője találatát ünnepli (17 év 45 nap)

Az első kezdőcsapatba kerülése 2017. januárjára datálható: a Plymouth elleni mérkőzésen hihetetlen 94%-os passzpontossággal osztogatott társainak. A kupában való menetelés azonban sajnos hamar véget ért számára, ugyanis a Wolverhampton Wanderers kiejtette a Liverpool-t a következő körben (Woodburn végig a pályán volt ezen a meccsen is).

A januári sikerek után a tavasz nem úgy sikerült, ahogy azt Ben korábban remélhette. A várva várt nagy áttörés nem következett be, nem ragadt meg a ‘Pool kezdőjében. Mindössze 4-szer léphetett pályára a bajnokságban: a Stoke City ellen kezdett, de a félidőben lehozta Klopp mester, a Burnley ellen fél órát kapott, és kétszer szerepelt időhúzó csereként (Leicester City, illetve West Ham United ellen).

Bár a meccseken nem igazán villogott, edzésen nyújtott teljesítménye kiváló volt, és időközben a walesi U19-es válogatott csapatkapitányává nőtte ki magát, így keltette fel a felnőtt válogatott szövetségi kapitányának, Chris Coleman-nek figyelmét, aki a szeptemberi VB-selejtezőkre készülő keretbe be is hívta az ifjú szélsőt. Ez önmagában nem is okozott nagy meglepetést, hiszen képességei alapján ott a helye a nemzeti csapatban, és manapság egyébként is gyakori, hogy behívnak a válogatottban fiatal játékosokat azért, hogy szokják ott a légkört.

Coleman viszont nem nevelési célzattal hozta a tehetséget, ezt az is mutatja, hogy az első tétmérkőzésen már be is mutatkozhatott. Az Ausztria elleni találkozó 0-0-ra állt, amikor a hajrában a kapitány lehozta Tom Lawrence-et, és a helyére Ben Woodburn-t állította be. A csoda ezután következett: a srác a beállását követő 5-ödik percben egy 25 méteres bombát vágott sógoraink kapujába, ezzel megnyerve hazájának a mérkőzést. Így ő lett a walesi válogatott 2. legfiatalabb gólszerzője egy bizonyos Gareth Bale után. A soron következő Moldova elleni mérkőzésen már senki sem tekintett idegenkedve a 17 éves fiúra, miután beállt csereként, és az sem okozott már nagy meglepetést, hogy néhány percre rá Robson-Kanu-t hozzásegítette a lélektanilag igen fontos első találat megszerzéséhez.

woodburn_bale

A jelen és a jövő?

Így állunk most, de ki tudja, hogyan tovább?! Ben Woodburn esete igen hasonló Patrick Cutrone-éhez. Az első csapatba való bekerülésért olyan nevekkel kell megküzdenie, mint Sadio Mané, Roberto Firmino, Mohamed Salah, Daniel Sturridge, vagy éppen Philippe Coutinho. Nem lesz könnyű dolga idén, de ahogy azt a válogatott meccsek is mutatták: több van benne, mint amit eddig Liverpoolban mutatott. Esete valóban nagyon hasonló Gareth Bale-éhez, aki szintén fiatalon robbant be a válogatottban, akiről mindenki azt gondolta, hogy nehéz lesz neki beküzdeni magát a Tottenham első csapatába, és aki mára a Real Madrid meghatározó játékosává vált. Ki tudja, talán egy nap Ben Woodburn-t is láthatjuk majd habfehérben játszani…

Sorozatunk minden csütörtökön 19 órakor új résszel jelentkezik. Ne maradj le róla!

Következik: Reszkess, Thiago Motta! (jövő csütörtök 19.00)

Előző rész: Az olasz srác, aki 38 millió eurót ültetett a padra

Írta: Wernigg Márton