Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A bergamói sikertörténet, avagy az Atalanta felemelkedése

A bergamói Atalanta igencsak jó formának örvend, mostanság pedig elég jó lehet a klub játékosának, és drukkerének lenni. Az olasz élvonalban, valamint első alkalommal az Európa-ligában szereplő klubban úgy tűnik van bőven potenciál.

Atalanta+BC+v+Juventus+Serie+A+ZX6k6GsaaeSlAz Atalanta az elmúlt hétvégén is útját állta a Juventusnak! (forrás: zimbio.com)

A bergamói Atalanta sosem volt az a klub az olasz együttesek között, amely stabilan az élbolyba tartozott volna az élvonalban, ám mégis valamilyen szinten sokszor stabilan ott volt minimum a középmezőnyben az első osztályban. De ez már a múlté, legalább is az előző szezonban megmutatta a bergamói alakulat ismét, hogy mire képes, sőt még felül is múlta a korábbi eredményeit. Azért ismét, mert évekkel ezelőtt már bejuthatott volna az európai kupaporondra az Atalanta, de a gyűjtött pontjaiból büntetés miatt került levonásra, így nem jött össze a kvalifikáció. Viszont az elmúlt szezonban kiharcolta az Európa-liga indulást a fekete-kék klub, ráadásul selejtező nélkül jutott a bajnoki teljesítmény miatt a főtáblára, ehhez pedig az kellett, hogy fennállása legjobb élvonalbeli idényét hozza össze a klub.

Persze messze az El-csoportkör vége is – bár ez relatív – , azért az első két körben mutatott teljesítménye alapján az Atalanta bizonyítja, hogy egyáltalán nem hiába van ott a sorozatban. Az első körben az Evertont győzte le simán Bergamóban (3-0) az olasz alakulat, majd a Lyon vendégeként múlt hét csütörtökön játszott döntetlent (1-1), ezzel pedig vezeti csoportját 4 ponttal a dél-európai csapat. A következő körben a ciprusi Apollon Limasszol lesz az Atalanta ellenfele, és ugyan nem lebecsülendő az Evertont meglepő kis állam együttese, mégis ha a bergamóiak pontot szereznek, esetleg nyernek, akkor úgy fordulhatnak az Európa-liga csoportkörének második felére, hogy nem találtak legyőzőre, és lépéselőnyben vannak, közel a továbbjutáshoz. Ez persze ugyancsak a jövő zenéje, de nagyobb az esély a fentebbi forgatókönyvre, minthogy máshogy alakuljon az Atalanta sorsa, legalább is ami a harmadik fordulót illeti. Igaz, borulhat még minden, de az olasz gárda már most kétpontos előnyben van a második helyezett Lyonnal szemben, és az Apollont is Olaszországban –  viszont nem “hazai pályán” – fogadja, igazi hazai környezetben pedig remekül teljesítenek Gomezék, erre így is van esély más stadionban, de mégis olasz földön játszva. Ha pedig a papírformát tudja hozni az Atalanta, akkor a következő két fordulóban – amikor is oda-vissza játszanak a ciprusi ellenfelükkel – hat, esetleg “rosszabb” esetben is négy ponttal növelheti előnyét az El-ben.

Essen szó arról a bizonyos jó formáról. Az Atalanta legutóbbi 8 meccse során nem talált legyőzőre, ám azelőtt kétszer vesztett. Viszont a két vereség előtt 17 egymást követő találkozó alkalmával sem tudta egy csapat sem megverni a bergamói legénységét, úgy, hogy a Serie A-ban a címvédő Juventusszal is ikszelt az Atalanta korábban is!

Ugyanis az elmúlt hétvégén is épp a Juventus ellen lépett pályára a bajnokságban az Atalanta, amely hazai környezetben – ahol jó ideje szintén nem tudták legyőzni a klubot – fogadta a címvédőt, és folytatta jó otthoni szériáját, ugyanis a címvédő torinóiak 2-2-es döntetlent játszottak a bergamóiakkal!

Olaszországban

Az 1907-ben alapított Atalanta a 2006-2007-es szezon óta állandó tagja a Serie A-nak, azt megelőzően ingáztak az élvonal és a másodosztály között az 1981-es esztendőt követően, amikor is a harmadik vonalat is megjárta az együttes. Ha még egy kicsit olasz földön maradunk, akkor meg kell említenünk, hogy 1937-ben szerepelt először az első ligában a csapat, amely rögtön ki is esett, viszont 1940-es feljutásuktól fogva ’59-ig maradtak is az élvonalban. Legjobb bajnokságbeli eredménye pedig az elmúlt szezonban elért 4. helyezés. Kupagyőzelem is összejött az Atalantának, méghozzá az 1962-63-as szezonban, amikor a sorozat fináléjában a Torinót győzte le a bergamói klub 3-1-re.

Európai színtéren

A 2016/2017-es évadban a legnagyobb Serie A-s sikerét érte el a klub a 4. helyet megszerezve, de az európai kupasorozatok valamelyikében nem csak ebben az idényben indulhatott el.

Nem ma volt már igaz, amikor is az 1987/88-ay-as szezonban a KEK-ben szerepelt a gárda, ám elég jól. Akkor a belga Mechelen volt a végállomás az elődöntőben, amely végül az akkori évadban meg is nyerte a tornát. Az Atalanta játékosainak és szurkolóinak egyben örömére és bánatára az 1990-91-es UEFA-kupa szezonban negyeddöntőig jutott a klub, de ekkor is a későbbi kupagyőztes ejtette ki őket, méghozzá a milánói Inter.

Azt, hogy most lehet-e ennyire fényes a menetelése a bergamóiaknak, azt nehéz lenne megmondani, ám a realitások talaján mozogva – persze nem érdemes mindig erre hagyatkozni – most nagy meglepetés lenne, ha a legjobb 8-ig eljutna a klub az El-ben. Persze ez bizonyos körülmények között össze is jöhet, sőt az sem kizárt, hogy egy jóval esélyesebb klubot megtréfálnak az argentin vezér, s egyben csapatkapitány Gomezzel brillírozó Atalanta játékosai.

A CSK

Többször megjelent fentebb Gomez neve, nem hiába. Az argentin Alejandro Gomez az Atalanta csapatkapitánya, aki már negyedik szezonját tölti klubjában. A tavalyi szezonja volt a legeredményesebb a bergamói csapatnál, ugyanis 16 gólig jutott mindent egybevetve 37 találkozón. A 29 esztendős középpályás sokszor szorult helyzetben is segített együttesén, és az ő találata ért pontot a Lyon elleni Európa-liga meccsen is. Az idei szezonban 7-szer lépett eddig pályára a Serie A-ban, és 3 találatig jutott, míg az El-ben mindkét mérkőzést végigjátszotta, s mindkét összecsapáson egy-egy alkalommal betalált! Nem meglepő, hogy a dél-amerikai igencsak meghatározó tagja az Atalantának, és a csapat sikeres időszakának, eredményeinek is fontos szereplője. Idén már Argentína nemzeti mezét is magára ölthette már egyszer, hiszen idén mutatkozott be címeres szerelésben, és azt egy találattal hálálta meg a Szingapúr elleni kiütéses (6-0) siker alkalmával!

A Juventus orra alá is borsot törve

Ahogy fentebb is említettük, a Juventust az előző szezon hajrájában is “megtréfálta” az Atalanta, ahogy az elmúlt hétvégén is csak egy pontig jutott a címvédő Bergamóban. Magában már a pontszerzés is nagyszerű az Atalantától a címvédő ellen, még ha alapból nincs is leírva a bergamói klub, de úgy pedig főként megsüvegelendő a hétvégi teljesítmény, hogy Gomez és társai nem zuhantak össze, pedig kétgólos hátrányból felállva mentették pontot az így négy találatot hozó bajnokin! Az Atalanta számára az is igencsak jó jel, hogy nyerhető meccsek sora következik a csapat játékosainak a számára mind az európai kupaporondon, mind pedig az olasz élvonalban, egészen november 19-ig, amikor is az Inter ellen játszik a klub. Igaz, az amire képes az Atalanta, ha jó formában játszanak az együttes labdarúgói, akkor a milánói alakulattal szemben is van esélyük!

A Serie A állása 7 fordulót követően

IMG_20171003_032613

Az Európa-liga E-csoportjának az állása 2 fordulót követően

IMG_20171003_033211


Mindesetre mi az Atalanta, és az összes többi olasz csapat bajnoki, és európai kupaszerepléséről a továbbiakban is beszámolunk hétről-hétre!

Az Atalanta elkövetkezendő mérkőzései az idei évben

Október 15., vasárnap 15:00 • Sampdoria – Atalanta (Serie A, 8. forduló)
Október 19., csütörtök, 21:05 • Atalanta – Apollon Limasszol (Európa-liga, 3. forduló)
Október 22., vasárnap, 15:00 • Atalanta – Bologna (Serie A, 9. forduló)
Október 25., szerda, 18:30 • Atalanta – Hellas Verona (Serie A, 10. forduló)
Október 29., vasárnap, 15:00 • Udinese – Atalanta (Serie A, 11. forduló)
November 2., csütörtök, 19:00 • Apollon Limasszol – Atalanta (Európa-liga, 4. forduló)
November 5., vasárnap, 18:00 • Atalanta – Spal (Serie A, 12. forduló)
November 19., vasárnap, 20:45 • Inter – Atalanta (Serie A, 13.  forduló)
November 23., csütörtök, 21:05 • Everton – Atalanta (Európa-liga, 5. forduló)
November 27., hétfő, 20:45 • Atalanta – Benevento (Serie A, 14. forduló)
December 2., szombat, 20:45 • Torino – Atalanta (Serie A, 15. forduló)
December 7., csütörtök, 19:00 • Atalanta – Lyon (Európa-liga, 6. forduló)
December 11., hétfő, 19:00 • Genoa – Atalanta (Serie A, 16. forduló)
December 17., vasárnap, 20:45 • Atalanta – Lazio (Serie A, 17. forduló)
December 23., szombat, 15:00 • AC Milan – Atalanta (Serie A, 18. forduló)
December 30., szombat, 15:00 • Atalanta – Cagliari (Serie A, 19. forduló)

Nagy Dávid