Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Barca nem húzta be a derbit, Suarez mentett nekik pontot – videóval!

A La Liga 8. fordulójának rangadóján az Atletico Madrid az FC Barcelonát fogadta az új Wanda Metropolitanóban és ez a párosítás hozta, amit a nézők vártak tőle: parádés meccset láthatott a nagyérdemű.

Kép: Mundodeportivo.com

Kép: Mundodeportivo.com

Egyik edző sem hazudtolta meg önmagát. Cholo Simeone a tőle megszokott 4-4-2 mellett tette le a voksát és egyértelműen a legerősebb kezdőjének szavazott bizalmat. Ezzel szemben a túloldalon Ernesto Valverde szokás szerint bátran nyúlt a keretéhez és a meglepetés sem maradt el: kezdett ugyanis a jobbszélen Andre Gomes, az eddig mellőzött portugál középpályás. Rajta kívül nagyjából várható nevek kaptak helyet, ám a szerkezet gyakran változott: néha inkább 4-4-2-nek tűnt, máskor 4-2-3-1-nek – akárhogy is, nagyon sokoldalú csapat lett a Barcelona, teljesen kiszámíthatatlan.

A kezdés után azonnal erőből letámadott a vendég együttes, Messi pedig a 30. másodpercben kis híján a vezetést is megszerezte, ám egy láb közbeavatkozott, így a labda elkerülte a kaput. Nagyot sóhajthattak a madridi drukkerek, akik megtöltötték a közel 68 000-es Metropolitanót – igaz, vendég drukkerek nem jöttek, mert a spanyol-katalán ellentétek okán csak korlátozott számban kaptak jegyeket, ami miatt inkább bojkottálták a találkozót.Ettől függetlenül az első percek még így is a Barcáé voltak, a zöld mezesek ugyanis kissé meglepték az Atletit ezzel az agresszív kezdéssel. A válaszra sem kellett sokat várni, hamarosan támadásba lendült az Atletico is, méghozzá legalább olyan veszélyesek voltak, mint Messiék a túloldalon.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden sorozatot figyelembe véve ez volt az idei futballszezon legjobb 10 perce. Óriási iram, minőség és sok-sok helyzet  – méltó egy rangadóhoz. Idővel persze a tempó esett valamelyest, de még ezekben a percekben is élvezet volt nézni a két tréner taktikai párharcát, ezt a hullámzást, ahol néha egyik, néha pedig a másik csapat került fölénybe. A labdabirtoklás terén nem meglepő módon a Barcelona dominált, nagyjából 70%-ban volt náluk a játékszer. A Madridiak azonban sok esetben tudtak az ellenfél térfelén labdákat szerezni kitűnő középpályásaik révén, gyors támadásokban pedig nehéz felvenni velük a versenyt.

Kép: Marca

Kép: Marca

Igaz, Carrasco és főleg Correa elég halvány napot fogtak ki, attól még Griezmann olykor tudott villanni és volt tűz bőven ebben a csapatban. És hogy mennyire komoly fenyegetés tud lenni hazai pályán az Atletico Madrid, azt a 21. perc is jól megmutatta: Saul Niguez, napjaink egyik legjobb spanyol középpályása parádésan használta ki a Barcelonai védelem egyébként nem is olyan nagy hibáját és klasszis módon tekert a hosszú sarokba. Egy kis elváltás után későn léptek ki rá, ő pedig maga elé vette a labdát és a védők mögül egy könyörtelenül pontos csavarást mutatott be – ilyet nem minden nap látni.

A túloldalon folyamatosan a válaszon törték magukat a támadók, akadtak kisebb zavarok. Suarez folyamatosan változtatta a helyét, gyakorlatilag minden létező pozícióban feltűnt pár percig ott elöl, de továbbra is elég nehezen jutott labdához. Messinek sem volt túl sok mozgástere, de az argentin legalább néhány cselig, illetve lövésekig eljutott. Andre Gomes jelenléte így első ránézésre nem sokat adott. Pedig futott ő becsülettel, tette a dolgát, de egyszerűen nem tudott mit kezdeni az előtte tornyosuló védőkkel. Egy ilyen őrült meccsen rengeteget számít, hogy a helyzetkihasználással hogyan állnak a felek, ezúttal pedig a madridiak jobbnak tűntek, ők jöttek ki jobban a fordulópontokból.

A második félidőre még harapósabban jött ki a Barcelona, nem mintha lett volna más választásuk. Épp ezt szerették volna elkerülni, hogy az Atleti kerüljön helyzeti előnybe, hiszen az fekszik nekik csak igazán – ellenük felállni ha nem is lehetetlen, de minimum szuperhős-képességeket igénylő feladat. A Barca kapart is keményen, de jól felkészült belőlük Simeone együttese, akik ráadásul kivételes futómennyiséggel és fanatikus lelkesedéssel tették még keményebb feladattá ezt a visszajövetelt. A hazaiaknál aztán lejött Correa, akinek a helyét Gaitan vette át, a túloldalon pedig Deulofeu is munkába állt, ami kezdte megelőlegezni a barcelonai egy kapuzást – de itt még jól tartotta magát az Atletico.

Kép: Mundodeportivo.com

Kép: Mundodeportivo.com

Felforgatta együttesét Valverde, a jobboldal hirtelen megtelt élettel Deulofeu és Sergi Roberto érkeztével, míg Andre Gomes a pálya túloldalán még egy-két szép mozdulatot is tudott produkálni. Az Atletico hatalmasat melózott az eredmény tartásáért és a Barca is a gólért, ám az idő egyértelműen a fővárosiaknak dolgozott. A hajrára fordulva már a “hősies” fokozaton voltak a Matracosok, akik csúsztak-másztak a sikerért, fáradozásaik azonban hiábavalónak bizonyultak, hiszen nem úszták meg kapott gól nélkül: Sergi Roberto beadása után az eddig masszívan gyenge szezont futó Luis Suarez fejelt gólt közvetlen közelről, így pedig ismét teljesen nyílttá vált a találkozó.

Az utolsó 10 percre pedig egyértelműen lendületfölénybe került a Barca, az Atleti játékosai pedig egyfelől leültek, másfelől pedig fáradtak is már. Az addig is őrült meccs újabb fordulatot vett és a hazaiak onnantól már az egy pont megtartásáért fáradoztak, nem a győzelemért. A 88. percben aztán a már ezerszer lesajnált Andre Gomes kis híján kiosztott egy gólpasszt Suareznek, aki alig 1-2 centivel maradt le a beadásról. A vendégeknek innentől maradt még egy meccslabdájuk a győzelemhez: a hosszabbítás utolsó percében Griezmann szabálytalansága után 16,5 méterről jöhetett szabadrúgással Messi, aki azonban Oblak ölébe rúgta a labdát. Az argentin ráadásul korábban jegyzett egy kapufát is – szintén szabadrúgásból -, így végül nem jött össze neki a gól.

Nem láthattunk tehát se Messi találatot, se Barca győzelmet, de őszintén: ezen az estén egyik fél sem érdemelt vereséget. Ilyen mértékű és minőségű munka után csak a taps jár és a pontok mind a két oldalra. A Barcelona tehát így első alkalommal vesztett pontokat és oda a hibátlan mérlegüknek, ám előnyük még így is 5 pont a jelenlegi második Real Madrid előtt. Az Atletico Madrid 6 pont hátránnyal a harmadik.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6J5yaRHYOQ

Atletico Madrid – Barcelona 1-1
Helyszín: Wanda Metropolitano (Madrid), Vezette: Mateu Lahoz
Gólszerző: Saul Niguez (21.), Luis Suarez (82.)
Sárga lap: Gabi, Saul Niguez, Griezmann, ill. Umtiti, Rakitic
Piros lap: –

Atletico Madrid: Oblak – Filipe Luis, Godin, Savic, Juanfran – Carrasco (Thomas Partey), Saul Niguez, Gabi (Fernando Torres), Koke – Correa (Gaitan), Griezmann. Vezetőedző: Simeone.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Semedo (Sergi Roberto) – Busquets, Rakitic (Paulinho) – Iniesta (Deulofeu), Andre Gomes – Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.

Korábbi eredmények a 8. fordulóból:

Espanyol – Levante 0-0
Athletic Bilbao – Sevilla 1-0
Getafe – Real Madrid 1-2
Alaves – Real Sociedad 0-2

Baranyai Balázs