Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

TOP16: olasz presztízscsaták után

Új, hetente jelentkező rovatunkban másodszor vesszük górcső alá Európa élklubjait és az erőviszonyokat erősorrend „formátum” segítségével. A sorrend értelemszerűen menthetetlenül szubjektív, miközben figyelembe vesszük természetesen a csapatok formáját, utolsó meccseik alakulását, az esetleges sérüléseket és játékosmozgásokat, ugyanakkor nem rugaszkodunk el a nyilvánvaló erőviszonyoktól sem – néhány rossz meccs után nem fog tehát kihullani semelyik nagyágyú sem az élbolyból! Lássuk, hogy állnak a Európa gigászai a harmadik BL-forduló előtt!

psgdijon

(Fotó: PSG/Twitter)

1. PSG (előző helyezése: 2.)

Megrángatták az oroszlán bajszát a hétvégén a dijoniak, de ha nincs Neymar- vagy Mbappe-gól, akkor éppen jön a jobbhátvéd Thomas Meunier és szállítja a három pontot a párizsiaknak. A belga eddig egyébként 6 gólpasszt és 7 asszisztot jegyez ebben a szezonban szélsőhátvéd létére klub- és válogatottmérkőzéseket figyelembe véve, feladva a leckét Unai Emery-nek, kit játszasson: őt, vagy Dani Alvest? A hétvégi meccsből kiindulva, leginkább a kettőt együtt.

2. Barcelona (előző helyezése: 1.)

Először hullajtott pontokat a hétvégén a katalán alakulat, de az Atlético otthonában ez valahol megbocsátható, pláne, hogy a kései egyenlítés ellenére a Madridban is a Barca dominált, Messit pedig két ízben is csak a kapufa tudta megakadályozni a gólszerzésben. Az Opta statisztikái szerint egyébként az öt topbajnokságot figyelembe véve az argentin lőtte a legtöbb kapufát eleddig – nyolc meccsen ötöt egyébként. 

3. Real Madrid (előző helyezése: 3.)

Cristiano Ronaldo első idei bajnoki gólja rögtön három pontot ért a kisebbik madridi derbin a Királyiaknak. Marcelo és Keylor Navas is felépültek kisebb-nagyobb sérüléseikből, így a Tottenham ellen már ők is pályán lehetnek, az alapemberek közül még Bale és Carvajal maródiak. Eddig nem okozott különösebb gondot helyettesítésük, de a Spurs persze nem a Getafe vagy az Espanyol…

4. Manchester City (előző helyezése: 4.)

A hétvégén erőt demonstrált Pep Guardiola csapata egy Stoke City elleni hetessel, Agüero nélkül lépték le simán Mark Hughesékat, miközben Gabriel Jesus legjobb City-mezben lejátszott meccsét hozta. Rá is fér mindenkire az önbizalomnövelés, kedden ugyanis a hazájában hasonlóan megállíthatatlannak tűnő Napoli látogat az Etihadba! (Fun fact: a ManCity honlapja szerint Jesusnak legutoljára egy évvel ezelőtt kellett éreznie a vereség ízét, még egy Santos-Palmeiras derbin.)

5. Bayern München (előző helyezése: 5.)

A negyedik müncheni regnálását megkezdő Jupp Heynckess győzelemmel “mutatkozott be” a bajorok kispadján – igaz, a kiesőjelölt Freiburg ehhez azért hálás ellenfél volt, ahogy a hétközi Anderlect elleni BL-meccs is kötelező győzelem kell, hogy legyen Vidalék számára. A hétvégi összecsapás nyerőemberei egyébként a 95%-os passzpontossággal operáló Thiago Alcántara, valamint a Münchenben otthonra lelő, immáron 50. meccsét letudó Kingsey Coman voltak.

6. Manchester United (előző helyezése: 7.)

A Liverpool ellen Jose Mourinho visszatért a “gyökereihez” és előhúzta tarsolyából sokak szerint azt a bizonyos “buszt”: mindössze hatszor próbálkoztak lövéssel a Vörösök ellen és csak egyszer találták el a kaput. Jürgen Klopp szerint a United el is érte, amiért jöttek, azaz az egy pontot.

Egy beszédes grafikon a BBC jóvoltából (a piros csíkok a top6 elleni gólokat és lövéseket jelentik, a zöldek a kisebb csapatok ellenieket):

mubusz

7. Juventus (előző helyezése: 6.)

Fájó vereséget szenvedett az Öreg Hölgy, mégpedig egy olyan meccsen, amit vélhetően mindenképp hozni akartak, a lassan listánkra kéreckedő Lazio ugyanis már a Szuperkupa-meccsen is megtréfálta a Juvét, mely ráadásul emberemlékezet óta nem bukott bajnokit hazai pályán. Arról nem is beszélve, hogy a Napoli és az Inter is előzi így a torinóiakat a tabellán, ezen listán némi megelőlegezett bizalommal kiosztott előkelő helyezésük pedig aligha vigasztalja őket…

8. Napoli (előző helyezése: 9.)

A nápolyiak folytatták történelmien erős idénykezdetüket és a rivális Rómát is elintézték, az igazi erőpróba azonban a Manchester City otthonában jön majd. Egy manchesteri győzelemmel nagy lépést tennének a csoportelsőség felé, és listánkon is kacsintgatnának a legszűkebb elit irányába. A nemcsak a pályán, de szemüvegben is ellenállhatatlan Marek Hamsyk pedig kedden a Napoli történetének legeredményesebb játékosává avanzsálhat egy bizonyos Diego Maradonát megelőzve…

9. Tottenham (előző helyezése: 8.)

Az angol és a spanyol sajtó nap mint nap a két szupersztár, Kane és Alli nevével van tele: előbbit körüludvarolják az óriásklubok, míg utóbbi fizetésemelésért kopogtat a hírek szerint. Mindez azonban egyelőre nem megy az eredmények rovására, a Bournemouth ellen éppen Christian Eriksen vezérletével hozták a kötelezőt. A Real Madrid ellen azonban minden eddiginél komolyabb erőpróba vár kedd este a Sarkanytúsokra!

10. Dortmund (előző helyezése: 10.)

Véget ért a BVB csodás hazai sorozata: 41 veretlenül megvívott bajnoki után kaptak ki a Signal Iduna Parkban a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig csapatától, az elbukott rangadóval pedig egyúttal magukra húzták a Lipcse mellett a Münchent is.

11. Atlético Madrid (előző helyezése: 14.)

Az Atléticónál örülhetnek a stadionavatásnak, és tulajdonképpen a Barca elleni egy pont sem rossz eredmény, bár Diego Simeone alighanem szerette volna végre bajnokin is megverni a Barcát – ez tizenkettedik próbálkozásra sem sikerült az argentin trénernek. Különösen bosszantó, hogy a Barca fejpárbajokban is felülmúlta az Atlétit, és az egyenlítő gól is egy Suárez-fejesből született.

12. Chelsea (előző helyezése: 11.)

A hétvégén az a csúfság esett meg a Kékekkel, hogy a lesajnált, az idei szezonban eleddig gólt sem szerző Crystal Palace otthonában szenvedtek 2-1-es vereséget, 9 és 7 pontos előnyt engedélyezve a manchesteri riválisoknak. Javítási lehetőség szerdán a Roma ellen.

13. Valencia (előző helyezése: nem rangsorolt)

A spanyol bajnokság második helyezettjét nem hanyagolhattuk tovább listánkról. Négy meccset nyertek zsinórban Zazaék és három alatt ritkán rúgnak, a Betis ellen pedig hatig jutottak a spanyol hétvége legőrültebb mérkőzésén. Ami a gólgyártást illeti, gyakorlatilag egyedül tartják a lépést a Barca támadógépezetével. Olyat is ritkán látunk viszonylag, hogy egy csapatnak hat játékosa is betalál egy mérkőzésen belül, a Valenciának most ez a bravúr is sikerült, még ha a 4-0, után, “garbage time”-ban beszedett három peches gólt nem is teszik ki az ablakba…

14. Inter (előző helyezése: nem rangsorolt)

Az Inter a hétvégi derbin a triplázó Icardi vezetésével megmutatta, ki az úr Milánóban, amivel ki is érdemelték a listás helyezést, no meg emberemlékezet óta először a Juventus előtt tanyáznak a tabellán…Ilyen jó szezonkezdetet (22 pont 8 forduló után) egyébiránt 15 éve nem produkáltak a kék-feketék!

Mauro Icardi a hétvége talán legemlékezetesebb jeleneteivel:

https://www.youtube.com/watch?v=Ina5laOI2SM&t=21s

15. Liverpool (előző helyezése: 15.)

Hiába volt agilisabb a ‘Pool a United elleni örökrangadón, Jose buszát nem sikerült “feltartóztani”. A Bajnokok Ligájában a Maribor ellen lesz lehetősége javítania Klopp csapatának, mely első idei BL-győzelmére hajt. (A ‘Pool ugyebár már több mint három esztendeje nem nyert Bajnokok Ligája-meccset…)

16. Roma (előző helyezése 13.)

A Napoli ellen presztizscsatát buktak hazai pályán a Farkasok, szerdán pedig Londonba látogatnak. Ez a két meccs sokat elárulhat a csapat erejéről.

Kipottyant: Sevilla, Monaco

Éppen csak lemaradt: Porto, Lazio, RB Leipzig

Lasányi Csaba