Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ezért tudta leigazolni Kimmichet a Bayern Gulácsiéktól

Ma este a Német Kupában a legjobb 32 mezőnyében csap össze Gulácsi Péter csapata a német rekordbajnokkal, melynek kulcsembere akár a Leipziget is erősíthetné, ha nem jött volna közbe egy kis kis technikai malőr annak idején…

Kép: www.gazzettaworld.com

Kép: www.gazzettaworld.com

2014. őszén egyre gyakrabban került szóba a lipcsei utánpótlásban pallérozódó tehetség, Joshua Kimmich a Pep Guardiola nevével fémjelzett Bayern Münchennél. Bár sokat cikkeztek a váltásról a német sajtóban, konkrét ajánlattétel nem történt, így az RB Leipzig sportigazgatója, Ralf Ragnick nem tartotta valószínűnek a felnőtt csapatban még be sem  mutatkozó ifjú váltását. A legnagyobb ellenfélnek a Bayer Leverkusent tartotta, és igyekezett elkerülni azt, hogy Josh a Gyógyszergyáriak játékosa legyen.

A 2014/15-ös szezon második felére Kimmich beverekedte magát a lipcsei csapat kezdőjébe, így igencsak kapóssá vált az elsőosztályú klubok körében. Az ekkoriban még nem a maihoz hasonló költségvetésű RB Leipzig a szezon végén egy visszautasíthatatlan ajánlatot kapott az ekkor 20 éves játékosért: a Bundesligaban kis halnak számító VfB Stuttgart 1,5 millió eurót ajánlott a játékosért, ami különböző bónuszokkal együtt akár 4,5 millióra is emelkedhetett volna. A papírmunka elvégzése után azonban robbant a bomba: a Bayern München jelentkezett be a Stuttgart vezetőinél, és a játékos azonnali váltásáért 8 millió eurót ajánlottak!

A bajorok játékosmegfigyelője, Michael Reschke a következőképp emlékszik vissza a transzferre: “Ez az ár egy olyan játékosért, aki épp csak néhány másodosztályú mérkőzésen van túl, kivételesen magas volt. Ennek ellenére teljesen biztos voltam benne, hogy ő az a játékos, akire szükségünk van. Akkoriban azonban még senki nem tudhatta, hogy az értéke két év alatt 25 millió euróra ugrik majd, és hogy a Bayern München és a Nationalelf kezdőjének kirobbanthatatlan tagja lesz…”

De miért tétovázott vajon ennyit a Bayern Kimmich leigazolásánál? Könnyen lehet, hogy csak a bajoroktól megszokott “túlgondolkodott döntés” áll a háttérben, ám az is lehet, hogy okkal vártak ki a müncheniek. Ralf Ragnickkal köztudottan nem egyszerű dolog egyezkedni, amikor fiatal tehetségek leigazolásáról van szó (Naby Keitat például 70 millió euróért tudja csak megszerezni a Liverpool). Ha a lipcsei szakember tudta volna, hogy a Bayern München is pályázik az ifjú titánra, valószínűleg jóval feljebb srófolta volna az árát, amit a bajor klub fukar vezetősége nagy valószínűséggel nem szándékozott volna kifizetni.

Így azonban a Bayern is, és a Stuttgart is jól járt, hiszen az előbbi valószínűleg Philipp Lahm utódjára talált “aprópénzért”, az utóbbi pedig a kifizetett ár ötszörösét kapta kézhez, úgy, hogy egy fillért sem kellett költenie a játékos fizetésére…

Írta: Wernigg Márton