Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mbappe, Bakayoko, Mendy, Silva – Nem hiszed el, mire ment el az értük kapott pénz

Úgy tűnik, a mai nap egyik fő hírének futball-vonatkozása is van. Az ESPN értesülései szerint ugyanis az AS Monaco tulajdonosa az a gazdag úriember, aki megvásárolta Leonerdo da Vinci utolsó magánkézben maradt festményét.

Kép: Quartz

Kép: Quartz

Felfoghatatlan összegért, 340 millió fontért (közel 120 milliárd forint) elkelt a Salvator Mundi, azaz da Vinci Jézus Krisztust ábrázoló festménye. Ha lehet hinni a híreknek, akkor árverésen még soha, semmiért nem fizettek még ennyit. A magyar nevén “Világmegváltó” című alkotás egyébként annyi hasonlóságot mutat a Mona Lisával, hogy különlegességét ennek is a mosoly adja.

De hogy mi köze ennek a focihoz? Sajtóhírek szerint nem más, mint az AS Monaco tulajdonosa, Dmitry Rybolovlev csengette ki ezt a tetemes összeget. A francia bajnokságban mostanság szépen teljesítő klub nem kis pénzeket zsebelt be a mögöttünk hagyott nyáron neves játékosok eladásából – egészen konkrétan 330 millió fontra saccolják a legutóbbi bevételt. Mondjuk Mbappe, Bakayoko, Mendy, vagy Bernardo Silva megszerzéséért tényleg mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szeretné megszerezni valamelyikőjüket.

És a poén csak most jön: ha a számok reálisak, akkor a befolyó 330 millió bizonyos értelemben szinte teljesen fedezheti a kép árát, hiszen az az illetékkel együtt nagyjából 340 millióra tehető. Persze Rybolovlev pénzügyei bizonyára nem olyan egyszerűek, hogy mi innen megfelelő bizonyossággal állíthassunk róluk bármit is, de attól még ez így elég keményen hangzik.

Ha jövőre is sikerült hasonló összegeket kasszírozniuk, akkor talán a tulaj megvehetné mondjuk az amerikai Szabadság-szobrot is. Biztos jól mutatna mondjuk a stadion előtt.