Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy Tv sem adhat 2019-től Barca és Real meccseket?

Nem kell megijedni, vagy mégis? Egy biztos, senki sem szereti, ha belerondítanak a már megszokott életvitelébe és szokásaiba, avagy megszokhattuk, hogy idehaza a Sport Tv adja a két spanyol sztárcsapat az FC Barcelona és a Real Madrid mérkőzéseit, nekik van joguk közvetíteni a spanyol bajnokságot. Úgy hírlik, hogy 2019-től egyetlen egy tévétársaság sem sugározhat majd La Liga meccseket. Ja és természetesen nem a liga neve változik meg, hanem éppen a következő öt esztendő közvetítési jogaira licitálnak a “gigavállalatok”. Az eredménynek valószínűleg cseppet sem fogunk örülni, de mit tudunk tenni, sodródnunk kell az árral.

No Barca No Real

Emlékezzünk csak vissza, hogy mekkora volt a felháborodás, amikor a Premier League közvetítési joga a Digi Sport csatornájához került hazánkban jó pár esztendeje. A csatornának nem volt országos lefedettsége, és csak a szolgáltatók egy részénél volt elérhető, így egycsapásra tömegeknek kellett lemondaniuk a hétvégi angol futballdömpingről. Amikor a Spíler Tv-hez került a jog, akkor sem volt felhőtlen az öröm, sőt…! Nos, most valami hasonló “összeesküvés” készül a Barca és a Real Madrid, illetve a spanyol futball szerelmesei ellen.

facebookA változás 2019-ben köszönhet be, ekkor jár ugyanis le a La Liga jelenlegi szerződése a szolgáltató gigavállalattal. A jogokat újabb öt esztendőre értékesítenék és egyértelműnek tűnik, az nyer, aki többet ajánl. Itt jön képbe egy új piaci versenyző, mely a mindennapjaink része. A Facebook és az Amazon ugyanis elhappolna mindent és a hírek szerint olyan pénzt ajánl, mellyel nem lehet versenyezni. Leírhatjuk az összeget, forintra felesleges is átváltani, hiszen felfoghatatlan az átlagember számára. A 2019 és 2023 közötti periódus közvetítési jogaiért ugyanis 2300 millió eurót adhat az említett duó. Az Amazon már jelenleg is streamel NFL-mérkőzéseket és úgy fest, hogy ez lehet a jövő, a facebook mindent bekebelezhet. Mindez azt jelentené, hogy a hagyományos audiovizuális csatornák, tehát a televíziók a háttérbe szorulnának.

Az újságírók felvetésére a Javier Tebas, a Spanyol Labdarúgóliga (LFP) elnöke szűkszavúan reagált, miszerint minden ajánlatot meghallgatnak. Idő közben állítólag a Vodafone és a Movistar jelezte, hogy amennyiben a hír igaz, eszük ágában sincsen versenyre kelni egy ilyen ajánlattal.

Ha mindez bekövetkezik, akkor a fullextrás televíziós előfizetését mindenki dobhatja a kukába, és előfizethet mellé párhuzamosan a facebooknak. Ne higgye senki azt, hogy ez egy nonprofit kezdeményezés, emögött igen is a pénz és a bevétel, a nyereségvágy diktál.

Ez persze egyelőre csak egy pletyka, majd kiforrja magát, ám tudjuk, a pletykák bármelyik pillanatban valósággá válhatnak…