Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kalou, avagy a nagy elefántcsontparti generáció tagja!

A 70-es évek végén, 80-as évek közepéig született elefántcsontparti labdarúgók közül jó néhányan említésre méltó karriert futottak be, de ez a kijelentés összességében jó pár más afrikai országból származó futballistára igaz. No, nem is szaporítanánk tovább a szót, jöjjön cikkünk főhőse, azaz Salomon Kalou pályafutásának kivesézése…

40-Salomon-Kalou

Az Oumé születésű Salomon Kalou 2003-ban, azaz 18 esztendősen igazolt a Feyenoord Rotterdamhoz. Első szezonjában nem számítottak rá a neves holland együttesnél alapemberként, így a 2003/2004-es idény második felében kölcsönbe került a szintén rotterdami Excelsiorhoz, a másodosztályban érdekelt klubnál 11 meccsen 4 alkalommal volt eredményes. A következő kiírástól viszont a Feyenoord alapembere, sőt egyik legjobbja lett. A 2004/2005-ös szezonban 31 bajnokin 20 gólt illetve 11 gólpasszt jegyzett, míg az utolsó Feyenoordos idényében 34 bajnoki találkozón 15 alkalommal volt eredményes. 

Teljesítményéből kifolyólag gondolni lehetett, hogy előbb-utóbb lefog rá csapni egy top liga él vagy éppen jó nevű csapata. Nos, ez 2006 nyarán így is történt, hiszen ekkor leigazolta feltörekvőben és egyre komolyabb célokat elérő Chelsea. Nos, Salomon Kalou karrierjének legnagyobb részét ezidáig itt töltötte el, ráadásul pályafutása legsikeresebb éveit is trófeákat tekintve, de egyénileg? Utóbbi kérdésre egyértelműen az a válasz, hogy nem. Bár voltak szezonok, amikor többé-kevésbé alapembernek számított a londoni klubnál, de összességében nem tudott a Chelsea meghatározó figurájává válni. A hat esztendő alatt összesen 254 tétmérkőzésen lépett pályára, melyek során 60 alkalommal volt eredményes illetve 44 gólpasszt osztott ki társai között. 

Salomon Kalou 2012 nyarán aztán átigazolt a Ligue 1-ben szereplő Lille-hez, amely akkoriban élcsapatnak számított. Az elefántcsontparti támadó két szezont töltött itt el, de nagyon szép két esztendőt, egyrészt azért, mert ahogyan már említettük, ezekben az években még szintén a francia liga elitjéhez tartozott a Lille, másrészt ismét meghatározó tagnak számított egy élcsapatban. A francia klub a 2013/2014-es idényben dobogós lett, sokakat talán ezért is lepett meg, amikor 2014 nyarán távozott a csapattól. Kalou 80 tétmérkőzésen összesen 34 gólt szerzett a Lille színeiben. 

Salomon Kalou innen igazolt át jelenleg is aktuális csapatához, azaz a Hertha BSC-hez. A rutinos támadó rendkívül fontos tagja Dárdai Pál csapatának, s nagyon úgy tűnik, hogy még a következő 1-2 évben biztosan Berlinben láthatjuk még futballozni. 

Kalou tehát közel sem számít annak a nagy vándormadárnak, hiszen a Hertha mindössze az ötödik klubja profi pályafutása alatt. Összességében szép karriert futott be, még akkor is, ha mondjuk Drogba vagy éppen a Touré testvérek nagyobb csapatoknál is tudtak alapemberek lenni. Hogy vajon 10-15 év elteltével is könnyedén felidézzük az ő nevét…? Nos, ezen még korai gondolkodni, de minden bizonnyal az igazán futballszerető emberek számára nem fog nehézséget okozni…

Németh Boldizsár