Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újabb patinás olasz egyesület a megszűnés szélén

Novemberben számoltunk be a nagy múltú Modena megszűnéséről (jelenleg is folynak a találgatások a klub feltámasztását illetően – a szerk.), most pedig érkezett az újabb hír: a jelenleg harmadosztályú, egykor szebb napokat látott Vicenza szintén a csőd szélén áll…

iPiccy-collage

A mai napig kapott ugyanis haladékot a klub, hogy rendezze a játékosok 5 hónapja elmaradó fizetéseit, erre azonban az egyesület anyagi helyzetét ismerve semmi esély, a szabályok értelmében pedig mától minden játékos szabadon megegyezhet más egyesületekkel. Ennek fényében valószínűsíthető, hogy a csapat nem tud kiállni szombaton a harmadosztályú csapatok számára kiírt Olasz Kupa sorozatban, és amennyiben ez két további hivatalos mérkőzésen megesik, az egyesületet automatikusan kizárják a Serie C versengéseiből (ahogy ez a Modenával is történt).

Vicenza polgármestere a tegnapi edzésen meglátogatta a csapatot, a sajtó képviselőinek pedig elmondta: “Mindent megteszünk a csapat megmentéséért, de senkit nem szeretnék álltatni…”

Giovedì_29_maggio_1997_i_festeggiamenti_del_Vicenza_per_la_conquista_della_Coppa_Italia_1996-1997

(forrás: ilgiornaledivicenza)

Pár szóban érdemes felidézni az 1902-ben alapított egyesület történetét, amit az IFFHS a XX. század legjobb 15 olasz csapata közé rangsorolt. Az egységes olasz bajnokság 1929-1930-as indulása után 1942-ben juttotak fel először a Serie A-ba, majd 1955 és 1975 között megszakítás nélkül a legmagasabb osztályban szerepeltek. 1977-es újbóli feljutásuk évében egyből a Serie A második helyén végeztek, ami a mai napig a legjobb újonccsapat által elért eredmény Olaszországban. A következő évek során a Vicenza visszasüllyedt egészen a Serie C-ig, ahonnan 1995-ben sikerült visszakapaszkodniuk az első osztályba, utolsó élvonalbeli szereplésükre 2000-2001-ben került sor.

A klub történetének legnagyobb sikere – a Serie A második helyezése mellett – az 1997-es Olasz Kupa-győzelem, majd az azt követő szezonban az UEFA-kupa elődöntőjéig való menetelés.

A labdarúgás hőskorában, az 1920-30-as években természetesen a Vicenzánál is egymást váltották a magyar edzők, majd 1955-1956-ban a legendás Guttmann Béla is megfordult a csapat élén. A legutolsó magyar kapcsolat Laczó Zsolt nevéhez köthető, aki a 2012-2013-as szezonban 13-szor lépett pályára a csapat színeiben.

image

(forrás: ilgiornaledivicenza)

A klub legendái közül talán elég csak Roberto Baggio nevét megemlíteni, aki 13 éves korában csatlakozott a Vicenzához és öt évvel később már országos hírű zseniként távozott, de szerepelt itt az 1982-es világbajnokság hőse, Paolo Rossi is, aki három szezonon keresztül ontotta a gólokat piros-fehér mezben, illetve ifjabb korában Luca Toni és Massimo Ambrosini is pallérozódott az észak-olasz csapatban.

(zp)