Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Későn ébredt az Arsenal, vereség az újonc otthonában is! – videóval

Az angol élvonalbeli bajnokság (Premier League) 29. fordulójának vasárnapi játéknapján a borzasztó formában lévő Arsenal az újonc Brighton otthonában vendégeskedett.

2018-03-04T134119Z_1875199961_RC1765C634C0_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-BRH-ARS

Arsene Wenger együttese borzasztó rossz formában várhatta az újonc Brighton ellen a kezdő sípszót. Egy hete a Wembley-ben a Ligakupa döntőben majd csütörtökön is egy hármast kaptak Guardiola Cityjétől az ágyúsok, ráadásul zsinórban három vereséget szenvedtek a londoniak. A másik oldalon épp fordított a helyzet, Chris Hughton együttes négy mérkőzése nem szenvedett vereséget a bajnokságban és őrzi stabil 12. helyét a tabellán az újonc Brighton amivel az idei újoncok közül a legjobbak. A címvédő londoni kékek elleni 4-0-ás hazai vereséget követően nem kaptak ki Hughton tanítványai, ezalatt két győzelmet és két döntetlent tudtak felmutatni a Brighton játékosai. A Brighton eddig összesen három alkalommal mérte össze tudását az Arsenal együttesével, igaz ebből egyetlen egy alkalommal az élvonalban még ősszel az Emiratesben amit az ágyúsok 2-0 arányban nyertek meg, Monreal és Iwobi góljaival. Ezenkívül még két alkalommal találkozott a két együttes az FA-kupában, azt a két találkozót szintén az Arsenal nyerte egyaránt 3-2-re a Brighton otthonában.

A találkozót a vendégek kezdték jobban és a 4. percben Özil lövése kerülte el jócskán Ryan kapuját. Ezt követően szinte első pontrúgása után a hazaiak zörgették meg először a hálót, miután Petr Čech nem a legjobb ütemben mozdult ki a kapujából és az őrizetlenül lévő Dunk pedig tisztán lőhetett az üresen tátongó kapuba. A gyors gól feltüzelte a hazaiakat és három perccel később Gross tizenhatoson kívülről eleresztett lövése nem tudta meglepni a vendégek hálóőrét, miután Čech kitolta a bal alsóból szögletre a játékszert. Az Arsenal a folytatásban sem tudta feltörni a Brighton védelmét, egyszerűen Wenger tanítványainak semmi nem jött össze, átlövések, a védelem mögé belőtt labdákat rendre lekapcsolták a hazai védők. Az újonc azonban nem riadt meg az ágyúsoktól és a 19. percben egy újabb veszélyes pontrúgás után Dunk fejelt nem sokkal fölé. A 20. percben egy óriási hibát követett el Iwobi a saját tizenhatosánál, ami után óriási ziccerbe került Knockaert, a vendégek szerencséjére azonban Čech óriási bravúrral mentette meg az újabb góltól az ágyúsokat. A 26. perben az hazaiak ébresztőt fújtak a halovány vendégeknek, Gross hajszálpontos centerét Murray bólintotta a vendégek kapujába, kettőre növelve az újonc előnyét. Az ágyúsok szurkolóinak az arcán a döbbenet lett úrrá, egyszerűen érthetetlenül álltak csapatuk teljesítménye láttán. Az első játékrész hajrájában is a hazaiak minden pontrúgása veszélyt jelentett az Arsenal kapujára. Két perccel a félidő vége előtt a vendégek Xhaka passza után Aubameyang góljával szépítettek, miután a gaboni egy laza bokamozdulattal pörgetett Ryan kapujába védhetetlenül. Az első félidő ráadásában Koscielny kis híján kiegyenlített, lövése azonban a bal kapufán csattant.

2018-03-04T141527Z_1868336538_RC15B983A100_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-BRH-ARS

Fordulást követően az első lehetőség az 50. percben a vendégek előtt adódott, Henrik Mkhitaryan tizenhatoson kívülről leadott lövése Ryan kesztyűi között kötött ki. A találkozó 58. percében ismét a vendégek veszélyeztettek, Mesut Özil lövését Ryan bravúros mozdulattal tolta szögletre. Két perccel később újabb veszélyes lehetőséget teremtettek az Arsenal játékosai, Aubameyang hiába tolta el Ryan mellett is a játékszert labdáját a csapattársai nem tudták a kapuba juttatni. A második játékrészben a vendégek komoly fölénybe kerültek, ez pedig a helyzeteken is megmutatkozott a 63. percben Aubameyang lövését hárította bravúrral Ryan. A 67. percben Kolasinac durva belépője borzolta a kedélyeket, miután Schelotto-t egyszerűen letarolta, de a játékvezető nem adott lapot az esetet követően. A 71. percben Izquierdo eldönthette volna a három pont sorsát, lövése azonban elsuhant a bal kapufa mellett centikkel. A hajrában az Arsenal a csereként beálló Nketiah révén kis híján kiegyenlítettek, a 18 esztendős támadó fejesét Ryan brilliáns védéssel hárította. A mérkőzés végén az ágyúsok teljesen Ryan kapujához szegezte a hazaiakat, de Aubameyang ziccere a 93. percben sem volt elég a gólhoz, miután a hazai portás újabb bravúrt mutatott be. Az Arsenal zsinórban negyedik vereségét könyvelhette el, míg a hazaiak ötödik mérkőzésükön maradtak veretlenek zsinórban.

Brighton – Arsenal 2-1 (2-1)
Helyszín: Amex Stadium, Brighton,  Vezette: Attwell
Gólszerzők: Dunk (7.), Murray (26.) ill. Aubameyang (43.)
Sárga lapok: Stephens (60.), Schelotto (64.), Murray (78.) ill. Kolasinac (28.), Wilshere (40.), Xhaka (54.)
Kiállítás:

Brighton: Ryan – Bong, Dunk, Duffy, Schelotto (Saltor 69.) – Gross (Kayal 86.), Popper, Stephens, Knockaert (March 78.) – Izqueirdo – Murray. Vezetőedző: Hughton

Arsenal: Čech – Chambers (Nketiah 83.), Mustafi, Koscielny, Kolasinac – Wilshere, Xhaka – Mkhitaryan (Bellerín 83.), Özil, Iwobi (Welbeck 74.) -Aubameyang. Vezetőedző: Wenger.

https://www.youtube.com/watch?v=q-dyZVIWq5c

Képek: premierleague.com

Ondik Gábor