Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: hiába a remek milánói forma, a San Siróban nyert az Arsenal! – videóval

Az Európa-liga nyolcaddöntőinek odavágóit rendezték csütörtök este. A legjobb 16 között az egyik legnagyobb érdeklődés a szebb időket is megélt AC Milan és Arsenal összecsapását előzte meg.

1451A San Siróban rendezett első mérkőzésen igazi esélyese nem volt a találkozónak, talán a jelenlegi formát tekintve a milánóiak számítottak esélyesebbnek, hiszen a Milan 13 tétmérkőzése nem szenvedett vereséget, nem úgy az Arsenal akik borzasztó formában várhatták a derbit, miután zsinórban négy tétmérkőzésen szenvedtek vereséget Wenger tanítványai. Ami az egymás elleni mérleget illeti a két együttes első alkalommal találkozik egymással a második legrangosabb európai kupasorozatban az Európa-ligában ami az UEFA-kupa utódja. Eddig összesen hét alkalommal találkozott egymással a két gárda, ebből négyszer a Bajnokok Ligájában, 2012-ben a nyolccadöntőben hazai pályán 4-0-ra győzött a Milan majd a visszavágón hiába győzött három góllal az Arsenal búcsúztak a sorozat további küzdelmeitől. 2008-ban szintén a BL nyolcaddöntőjében találkozott a két gárda, a londoni gól nélküli döntetlent követően Milánóban harcolta ki a továbbjutást az Arsenal, miután Fabregas és Adebayor góljaival 2-0-ra győztek a legendás San Siróban. Ezenkívül a 95-ös Szuperkupa döntőjében is találkozott a két együttes, amit az olaszok nyertek 2-0-ra, ekkor még oda-visszavágós rendszerben játszották a finálékat.

A hazaiak nagyon bekezdtek a találkozó elején és már az első perctől kezdve nagyon nyomás alá helyezték az ágyúsok kapuját. Az első komoly lehetőségre sem kellett sokat várni, a 2. percben egy beadást követően Bonaventura kis híján bevette Ospina kapuját, de a játékszer elszállt a milánói játékos előtt. A 8. percben a vendégek is megvillantak,  Wilshere passzát követően Mkhitaryan lőhetett kapura, lövése azonban „csak” az oldalhálót találta el. Mindkét gárda lendületesen kezdte a találkozót és az Arsenal a kezdeti megingást követően felvette a találkozó ritmusát. A 11. percben Cutrone is helyzetbe került, de a milánóiak fiatal sztárja kiszorított helyzetből szintén az oldalhálót találta el. Az első negyedóra végén az Arsenal egy parádés góllal megszerezte a vezetést, miután Özil passzát követően Henrik Mkhitaryan megszerezte a vezetést egy parádés lövéssel, az örmény válogatott játékos ráadásul első gólját szerezte az ágyúsok színeiben. A bekapott gól kissé megfogta a milánói együttes lendületét és a folytatásban az Arsenal magabiztosan járatta a labdát a milánói térfélen. Az első félóra végén hosszú idő után jegyezhettünk fel milánói lövést Bonaventura lökete azonban jócskán elkerülte a londoniak kapuját. Az első félidő hajrájában kiegyenlített játék folyt a pályán, az utolsó percekben azonban felpörögtek az események az első játékrészben. Három perccel az első félidő vége előtt a vendégek védője Chambers tornáztatta meg Donnarumát, de nem született gól a lövést követően. A 44. percben Ospina hibáját Bonucci használhatta volna ki, de a rutinos védő a kapu mellé bólintott. Az első félidő ráadásában Mkhitaryan másodszor is eljátszotta, mint a gólja előtt ezúttal azonban centikkel, de a kapu fölé durrantott az örmény. A félidő ráadásában Özil szenzációs labdát adott Ramsey-nek, a milánóiak védői beragadtak az esetnél és a walesi középpályás köszönte szépen és besétált Donnarumma kapujába és kettőre növelte az ágyúsok előnyét. Mesut Özil ezzel a találkozón második gólpasszát is kiosztotta ezzel, ami azt jelentette, hogy az Arsenal színeiben kereken 100 gólban vett már részt, 37 gól és 63 gólpassz a német mérlege az ágyúsok színeiben.

3000A második játékrész első helyzetére sem kellett sokat várni, az 50. percben a Milan védelme ismételten nem volt ura a helyzetnek és a vendégek támadója Welbeck kis híján háromgólosra növelte az Arsenal előnyét, Donnarumma azonban óriási védéssel mentette meg a hazaiakat a góltól. A folytatásban hiába próbálkozott a milánói együttes, az Arsenal felállt védelmén nem nagyon találtak fogást a második játékrész elején Gattuso tanítványai. Mindössze távoli próbálkozásokig jutottak a hazaiak. A 68. percben Ricardo Rodriguez kerülte szembe a kapuval, de lövése gyatrára sikeredett és a kapu mellé szállt. Gattuso cserékkel próbálta felpörgetnei csapat támadójátékát előbb Kalinicet madj André Silvát küldte pályára az olasz mester. A 78. percben komoly szépítési lehetőséget szalasztottak el a piros-feketék, Suso lövése jócskán elkerülte a hosszú felsőt. Egy perccel később Koscielny mentett nagyot Kessié elől az utolsó pillanatban. Hét perccel a vége előtt André Silva fantasztikus labdával ugratta ki Kalinicet, aki elől Ospina remek ütemben menteni tudott. A mérkőzés további részében újabb nagy helyzet már nem adódott, ez pedig azt jelentette, hogy komoly előnnyel várhatja a jövő heti hazai visszavágót az Arsenal.

AC Milan – Arsenal 0-2 (0-2)
Helyszín: Stadio Giuseppe Meazza, San Siro, Milánó, Vezette: Turpin (francia)
Gólszerzők: Mkhitaryan (15.), Ramsey (45+4.)
Sárga lapok: Kolasinac (60.), Ramsey (71.)
Kiállítás:

Milan: Donnarumma – Rodriguez, Romagnoli, Bonucci, Calabria (Borini 79.) – Bonaventura, Biglia, Kessie – Calhanoglu (Kalinic 63.), Cutrone (Silva 68.), Suso. Vezetőedző: Gattuso

Arsenal: Ospina – Chambers (Elneny 85.), Mustafi, Koscielny, Kolasinac (Maitland-Niles 62.) – Ramsey, Xhaka, Wilshere – Mkhitaryan, Özil (Holding 80.) – Welbeck. Vezetőedző: Wenger

https://www.youtube.com/watch?v=7YfIu_vteDw

Képek: uefa.com

Ondik Gábor