Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az „új Lizarazu-t” látták benne, ma a finn Rovaniemen Palloseura játékosa

A futballban gyakran előfordul az, hogy egy fiatal játékost, egy már tapasztaltabb, vagy már visszavonult spílerhez hasonlítanak. Vannak, akik a hasonmáshoz hasonló, vagy akár fényesebb karriert járnak be, de olyanok is akadnak, akik esetében talán kár volt párhuzamot vonni egy elismert játékossal.

taiwo

Taiwo-ban több volt, mint a finn első osztály.

2004-et írtunk, mikor a Marseille leigazolta a franciák kiváló bal bekkjét, Bixente Lizarazu-t a Bayern München-től. A francia hátvéd azonban csak fél évet töltött a kikötővárosi klubnál, majd 2005 januárjában visszatért a bajorokhoz. A remek képességekkel megáldott Lizarazu távozása után a Marseille hamar megtalálta az utódját, Taye Taiwo személyében.

Az akkor még nagyon fiatal Taiwo-t egyértelműen Lizarazu pótlására szerződtették, akiben akkor a szakértők egy „új Lizarazu-t” láttak, ami egy darabig igaz is volt.  Ugyanis Marseille-ben egész szép karriert futott be a nigériai válogatott játékos, aki hatalmas erejű lövéseiről is híres volt. A francia csapattal a 2009/10-es szezonban a Ligeue 1 trónjára is felülhetett, valamint kétszer a francia kupát is elhódított a csapattal.

2011 nyarán úgy döntött, hogy távozik a Marseille-től, és innentől talán már nem érdemes Lizarazu-hoz hasonlítani Taiwo-t. A balhátvéd a Milan együtteséhez igazolt, mint lejárt szerződésű futballista, ahol csupán három bajnokin kapott lehetőséget és később a kölcsönadások sora is megkezdődött. Megjárta a QPR-t és a Dynamo Kyiv csapatát is, majd 2013 nyarán a török Bursaspor-hoz igazolt, ahol szintén nem találta régi önmagát Taiwo.

A Bursa-nál ráadásként szerződést is bontottak vele még 2015. áprilisában és szabadúszó lett. Ezt követően északon próbált szerencsét és úgymond „vándormadárrá” változott. Megjárta a finn HJK Helsinki csapatát, majd Svájcba került a Lausanne-Sport-hoz. Itt sem húzta sokáig és kipróbálta magát a svéd bajnokságban is, az AFC Eskilstuna színeiben. Tegnap előtt pedig újra finn bajnokságba szerződött a már 32 esztendős Taiwo, a Rovaniemen Palloseura együtteséhez…

Báló Bence