Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A világ a feje tetejére állt a német másodosztályban! – körkép

Mindössze 8 forduló van hátra a Bundesliga 2 idei kiírásából, így egyre biztosabbra meg lehet mondani, hogy mely csapatokat láthatjuk viszont jövőre a nagyok között, és kik buknak le az amatőrnél már csak egy fokozattal magasabb harmadosztályba.

dusseldorf

Jövőre végre visszakerül a Düsseldorf oda, ahová tartozik, és ismét képesek lesznek megtölteni monumentális stadionjukat?

A Düsseldorf és a Nürnberg csapatában két papírforma szerinti feljutóra számíthatunk, az osztályozóért folytatott harc azonban még korántsem ennyire lefutott: a Kiel-Regensburg-Bielefeld-Duisburg négyes bármelyikének igen komoly esélye van rá, hogy megmérkőzhessen a Bundesliga-tagságért. Nagyon szoros ugyanakkor a középmezőny is, hiszen az itt elhelyezkedő csapatok egy-egy kiugró, vagy felejthető produktummal könnyel a feljutás, vagy a kiesés szélére sodródhatnak.

Akik már a korábbi években is követték a német labdarúgást, emlékezhetnek az első osztály két meglepetéscsapatára, az Ingolstadtra és a Darmstadtra, akik másodosztályú keretük gyengeségeivel dacolva nem egyszer megfogtak komolyabb klubokat – úgy fest a szerencséjük eddig tartott, hiszen most elsőosztályú játékosokkal küzdenek a bennmaradásért. Szintén elkeserítő a Fürth helyzete: a magyaros csapat már hónapok óta magyarjai nélkül menekül a veszélyzónából, hiszen Megyeri Balázs pocsék teljesítménye miatt 9 mérkőzés után kikerült a keretből, míg Pintér Ádámot folyamatos sérülések sújtják.

A bajnokság állása

bundesliga2

Statisztikák, érdekességek

»» A góllövőlista élén egy elfeledett tehetség, a 24 esztendős Marvin Ducksch áll 14 találatával. Ducksch a Dortmund utánpótlásában nevelkedett, és 8 találkozón pályára lépett a felnőttek között is, azonban nem fejlődött kellőképpen, így Watzke-ék továbbadtak rajta. Jelenleg a Kiel játékosa, így könnyen lehet, hogy jövőre már volt csapata ellen bizonyíthat…

»» A Düsseldorf és a Nürnberg nemcsak kerete erőssége alapján tartozik az élvonalba: előbbiek stadionja ugyanis 54 ezer, míg utóbbiaké 50 ezer néző befogadására alkalmas, melyek az egész ország legnagyobb stadionjai közé tartoznak.

»» A tavalyi Bundesliga kiesőinek pocsék helyezésénél csak egy valami szembeötlőbb: a harmadosztályból feljutók szereplése! A Kiel, a Regensburg és a Duisburg is az első 6 hely egyikét foglalja el, így komoly esélyük van az újabb szintlépésre.

»» A németeknél egyébként nem is olyan szokatlan az átutazás: korábban a Paderborn volt képes a harmadosztályból feljutva egy idényen belül a legjobbak közé kvalifikálnia magát, majd visszacsúszni oda, ahonnan indultak. Jelenleg ennek megismétlésére a Darmstadtnak van nagy sansza.

»» A legrosszabb átlagos passzpontossággal a negyedik helyen álló Regensburg rendelkezik (65%), ami azt jelenti, hogy nagyjából minden harmadik passzuk az ellenfélnek megy. Az élvonalban ennél jobb mutatókra lesz szükségük, annyi szent…

»» A feljutó Kiel rendelkezik a legjobb támadó mutatókkal: meccsenként 5-ször tornáztatják meg ellenfelük kapusát, melyből általában kétszer be is találnak.

»» A második legpocsékabb védelemmel óriási meglepetésre a listavezető Düsseldorf “dicsekedhet”: átlagosan 15 lövés engednek meg bekkjeik az ellenfélnek!

Írta: Wernigg Márton