Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Topfutball: Öt kieső és négy feljutó már ismert a Top 5 ligában

Top 5 liga

Már csak pár forduló és mindenütt véget ér a 2017/18-as bajnoki szezon, illetve kiírástól függően kezdődhetnek az osztályozós párharcok és a feljutásért vívott rájátszás. A Top 5 ligában (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) a 2018/19-es kiírásban lesz 13 vagy 15 újonca és ennek megfelelően búcsút intünk azoknak a csapatoknak, akik az élvonalból vissza süllyednek a másodosztályba. Íme egy körkép, avagy 5 kieső és 4 feljutó neve már ismeretes. Egyelőre még sok a kérdőjel és hatalmas a harc, ám egyre több csapat harcolja ki sikeresen a bennmaradást, vagy morzsolódik le a feljutásért vívott harcban. Lássuk, hogy ki az aki már révbe ért pozitív vagy negatív értelemben, illetve mely csapatok szurkolói izgulhatnak még.

Angol

A Premier League-ből hivatalosan még senki nem esett ki, ám a nagyot hajrázó és többek közt a Manchester United ellen diadalmaskodó, a Liverpool ellen pedig pontot szerző West Brom számára már csak a matematikai esély él. A bajnokságból két és fél forduló van vissza, köszönhetően a honi kupaküzdelmek miatt elhalasztott meccseknek. Ezáltal a tabella némileg csalóka lehet. Jelenleg a Stoke City és a Southampton áll kieső helyen, de még a pocsék formában lévő Swansea City, az újonc Huddersfield és a West Ham sem dőlhet hátra. Matematikailag még a Brighton, Watford, Bournemouth, Crystal Palace négyes sem bennmaradó, de nekik azért pontelőnyük akkor is kitarthat, ha már csak botladoznak.

A Championship bajnoka a Wolwerhampton már feljutott, és ha utolsó meccsén pontot szerez, akkor átlépheti a 100 pontos határt. Mögöttük a Cardiff City, vagy a Fulham léphet fel automatikusan, kettejük közül azonban egyiknek marad a rájátszás. Az utolsó forduló előtt egy ponttal mennek a walesiek. Ahogyan minden évben, úgy idén is rájátszás dönt a harmadik feljutó sorsáról, mely a harmadiktól a hatodik helyezettig bezárólag kerül ki.  A rájátszásban már biztosan ott van az Aston Villa és a Middlesbrough, az utolsó körben pedig pozícióját védheti a Derby Canty, melynek helyére még pályázik a Preston és a Milwall.

Spanyol

A La Ligában már letisztult a képlet, ugyanis a hétvégén a Málaga és a Las Palmas után a Deportivo La Corugna is kiesett. Ez a három csapat szerzett pontok tekintetében nagyon kilógott a mezőnyből, hiszen még három forduló vissza van, de a kérdőjelek kiegyenesedtek.

A La Liga 2-ben viszont még semmi nem dőlt el, vissza van öt forduló, még bárki szerezhet 15 pontot a hátralévő meccseken. Az első kettő automatikusan feljut, ha most lenne vége, akkor a Vallecano és a Sporting Gijon ünnepelhetne, előnyük viszont elenyésző a Huesca előtt. A harmadik feljutó személye ugyanolyan rájátszásrendszerben dől el, mint az angoloknál. Egyelőre még nagyon sok csapat odaérhet, nem is soroljuk fel őket.

Német

A Bundesligából kiesett az 1. FC Köln, mely idén kilógott a mezőnyből lefelé. Két fordulóval a vége előtt kieső helyen áll a Hamburg, mely évek óta játszik a tűzzel. A tizenhatodik pozíció még osztályozós párharcra ad esélyt a másodosztály harmadik helyezettjével szemben. Ezt a pozíciót jelenleg a Wolfsburg foglalja el. Ott van a kiesőzóna közelében a Freiburg és a Mainz, nekik résen kell lenniük, valamint matematikailag még a Hannover sem bennmaradó, de ők már aligha esnek ki.

A Bundesliga 2 győztese a Fortuna Düsseldorf feljutott, és ehhez nagyon közel van a Nürnberg is két fordulóval a vége előtt. A kép viszonylag letisztult, avagy nagy meglepetés lenne, ha nem az újonc Kiel végezne az osztályozót érő harmadik pozícióban. A Nürnberg ugyanis 5 ponttal megy előttük, az üldöző Bielefeld pedig 5 ponttal le van maradva.

Olasz

A Serie A újonc Benevento csak érintette a legmagasabb szintet, a csapat kerete kifejezetten gyenge volt az élvonalhoz, igaz, ha az ősz is olyan lett volna, mint a tavasz, akkor most lehet, hogy bennmaradásért folyó harcról beszélnénk. Három fordulóval a vége előtt szinte biztosra vehető a Verona búcsúja is. A harmadik kieső a Chievo, Spal, Cagliari, Crotone, Udinese ötösből kerülhet ki. Az is előfordulhat, hogy a három újonc búcsúzik.

A Serie B-ből még három forduló van vissza, az Empoli már megnyerte a ligát és feljutott. A bajnok mögötti feljutást érő helyért nagy a harc, ennek fő várományosa a Parma és a Frosinona, valamint a Palermo, de a Bari, a Citadella, a Venezia és a Perugia is odaérhet még. Ezzel pedig azok névsorát is elmondtuk, akikből összeáll a rájátszást vívók mezőnye majd a harmadik feljutást érő helyért.

232

Végezetül a francia élvonal a Ligue 1, melyre bátran rámondhatjuk, hogy ott van a Top 5 liga között, sőt sokan már a Bundesliga elé helyezik. Három fordulóval a vége előtt kieső még nincsen, bár a Metz már aligha marad bent. Emellett búcsúzhat a Lille, Troyes, Toulouse, Strasbourg, Cean, Angers hatos valamelyike. Ahogyan a németeknél, úgy a franciáknál is, a harmadik legkevesebb pontot gyűjtő csapat osztályozót játszhat a másodosztály rájátszásának győztesével.

A Ligue 2 győztese a Reims jövőre újonc lesz a legjobbak között és erre jó esélye van a Nimes csapatának is. Az automatikus feljutást érő helyre pályázik még az Ajaccio, a rájátszást érő helyekért viszont még nagy a sorban állás. A Bese Barnabást is foglalkoztató Le Havre mellett a Brest, Clermont, Lorient, Chateauroux, Paris FC ötösből bárki odaérhet.

Szerző: Őszi Ádám
Grafikai munka: Őszi Ádám