Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Emery kitálalt – “A lényeg, hogy Neymar boldog legyen…”

Éppen egy hete vált hivatalossá, hogy Unai Emery a nyáron elhagyja a Paris Saint-Germain csapatát, és a milliárdos klub új vezetőedző után néz. A spanyol tréner tehát hosszú idő után először őszintén beszélhetett a klub körüli történésekről, az öltözőben zajló életről, valamint arról, hogy miért nem tudta megtalálni a közös hangot a csapat sztárjaival. Nos, Emery annak rendje s módja szerint élt ezzel a lehetőséggel…

emery_neymar

Kép forrása: mirror.co.uk

A Sevilla egykori sikeredzője vesztenivaló híján könnyített a lelkén, és a spanyol “The Tactical Room” című magazinnak manapság rendkívül szokatlan őszinteséggel rántotta le a leplet a futballvilág egy másik arcáról, amiről a bennfentesek jobb szeretnek hallgatni:

“Jorge Valdano (korábbi Real-elnök – a szerk.) egyszer azt mondta nekem: a Barcanál Messi a vezér, a Realnál Florentino Perez, az Atléticonál pedig Simeone. Egy játékos, egy elnök és egy vezetőedző. Mindenhol más a főnök. Az ember érzi azt, hogy egy csapatban mikor ő a központi figura, és mikor nem. Ez egy olyan folyamat, amit minden edzőnek át kell élnie, és meg kell értenie; egy olyan valami, amit csak az idő és a tapasztalat taníthat meg. Tudnod kell bármelyik csapatnál, hogy neked mi a szereped, és hogy mit engedsz át másnak. Véleményem szerint a PSG vezérét úgy hívják, hogy Neymar. Pontosabban a PSG vezére Neymar lesz, mert fel fog nőni ehhez a szerepkörhöz. Azért jött a PSG-be, hogy vezér legyen, és hogy fejlődjön, hogy ő lehessen a világ legjobbja. A Manchester Citynél Guardiola a vezér, a PSG-nél pedig Neymar lesz az.

Emery ebben olyannyira hitt, hogy a brazil támadó köré szerette volna az egész klubot felépíteni:

“Az első dolgom a szezonban az volt, hogy eldöntöttem a prioritásaimat. Úgy döntöttem, hogy a lényeg az, hogy Neymart boldoggá tegyem. A legfontosabb, hogy boldog legyen. Semmi sem volt ilyen fontos. Sokat beszéltem erről Neymarral. Némelyik megbeszélésünk nem vezetett sehová, némelyik pedig nagyon hatásosnak bizonyult. Egyszer háromnegyed órán keresztül teljesen meg tudtunk nyílni egymásnak. Csodálatos pillanat volt. Ő meghallgatott engem, és néhány dologról meg tudtam változtatni a véleményét.”

Végül arra is kitért, hogy Neymar szerinte miért távozott Barcelonából:

“Személy szerint a régebbi Barcelona-t tartottam nagyon nagyra, Guardiola-ét, de a mostani is nagyon jó, habár Luis Enrique koncepcióival és Valverde 4-4-2-es rendszerével valamelyest módosult a taktika. Ez mindenképpen egyike volt az okoknak, melyek miatt Neymar elhagyta a Barcelona-t, mert a játék teljes egészében Messire épült, és Neymarnak őt kellett kiszolgálnia.”

Írta: Wernigg Márton