Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bombameglepetés: kikapott a Bayern München a Német Kupa döntőjében! – videóval

Történelmi mérkőzésre készült a Bayern München, és az Eintracht Frankfurt csapata is a Német Kupa fináléját várva: a bajorok ezen mérkőzésen búcsúztatták el végleg (?) visszavonuló edzőlegendájukat, Jupp Heynckest, a Frankfurt pedig esélytelen csapatként egy hihetetlen menetelés megkoronázásának reményében szállt ringbe. A meccs érdekességi faktorát jelentősen növelte továbbá a tény, hogy a “vendégek” vezetőedzője az a Niko Kovac (volt), aki a következő szezont már a Bayern München kispadján kezdi meg…

rebic_örül

1. félidő: Szokásosnak mondható felállásával küldte pályára csapatát Jupp Heynckes, kinek kezdőjében – a sérültektől eltekintve – a legkiválóbb bajor játékosok kaptak helyet. Valamivel váratlanabbat húzott a formációváltásoktól nem éppen távol álló Niko Kovac, aki a Frankfurtot egy a megszokottnál támadóbb szellemű összeállításban küldte pályára.

Ahogy az várható volt, a Bayern lépett fel kezdeményezőbben az első percekben: magukhoz ragadták a labdát, és megfontoltan építkeztek a berlini falat megszemélyesítő Sasok ellen. Így kerülhetett sor idejekorán egy igen kellemetlen malőrre: a 10. percben James adta el hátul a labdát az őt nyomás alá helyező Kevin-Prince Boatengnek, aki Rebichez passzolt, a horvát pedig nem hibázott ziccerben. (0-1)

Innentől természetesen nem volt kérdés, hogy a Frankfurt utolsó fűszálként fog kapaszkodni a hármas sípszóig sovány előnyébe, így a bajorok minduntalan tíz elképesztően fegyelmezett mezőnyjátékos gyűrűjében találták magukat a tizenhatos előterében. Ötlettelen játékukat csupán Kimmich elfutásai rázták fel valamelyest, na meg Ribéry kiugratása, amit Lewandowski végül a kapu mellé gurított. A félidő végére került csupán kialakításra az első komoly bajor lehetőség: Müller teremtett magának némi forgolódással lövőhelyzetet, megpattanó lökete azonban Hradecky ölében landolt.

bayern_unnepel

2. félidő: Füstfelhőbe burkolózott az aréna a szünetben, tudniillik az Olympiastadion “rendkívül visszafogott” közönsége a Nyugaton állítólag már elő nem forduló pirotechnikai eszközök használatával élt. A hangulat tehát a helyén volt, kezdődhetett a második játékrész…

A játékszert – természetesen – ismétúgy magukhoz ragadták a bajorok, mintha csak ők készültek volna ma este labdarúgó mérkőzést játszani. Az első félidő álmoskás gurigázását azonban villámgyors szélen vezetett akciók váltották fel, melyek egyike eredményre is vezetett: Kimmich bepasszát Lewandowski gyengébbik lábával vágta a kapuba az 53. percben! (1-1)

Bár ezzel a Frankfurt 0-1-taktikája dugába dőlt, továbbra sem kockáztatott sokat Niko Kovac legénysége, hiszen tudták, hogy számukra akár egyetlen fegyelmezetlen megmozdulás is végzetes lehet a rekordbajnokkal szemben.

A 64. minutumban aztán érdekes jelenetsornak lehettek szemtanúi a szurkolók: Jupp Heynckes éppen cseréhez készülődött, mire az érezhetően igyekvő, de kissé tompa Thiago heves mozdulatokkal elkezdett integetni mesterének, mintha csak azt mutogatná, hogy “le ne merészelj cserélni!”. Az edzőlegenda azonban másképp döntött, behozta Tolissót Thiago helyére, aki színházba illő monológot elmondva – és a kézfogást megtagadva, sértődötten hagyta el a játékteret.

A 73. percben újabb érdekes csere következett: Marco Russ érkezett de Guzmán helyére, ám amíg a holland komótosan leballagott a pályáról, Kovac magához rendelte öt játékosát, kiknek hevesen magyarázott egy jó fél percig, akár egy kézilabdás időkérésnél.

A taktikai utasítás valószínűleg célt is ért, hiszen az első találatot jegyző Rebic egy kiugratás után állva hagyta a Hummels-Süle kettőst, és Ulreichot lóvá téve a hálóba emelt! (1-2) Az öröm azonban még nem lehetett maradéktalan, hiszen örökkévalóságnak tűnő másodperceket kellett várni a videóbíró döntésére a labdaszerzés jogosságát illetően. Miután azonban a VAR is meggyőződött a találat tisztaságáról, jegyzőkönyvbe került a Frankfurt újabb vezetést érő találata.

Innentől a bajorok kirohantak, mint Zrínyi a törökre: még Niklas Süle is a Sasok tizenhatosán belül igyekezett passzopciót kínálni, illetve helyet túrni a társaknak. Ennek ellenére sem sikerült kiharcolniuk a hosszabbítást, sőt még a Frankfurt szerzett egy újabb találatot, miután Ulreich egy szöglet alkalmával a tizenhatosig felmerészkedett kapuját hátrahagyva. (1-3)

Így tehát Jupp Heynckes egy bukott kupadöntőn ült utoljára a müncheniek kispadján. Ha pedig Niko Kovacnak ezután is problémái lesznek a tisztelet kivívásával a Bayern öltözőjében, biztosak lehetünk benne, hogy nem vele van a baj…

Bayern München – Eintracht Frankfurt 1-3 (0-1)
Helyszín: Olympiastadion (Berlin); Vezette: Felix Zwayer
Gólszerzők: Lewandowski (53.) ill. Rebic (11., 82.), Gacinovic (90+6.)
Sárga: Lewandowski (37.), Coman (86.) ill. Caicedo (7.), Hasebe (45+1.), Willems (45+2.), Rebic (82.)
Kiállítva: – ill. –

Bayern München: Ulreich – Kimmich, Süle, Hummels, Alaba – James, Martínez, Thiago (Tolisso 64.) – Müller (Coman 70.), Lewandowski, Ribéry (Wagner 87.). Vezetőedző: Jupp Heynckes

Eintracht Frankfurt: Hradecky – da Costa, Abraham, Saicedo, Willems – Hasebe – Wolf (Gacinovic 60.), Mascarell, de Guzmán (Russ 74.), Rebic (Haller 89.) – Boateng. Vezetőedző: Niko Kovac

Képek forrása: kicker.de
Írta: Wernigg Márton