Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Uruguay válogatottját!

Uruguayban hatalmas tradíciója van a labdarúgásnak, sokan nem is tudják, hogy Argentína és Brazília előtt ők a Copa America rekordbajnokai, valamint kétszeres világbajnoknak is mondhatják magukat. Favoritként talán nem beszélhetünk róluk, de Óscar Tabárez csapata sokáig juthat, és komoly meglepetést is okozhat. Érdekességek, statisztikák, múltidézés, keret, menetrend és vb-kisokos, avagy fogadjátok sok szeretettel a FociClub.hu felvezetőanyagait az elkövetkezendő napokban. 

csapatminta_uruguay

Út Oroszországba…

A legutóbbi két Copa America és a 2014-es brazíliai világbajnokság egyaránt csalódást keltő szereplést hozott az uruguayi válogatottnak. Suarez és társai a dél-amerikai selejtezőcsoport második helyezettjeként, Brazília mögött harcolták ki az oroszországi seregszemlén való részvétel jogát. A lejátszott 18 selejtezőmérkőzés mérlege 9 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség, a gólkülönbségük pedig 32:20-as volt. A sorozat legeredményesebb játékosa Edison Cavani lett 10 találattal, ékpárja Luis Suarez pedig 5 gólig jutott.

Príma támadósor és egy összeszokott, “jó” védelem…

A torna egyik legjobb és legösszeszokottabb csatárpárosa lesz Edison Cavani és Luis Suarez. Az ő játékuk lehet a garancia a gólokra és a látványos támadófocira. Ezen a poszton talán csak az argentinok állnak jobban, persze ennek megítélése szubjektív. A védelem mögött Fernando Muslera ténykedhet a gólvonalon, előtte pedig egy klubszinten is összeszokott páros Diego Godin (csapatkapitány) és José María Giménez hozhatja meg a kellő stabilitást. Az Atletico Madrid védőpárosa, ha a kapitány is úgy akarja, a szélső védő pozícióban kiegészülhet a válogatottsági rekorderrel, Maxi Pereirával. Ő és Godin gyakorlatilag 2005 óta játszanak együtt a nemzeti csapatban, így a hátsó stabilitás és az összeszokottság eredendő erény lehet. A legnagyobb problémát a középpálya kvalitásai jelenthetik, azaz könnyen lehet, hogy nem lesz meg a kellő összeköttetés, és ezáltal a harmónia az egyes csapatrészek között. Ebből eredően a védelem komoly kihívásokkal kell, hogy szembenézzen, ez pedig jól látszik a selejtezősorozatban kapott gólok számán is. Ha mindez így lesz, akkor a La Celeste (kék égbolt) becenévre hallgató csapat mottója a “rúgj egyel több gólt, mint amit az ellenfeled” szállóige lehet. A keret sztárjátékosai egyaránt elmúltak 30 esztendősek, gyakorlatilag egy korosztályt képviselnek, így nekik extra motivációt nyújthat az utolsó vb-n való szereplés lehetősége.

Jó az öreg a háznál…

A 71 esztendős, súlyos betegséggel küzdő Óscar Tabárez számára ez lesz edzői pályafutása utolsó nagy megmérettetése. A ritka Guillain–Barré-szindróma ugyanis egyre jobban eluralkodik a szervezetén. A súlyos autoimmun, elsősorban a motoros idegeket érintő betegség zsibbadással kezdődik, amelyet izomgyengeség és bénulás követhet. Ennek okán előbb sétabotok segítségével, később pedig egy elektromos “robogóval” vezényelte Tabarez az edzéseket. Regnálása még 2006-ban kezdődött, azóta 151 mérkőzésen irányította az uruguayi válogatottat, mellyel 2011-ben Copa Americát nyert, a 2010-es brazíliai vb-n pedig a dobogóról lecsúszva negyedikként zárt.

20160714oscar-washington-tabarez-oscar-tabarez

Legek, statisztikák, érdekességek…

Diego Forlan rekordjai már a múlté, avagy a 112 válogatott meccsen 36 gólig jutó csatárt beérték, és meg is előzték a vb-re utazó aktív játékosok. Diedo Godin immáron 115, míg a rekorder Maxi Pereira 124 fellépésnél tart. A gólrekord jelenleg a 97 meccsen 50 gólt jegyző Luis Suarez kezében van, őt követi ékpárja a kereken 100 találkozón 42 gólig jutó Edison Cavani. A kétszeres világbajnok, és háromszoros negyedik Uruguay eddig 12 vb-n szerepelt,  51 mérkőzést 80 rúgott és 71 kapott góllal hoztak le 20 győzelem, 12 döntetlen és 19 vereség társaságában. A Copa America történetének rekordbajnokáról beszélünk, akik egy elsőséggel előzik meg a 14-szeres bajnok Argentínát. Az, hogy Óscar Tabárez immáron 12 esztendeje irányítja a válogatottat, önmagában is kuriózum. Legnagyobb győzelmét Bolívia ellen aratta a csapat, a 9:0-ás siker inverze pedig egy 6:0-ás vereség Argentína ellen. Apropó a nagy rivális argentinok, minden egy ellenük elszenvedett 3:2-es vereséggel indult 1901-ben…

 URUGUAY (23)

Kapusok: Martín Campana (Independiente), Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco da Gama)
Védők: Martín Cáceres (Lazio), Sebastián Coates (Sporting CP), José María Giménez (Atlético Madrid ),  Diego Godín (Atlético Madrid), Maximiliano Pereira (Porto), Gastón Silva (Independiente), Guillermo Varela (Penarol)
Középpályások:: Rodrigo Bentancur (Juventus), Giorgian De Arrascaeta(Cruzeiro), Diego Laxalt (Genoa), Nahitan Nández (Boca Juniors), Cristian Rodríguez (Penarol), Carlos Sánchez (Monterrey Mexikó), Lucas Torreira (Sampdoria), Matías Vecino (Internazionale)
Támadók: Edinson Cavani (PSG), Maximiliano Gómez (Celta Vigo), Cristhian Stuani (Girona), Luis Suárez (Barcelona), Jonathan Urretaviscaya (Monterrey)
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

MENETREND

jún. 15. 14:00 Egyiptom – Uruguay
jún. 20. 17:00 Uruguay – Szaúd-Arábia
jún. 25. 16:00 Uruguay – Oroszország

Egy kis futballtörténelem…

Minden Uruguayban kezdődött, legalábbis ha a világbajnokságoknak a történetét vesszük figyelemben. Ők rendezték az első tornát 1930-ban, és a házigazda Románia és Peru legyőzése után az elődöntőben Jugoszláviát, a fináléban pedig az argentinokat győzte le magabiztosan. Az 1934-es és az 1938-as egyaránt olasz győzelemmel záruló eseményről Uruguay lemaradt. A világháború után 1950-ben, a negyedik tornán Brazíliában  újra Uruguay állhatott a dobogó legtetején. A döntőben a házigazdát ütötték el a világbajnoki címtől 200 ezer néző előtt. Ezt követően háromszor is épphogy lecsúsztak a dobogóról, 1954-ben, 1970-ben és 2010-ben is negyedikként zártak. A legutóbbi 2014-es torna csalódást keltő eredménnyel zárult. A Copa America rekordbajnoka saját kontinensén 15 alkalommal  állt a dobogó legtetején. Ha szeretnél többet megtudni az eddigi vb-k történetéről, akkor KATT! 

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek:  Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014