Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: folytatódik-e a meglepetések sorozata – előzetes

Pályára lép a világbajnokság talán legszórakoztatóbb futballt játszó csapata, Brazília, illetve a titkos favoritnak számító Belgium is. Ugyanakkor ellenfeleik sem akárkik lesznek.

Két korábbi világbajnok (Argentína, Spanyolország) már kiesett az első nyolcaddöntők után, míg a németek a csoportkört sem érték túl. Hétfőn újabb korábbi világbajnok lép pályára. Brazília azzal a Mexikóval csap össze, amely a csoportkörben némi meglepetésre legyőzte a címvédő németeket, amivel megágyaztak 2014 világbajnokának búcsújának. A Selecao sem feltétlenül brillírozott a kvartettjében, mégis magabiztosan hozta – Svájc elleni kivétellel – a csoportmeccseit. Costa Ricát és Szerbiát is egyaránt két góllal múlták felül Tité tanítványai, s bár sokszor tűnt egyéninek, Neymar játéka mégis a csapatérdeket szolgálta, kérdés, mire megy majd a masszívan védekező Mexikó ellen. Merthogy nemhiába kapott relatíve kevés gólt a középamerikai együttes. Ugyan a svédek elleni csoportzárás nem sikerült jól (0-3), azért nem lehet leírni Juan Carlos Osorio fiait. Ez a találkozó is hozhat meglepetést, bár a mérleg egyértelműen a sárga-kékek felé billen: 23 találkozón 12 brazil-, 7 mexikói-siker, valamint öt döntetlen született. Világbajnokságon korábban négy alkalommal találkoztak – 1950-ben (4:0), 1954-ben (5:0), 1962-ben (2-0) valamint 2014-ben (0-0) futottak össze, s az eredményekből is látszik, a brazilok fölényesen hozták a kötelezőket. Kivétel ez alól a négy évvel ezelőtti eredmény, amely a csoportkörben jött össze. Szinte napra pontosan egy éve találkoztak felkészülési mérkőzésen, akkor 2-0-ra nyert a Selecao, amely ezúttal is nélkülözni kényszerül Douglas Costát. Ami a sárgalapos játékosokat illeti, Casemiro, Neymar és Coutinho veszélyeztetett az egyik, Herrera, Gallardo és Layún a másik oldalon. Amennyiben valamelyikük lapot kap ma, ki kell hagynia a negyeddöntőt továbbjutás esetén. Mexikó viszont abból a szempontból talán nehezebb helyzetben van, hogy Moreno nem játszhat az említett okból.

Statisztika a világbajnokságon:
Brazília – Mexikó

5 gólok 3
1 kapott gólok 4
58,6 % labdabirtoklás 54,3 %
1883 összes passz 1253
89,1 % passzpontosság 85,3 %

kanadai táblázat:
Philippe Coutinho (BRA) 2 gól/1 gólpassz
Neymar (BRA) 1/1
Paulinho (BRA) 1/0
Thiago Silva (BRA) 1/0
Douglas Costa (BRA) 0/1
Gabriel Jesus (BRA) 0/1

Javier Hernandez (MEX) 1/1
Hirving Lozano (MEX) 1/1
Carlos Vela (MEX) 1/0

Brazília – Mexikó
Szamara, 16.00, tv: M4 Sport, vezeti: Gianluca Rocchi (olasz)

Ami a másik találkozót illeti, a belgák simán hozták csoportjukat – három győzelem – többek között az angolokat megelőzve, hogy aztán a csak fair-play táblázatnak köszönhetően továbblépő Japán mennyire lesz komoly akadály Roberto Martinez együttesének, az kiderül majd késő este, viszont Nishino mester legényei ellen a csoportfavoritnak tartott Kolumbia és Lengyelország is megszenvedett. Előbbit 2-1-re megverte, utóbbitól 1-0-ra kapott ki, s mivel minden mutatóban azonos mérleggel zárt, mint Szenegál, csak kevesebb sárga lapja miatt lépett tovább az ázsiai együttes. A közös múlt nem túl messzire nyúlik vissza, lévén az első összecsapást éppen 16 éve, a koreai-japán közös világbajnokságon játszották a felek, akkor 2-2-es döntetlen született, ez most hosszabbításra lenne elég. Azóta kilenc éve egy Kirin-kupa keretében találkoztak, Japán simán hozta azt az összecsapást. Összesen öt meccs szerepel a közös mérlegen, melyből hármat Japán, kettőt Belgium nyert, egy döntetlen mellett. Viszont eddig ezen a tornán jóval meggyőzőbben teljesítenek az európaiak, akik Angliát is legyőzték kvázi „B” csapattal, így nem számítana nagy meglepetésnek, ha a japánokon is könnyedén lépnének túl. De benne van az is a találkozóban, hogy a szerencsével továbbjutó ázsiaiak meglepik Martínez legényeit. Ami a lapokat illeti, a belgáknál Vertonghen, De Bruyne, Tielemans és Dendoncker, a japánoknál Kawashima, Inui, Hasebe, valamint Makino veszélyeztetett a negyeddöntő előtt, de aligha fognak tartalékolni a csapatok.

Statisztika a világbajnokságon:
Belgium – Japán

8 gólok 4
2 kapott gólok 2
54,6 % labdabirtoklás 55,3 %
1568 összes passz 1571
86,9 % passzpontosság 85,6 %

Kanadai táblázat:
Romelu Lukaku (BEL) 4/0
Eden Hazard (BEL) 2/1
Michy Batshuayi (BEL) 1/0
Adnan Januzaj (BEL) 1/0
Dries Mertens (BEL) 1/1
Toby Alderweireld (BEL) 0/1
Kevin De Bruyne (BEL) 0/1
Thomas Meunier (BEL) 0/1
Yuri Tielemans (BEL) 0/2

Honda Keisuke (JPN) 1/1
Inui Takashi (JPN) 1/1
Kagawa Sindzsi (JPN) 1/0
Osako Yuya (JPN) 1/0
Nagatomo Yuto (JPN) 0/1

Belgium – Japán
Rosztov-na Donu, 20.00, tv.: M4 Sport, vezeti: Malang Diedhiou (szenegáli)