Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El-selejtező: jöhet a Sevilla!

Ki gondolta volna, hogy az Újpest kiüti azeri ellenfelét? Örültünk volna annak is, ha kiharcolja a továbbjutást, ehhez képest Zsótér Donáték állva hagyták a Neftcit.

Kétgólos hátrányból kezdte a párharc visszavágóját az Újpest, amely többek között a körülmények áldozata lett egy hete. Egyrészt Obinna és Diallo vízumproblémái miatt, másrészt Litauszki is ilyen ügy miatt tudott később csatlakozni a kerethez, másrészt a késői indulás, illetve az érkezés okozta fáradtság, valamint fásultság rányomta bélyegét a játékra. A visszavágón három játékos sérülése okozott fejtörést Nebojsa Vignjevicsnek, aki nem számíthatott Simon Krisztián, Vincent Onovo és Mohl Dávid játékára. A másik oldalon hiányzóval nem kellett számolnia Roberto Bordinnak.

Megteltek a Szusza stadion hazai szektorai, jó volt ezt látni, hogy bíztak övéikben a lilák hívei. Vignjevic az első meccshez képest két helyen is változtatott, kikerült Balázs Benjámin és Cseke Benjámin, helyükön a két légiós, Obinna és Diallo kezdett. Ezzel Pauljevic visszalépett a védelem jobb oldalára, míg Diallo lett Sankovic párja a védekező középpályás posztján, Obinna pedig Pauljevic helyén játszott.

1. félidő: Újpesti rohamokkal kezdődött az összecsapás, az első öt percben próbálta beszorítani ellenfelét a magyar együttes, az első lehetőség mégis a vendégek előtt adódott, Dario kínálta meg kiszorított helyzetből lövéssel Pajovicsot, aki az első meccsen két nagy hibájával megpecsételte együttese sorsát. Az látszott, mindkét együttes igyekezett mihamarabb kapu elé kerülni: az azeriek tudták, amennyiben az Újpest gólt szerez, nyitottá válik a párharc, míg az ő szempontjukból előny esetén nagyon helyzetbe hozzák a lilákat. S az is észrevehető volt, a játékvezető nem nagyon eszi meg a színészkedést, más kérdés, hogy két ízben is ítélhetett volna az újpestiek javára. Előbb Pauljevic lábát húzták el a tizenhatos sarkánál, majd Obinna esett el az egyik védő szorításában. Előbbinél továbbot intett, utóbbinál a vendégek kaptak szabadrúgást. Az első negyedórát Krivotsyuk lökete zárta, Pajovic védte a próbálkozást. Hiába próbálkozott az elején a széleken a Neftci védelme mögé kerülni a magyar együttes, Burekovic kétszer is rosszul tette középre a játékszert, így veszélytelen volt az Újpest ezen elképzelése. S aztán jött egy szöglet: Zsótér középre tekert labdájára Litauszki érkezett a legjobb ütemben, s megszerezte a vezetést a kapu közepébe bólintva. Rögvest felhangzott a hazaiak addig sem csendes buzdítása. Nem sokat kellett várni a fellazuló vendégvédők között az újabb gólra. Sankovic kezelt le egy lecsorgót, s huszonkettőről kipókhálózta a jobb felsőt. Agayen tehetetlen volt a lökettel szemben. Ezzel pedig máris továbbjutásra állt az Újpest, amely azonban nem ült rá az eredményre, hanem ütötte a vasat, mert érezhetően megfogta a fekete-fehéreket a gyorsan bekapott két gól. Közel félóra kellett, hogy életjeleket mutassanak a látogatók, ez azonban kimerült az enyhe mezőnyfölényben, miközben a lilák a széleken folyamatosan nyomás alatt tudták tartani ellenfelüket. Bár Burekovic beadásai továbbra sem találtak embert, arra mindenképpen jók voltak, hogy ne tudják gyorsan felépíteni támadásukat a vendégek. Nem volt messze a harmadik újpesti gól: Novothny próbálkozása halt el a jobb oldali kapufa és a léc találkozásánál. Miközben az azeriek csapatkapitánya, Abishov megsérült az esetnél, végül hordágyon kellett levinni, nem is tudta folytatni a látogatók tizenötöse. A félidő második negyedében már inkább az azeriek birtokolták a labdát, azonban a kapuig nem tudtak eljutni. Teljesen megérdemelten mehetett kétgólos előnnyel szünetre az Újpest, amely okosan osztotta be erejét, s helyzeteit is igen jó százalékban használta ki, míg a Neftci az elején hiába került kétszer is helyzetbe, nem tudta feltörni a Litauszki vezette hazaiak védelmét.

2. félidő: Csere nem volt egyik oldalon sem a szünetben. Az azeriek rögtön lövéssel próbálkoztak a középkezdés után, de jócskán mellé emelték a játékszert. Elaludtak a vendégvédők, amit kihasználtak a lilák: egy védelmi hibát kihasználva Obinna csapott le a labdára, amelyet megpróbált elpörgetni Agayev mellett, de a kapusról felperdült a játékszer, Zsótér viszont nem hibázott. A krónikához tartozik, hogy Obinna összecsúszott az azeriek kapusával, aki meg is sérült az esetnél, a játékvezető azonban nem látta szabálytalannak a lilák játékosának megmozdulását. Öt perccel később kisebb csetepaté alakult ki, melynek következtében Zsótér és Bralic sárgult be. Próbálkozott-próbálkozott az azeri társaság, a kaput azonban a második negyvenöt percben még nem tudták eltalálni. Ha mégis sikerült, Pajovic magabiztosan fogta a próbálkozást. Ezért hiányzott Obinna az első meccsről. Zsótér szerzett labdát a felezővonalnál, majd ugratta ki a teljesen üresen hagyott nigériait, aki becselezte magát a tizenhatoson belülre, s senkitől sem zavartatva a hosszú alsóba tekert. Ezzel lényegében el is dőlt a találkozó. Az utolsó húsz percre fordulva akadt lehetősége a látogatóknak is, de Pajovic korlátlan úr volt az ötös környékén, így hiába kerültek lőtávolba a fekete-fehérek, élni nem tudtak ezekkel a lehetőségekkel. Nem úgy Zsótér, aki, ha egy kicsit több szerencséje van, szenzációs csele után marad ereje lőni, könnyedén megszerezhette volna az ötödik hazai találatot. A négy kapott gól ellenére sem adták fel Bordin tanítványai, mégsem volt már benne az az átütőerő a látogatók játékában, amelynek gól lehetett volna a jutalma. A végén már nem nagyon erőltette meg magát a házigazda, így is zúgott a vastaps és a szép volt fiúk! A kilátogató majd 3500 újpesti szurkoló felállva ugrálva ünnepelte a továbbjutást. Ráadásul egy perccel a vége előtt Obinna újabb kísérletét kellett védenie Agayevnek.

Újpest – Neftci Baku 4-0 (2-0)
Szusza stadion, vezette: Ioannis Papadopoulos (görög)
Gólszerzők: Litauszki (19.), Sankovic (22.), Zsótér (50.), Obinna (65.)
Sárga lapok: Zsótér (57.), Obinna (68.) ill. Krivotsyuk (30.), Bralic (57.)
Kiállítva:

Újpest: Pajovic – Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Burekovic – Sankovic, Diallo – Obinna, Zsótér (Balázs, 81.), Nagy D. (Cseke, 87.) – Novothny (Tischler, 90+1.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Neftci: Agayev – Bralic, Petrov, Abishov (Akhundov, 41.), Krivotsyuk (Karikari, 54.) – Mirzabekov, Paracki, Mustivar, Hajiyev (Abbasov, 77.) – Dario, Dabo. Vezetőedző: Roberto Bordin

Tj.: Újpest, 5-3-as összesítéssel.