Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: selejtező: bemutatjuk a Videoton ellenfelét! – előzetes

Folytatja szereplését a MOL-Vidi FC a legrangosabb kupasorozatban, ezúttal a svéd bajnok otthonában kell helyt állnia Marko Nikolics együttesének, amely rápihenhetett a Malmö elleni párharc első meccsére.

1985 és 1987 között hatszor is megmérkőzött a svédekkel a Vidi. – fotó: molvidi.hu

Azt már tudjuk, mely együttesekkel csaphat össze a magyar bajnok a Play-off-ban – legyen az a Bajnokok Ligája, akár az Európa-liga – viszont most egy olyan feladat előtt állnak, amely nemcsak a MOL-Vidi, de a magyar futball szempontjából is fontos. Kiemeleten a kofficiens-számok miatt kellene valamelyik csoportkörbe eljutnia a magyar bajnoknak, azonban nem lesz egyszerű dolga a svéd bajnok Malmö ellen. A magyar együttesek rendre megszenvednek skandináv ellenfeleikkel, s a mérleg sem túl rózsás eddig. Az elmúlt évtizedekben nem volt ritka, hogy összefutott svéd csapattal egy magyar, erre azonban leginkább a nyolcvanas évek közepén volt sok példa. Nem fest túl pozitívan a skandináv csapatokkal szembeni mérleg.

Az összessített mérleg:
58 mérkőzés, 24 magyar siker, 15 döntetlen, 19 svéd győzelem, 88-80 gólkülönbség

Egyébként a Vidi nem először találkozik keddi ellenfelével, lévén 1985 és 1987 között sorozatban hatszor, míg 1993-ban egyszer csapott össze a kék-fehérekkel. A mérleg jócskán a magyar együttes felé billen: 7 találkozón négyszer a fehérváriak, kétszer a svédek nyertek, míg egy találkozó döntetlent hozott. A gólkülönbség is ennek megfelelően alakult: 10-5 a piros-kékek javára. Azonban ebből nem lehet kiindulni, lévén más korszak, más futball.

Ami a két együttest illeti, a skandinávoknál javában zajlik a bajnokság, s a legutóbbi bajnok Malmö jelenleg csupán a hatodik helyet foglalja el, tizenegy ponttal lemaradva a listavezető AIK Stockholmtól. A Vidi két bajnokin van túl, egy győzelem (4-0, Kisvárda) és egy döntetlen (1-1, Paks) a mérlege Marko Nikolics együttesének, amely már az első körben érdekelt volt a legrangosabb sorozatban, ahogyan a Malmö is. Ám míg a Vidi csak nagy nehézségek árán lépett tovább a Dudelange (1-1, 2-1), illetve a Ludogorec (0-0, 1-0) ellen, addig az északiak a Drita ellen két sima (3-0, 2-0), majd a CFR ellen szoros csatát (1-0, 1-1) vívott.

S hogy mi dönthet? Alighanem a szervezett védekezés lehet a vízválasztó, viszont az biztos, a svédek egyik legjobbja, Carlos Sandberg aligha lép pályára kedden, miután kisebb izomsérüléssel bajlódik, ellenben az izlandi válogatott Arnor Traustason könnyen lehet, hogy bevethető állapotban lesz. A fehérváriaknál Huszti Szabolcs hiányozhat igazán, miután a Dudelange elleni első meccsen, majd a Ludogorec elleni párharc során mindkét meccsen sárgát kapott. Viszont vigyáznia kell Fiola Attilának, Marko Scepovicsnak is, mert mindketten két-két lappal állnak jelen pillanatban, így egy újabb figyelmeztetés kizárja őket az egy hét múlva esedékes visszavágóról. A Malmönél ebből a szempontból kedvező helyzetben vannak, lévén négyen is egy sárgával várják az összecsapást.

S röviden a Malmöről. A svédek húsz alkalommal nyerték meg a bajnokságot, tizennégyszer a kupát, s kétszer a svéd szuperkupát. Keretének értéke a mértékadó transfermarkt.de szerint 16.05 millió euró, míg a Vidi háromszoros bajnoknak vallhatja magát, s egyszeres kupagyőztes. Az együttes értéke alig hárommillió euróval marad el skandináv vetélytársáétól: 13,90 millió eurót ér a magyar bajnok.

BL-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés
19.15 FF Malmö (svéd) – Vidi – tv.: M4 Sport
Malmö, vezeti: Matej Jug (szlovén)