Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Visszavonult az olaszok világbajnok támadója

Bár voltak ajánlatai a harmadosztályból, 36 esztendős korában Alberto Gilardino bejelentette visszavonulását, és a 2006-ban világbajnokságot nyerő olasz csatár a jövőben edzői karrierjét szeretné elkezdeni, miután a nyáron elvégezte az ehhez szükséges tanfolyamot.

Gilardino profi pályafutását 1999-ben a Piacenza csapatában kezdte, amely városnak a másik csapata, a Pro Piacenza most is szívesen leigazolta volna őt olasz lapértesülések szerint. A következő szezont a Veronában töltötte, majd következtek karrierje legjobb egyéni évei a Parmában: a 2003-2004-es és a 2004-2005-ös szezonban egyaránt 23-23 gólig jutott a Serie A-ban.

2005 nyarán szerződött az AC Milanhoz, a Rossonerinél lehúzott három szezonja közül azonban csak az elsőben (17 gól) tudta érdemben megközelíteni a parmai termését. Ezt követően a Fiorentinához vette az irányt, 2008-tól 2011-ig állt a Violák alkalmazásában, és itt is az első szezonja (19 gól) sikerült a legemlékezetesebbre.

A 2011-2012-es kiírás második felét már a Genoa csapatában fejezte be, a következőben pedig a Bolognában szerepelt kölcsönben (13 találat), hogy aztán visszatérjen a Grifonihoz egy 15 gólos szezon erejéig.

2014-ben először és utoljára külföldön is kipróbálta magát, amikor a kínai Szuperligában szereplő Guangzhou Evergrande játékosa lett, 14 mérkőzésen öt gólt szerzett a Távol-Keleten, az évad tavaszi felét kölcsönben már újra Firenzében töltötte.

A 2015-2016-os szezonban utoljára elérte a 10 gólt a Serie A-ban az akkor épphogy bennmaradó Palermóban, a 2016-2017-es bajnokság során azonban sem az Empoli, sem a Pescara csapatában nem kímélték őt a sérülések, és amikor játszott, akkor sem szerzett egyetlen gólt sem a Serie A-ban. Valószínűleg ekkor beláthatta, hogy kénytelen alacsonyabb szinten próbálkozni, ha még játszani szeretne, a múlt szezonban 16 mérkőzésen hatszor volt eredményes a Serie B-s középmezőnyben végző Spezia szerelésében.

Gilardino tagja volt 2006-os világbajnok olasz válogatottnak, a csoportkörben az Egyesült Államok ellen volt eredményes, míg a házigazda németek elleni emlékezetes, hosszabbításos elődöntőben pazar gólpasszt adott Del Piero mindent eldöntő góljához. Összességében a Squadra Azzurrában 60 mérkőzésen 19 gólt szerzett.

Emellett 2007-ben az AC Milannal BL-t, Európai Szuperkupát és klub-világbajnokságot nyert, valamint 2005-ben, a Parma labdarúgójaként az év játékosa volt a Serie A-ban.

Alberto Gilardino karrierje számokban