Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtező: Elvertük a horvátokat!!!

Az Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában igazi komoly erőpróba várt a magyar válogatottra, hiszen Modric és a horvát válogatott látogatott a Groupama Arénába. Ilyen teljesítményekre azonban senki sem számíthatott.

Kép: MLSZ

A szlovákok elleni vereséget követően alaposan össze kellett szednie magát Marco Rossi csapatának, hogy fel tudják venni a versenyt a világbajnoki ezüstérmes Horvátországgal. Ennek megfelelően több ponton is változott a csapat összeállítása: kikerült a legutóbb élete egyik legrosszabb válogatott teljesítményét nyújtó Korhut, valamint Lang is, nem beszélve Kleinheislerről és Kalmárról. A védelem közepébe Baráth Botond érkezett Orbán mellé, Kádárt pedig a baloldalon láthattuk – ezúttal egy négy védős felállásban. A középpályán ott volt a 100. válogatottságát számláló Dzsudzsák Balázs a szélen, valamint Nagy Dominik, Pátkai és Szoboszlai is. Utóbbi 18 évesen először kezdett a nemzeti csapatban, először játszhatott hazai pályán (ilyen hangulatban); és amíg pár hónapja még az osztrák második vonalban játszott, ezúttal Modriccsal, Rakiticcsal és Brozoviccsal kellett felvennie a versenyt. Nem is vallott szégyent.

Az első 10 perc abszolút a papírformának megfelelően alakult. A hazai csapat visszaállt, a horvátok pedig nyugodtan járatták a labdát, próbálták megbontani a magyar védelmet. Nem haladtak túl jól, pár perc után pedig már néhány magyar labdaszerzést is feljegyezhettünk, ami bizakodásra adott okot. Óvatos volt, de egyre aktívabb lett a magyar válogatott, amely a széleken próbált kontrákból veszélyeztetni – a nagy rohanás viszont a 13. percben visszaütött. A horvátok megkaparintották a labdát és hirtelen támadtak rá a még viszonylag rendezetlen magyar csapatra, ezt a helyzetet pedig nem is sikerült megfelelően lereagálnunk. Elcsúszott a védekezés, rosszul osztottuk el az embereket, így a szellős középpályánkat kihasználva Rebic végül visszalépett és betalált Gulácsi kapujába. Egy darabig úgy tűnt, hogy lesen volt, de a lassításból kiderült, hogy a földön fekvő Nagy Ádám miatt szabályos volt a gól. Szerencsére azonban nem dőlt el minden már a legelején.

Magyarország ugyanis, bátor volt és sebességet váltott. Feljebb toltuk a védekezést, nyomást helyeztünk a horvát csapatra, a labdaszerzések után pedig jó érzékkel kerültek elő a mélységi indítások, amiknek a semlegesítése sok gondot okozott a horvát csapatnak. Egyre többször kerültünk helyzetbe, sőt az egyik legjobb akciónk végén akár egy jó szögből járó szabadrúgás is kinézett volna – Nagy Dominik buktatása után azonban a bíró előnyszabályt intett, amivel nem jártunk jól egyáltalán. Sőt, a magyar játékos a képek alapján komoly sérülést is szenvedett, hordággyal vitték le a pályáról. A játék képe alapján azonban jól nézett ki a csapat játéka, a horvátoknak pedig szemmel láthatóan nem tetszett, hogy nem hagyják őket játszani. Kényelmetlen volt nekik a szituáció, különösen a 34.  percben, amikor is elfogyott az előnyük. Egy pazar gyors akciót vitt végig ugyanis Rossi csapata, aminek a végén Dzsudzsák és Szalai játszott össze – utóbbi pedig be is vágta a labdát. A sötét mezesek védelme és Kalinic kapus is nagyot hibázott ennél a támadásnál.

Kép: MLSZ

Az első félidő végén így 1-1 volt az állás, Horvátország azonban a második játékrészre összekapta magát és megpróbált diktálni, dominálni. Sokáig be is tudták szorítani a hazai csapatot, de szerencsére a magyar csapat nagyon jól reagált erre. Nem estek kétségbe, jól tartották magukat és hamarosan ismét lehetett kontrákkal próbálkozni. Amúgy is feltűnő volt, hogy fejben mennyire ott vannak a fiúk: ilyen koncentrált válogatottat a 2016-os Eb óta nem láthattunk. Hatalmasat küzdöttek, a tudásbeli különbséget irammal és szorgalommal kompenzálták. A horvát mezőnyfölény nagyjából egy fél félidőn keresztül érződött nagyon markánsan, azt követően azonban a hajrára fordulva ismét kezdett élénkülni a magyar támadójáték. Ennek gyümölcse volt a 76. perc eseménye is, amikor is egy szöglet után sikerült gólt szereznünk: nem jött ki a kapus, hibáztak a védők is, így végül az amúgy elég alacsony Pátkai Máté kanalazhatta be a labdát. Hihetetlen, de összejött a fordítás és vezetett a csapat.

Néhány perccel később akár el is dőlhetett volna a három pont sorsa, ám a horvát védők bénázását Kalmár végül nem tudta kihasználni: 1-2 centire a gólvonaltól rúgták el a labdát, így maradt a 2-1. Horvátország mindent beleadott a folytatásban, de hiányzott ma belőlük az átütő erő. Itt most a magyarok akarták jobban a győzelmet és fel is nőttek a feladathoz. Hatalmas iramot diktálva arattak óriási sikert. Jár nekik a taps, megérdemlik.

https://www.youtube.com/watch?v=KYIQCyJK0kM

Magyarország – Horvátország 2-1 (1-1)
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest), Vezette: Callum (SCO)
G.: Rebic (13.), Szalai (34.), Pátkai (76.)
Sárga lap: Dzsudzsák, ill. Lovren
Piros lap: 

Magyarország: Gulácsi – Kádár, Orbán, Baráth, Lovrencsics – Pátkai, Nagy Ádám – Nagy Dominik (Varga Roland), Szoboszlai (Kalmár), Dzsudzsák (Bese) – Szalai. Edző: Rossi.

Horvátország: Kalinic – Barisic (Leovac), Vida, Lovren, Jedvaj (Jedvaj) – Brozovic, Modric – Perisic, Rakitic, Rebic (Rebic) – Kramaric. Edző: Dalic.