Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Javítja az egészséget a meccsnézés – tudományos alátámasztás

Neked is mondták már, hogy túl sok focit nézel? Semmi gond. Egy friss tanulmányból kiderült, hogy szeretett labdajátékunk nyomon követése jó hatással van az egészségünkre.

A vizsgálatot a Leedsi Egyetem kutatói végezték, méghozzá a város másodosztályú futballcsapatának 25 szurkolóján. A tanulmányozás a 2018–2019-es szezonban zajlott a Leeds United három nagyon fontos összecsapása során. Az elemzett drukkerek 20 és 62 év közöttiek voltak – a felmérés lényege az volt, hogy kiderítsék, milyen hatással van a labdarúgás a nézők egészségére.

A szurkolókat három csoportra osztották: drukkerek, akik kevesebb mint 10 éve rajonganak a Leeds United együtteséért; drukkerek, akik több mint 10 éve rajonganak az angol klubért; drukkerek, akik több mint 40 éve szorítanak a Leeds sikeréért.

Az említett szurkolókat fiziológiai és pszichológiai szempontból vizsgálták a Brentfort elleni összecsapás, illetve a Derby County elleni kettős párharc alkalmával – természetesen ellenőrzött körülmények között. A három kulcsfontosságú tényező a pulzusszám, a vérnyomás és a hangulat volt. Vérnyomást már napokkal a találkozók előtt mértek, hogy legyen egy viszonyítási alap a félidői, valamint a lefújást követő adatokhoz képest. A résztvevők hangulatát szintén külön vizsgálták, a pszichológiai feltérképezés részeként minden mérkőzés után interjút készítettek velük.

Melyek voltak a legfontosabb következtetések? 

A megnövekedett pulzusból származó úgynevezett pozitív stressz a kardiovaszkuláris tréningek eredményeihez közelít – ez mindenképp biztató egészségügyi jelként fogható fel.

A kedvenc csapat győzelme esetén a szurkolók vérnyomása csökkent – újabb pozitív visszajelzés.

Pszichológiai szempontból kiderült, hogy a győzelem 24 órán át tartósan fenntartja az örömöt és a jókedvet, míg a vereség hosszabb ideig negatív hatással van az emberek hangulatára. Mindez annak köszönhető, hogy a szurkolók sikerre éhesek, függnek az eredményességtől.

A tanulmány azt is feltárta, hogy azokra a szurkolókra, akik hosszú évek óta támogatják kedvenceiket, erősebb élettani és pszichológiai hatást gyakoroltak az eredmények – ez az erősebb érzelmi kötődéssel magyarázható.

„Egyértelműen kijelenthető, hogy a szurkolók szenvedélyesen élik meg játékot. A mérkőzések alatti pulzusszámok egy kiadós séta pulzusszintjéhez közelítettek – ez átlagosan 20 százalékkal magasabb, mint nyugalmi állapotban. A gólok után pár percig a pulzusszám 20 százalékkal megnövekedett a meccs alatt mért átlaghoz képest. A vizsgálat eredményei szerint szurkolni egy focicsapatnak egyben kardiovaszkuláris edzéssel jár. A mérkőzés eredményétől függően pszichológiai felpörgést vagy éppen visszaesést tapasztalhatunk” – nyilatkozta Dr. Andrea Utley a Leedsi Egyetem képviseletében a BetVictor oldalának.

Amikor legközelebb azt mondja neked valaki, hogy túl sok meccset nézel, mutasd meg neki ezeket az adatokat!