Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Panenka: “ha utolsóként hibáztam volna, elzavarnak egy gyárba dolgozni”

A cseh legenda teljesen őszintén elmesélte élete talán legjobb pillanatát, ami a futball pályán történt vele.

Ki ne tudná a foci berkeiben, hogy mit is jelent az a “panenka”? Lehet, hogy a focista neve nem mond sokat a fiatalabb generációknak, de a panenkás tizenegyest mindenki ismeri, hiszen Panenkáról lett elnevezve ez a kicsit szemtelen, ám annál merészebb és látványosabb büntető végrehajtási forma.

A mai nap folyamán a Bajnokok Ligájában a Barcelonát fogadja a cseh Slavia Praha. A Goal pedig megkereste a cseh legendát, Antonín Panenka-t, aki exkluzív interjút adott.

Azt a bizonyos gólt egy EB-döntőben merte bevállalni 1976-ban, és nevetve nyilatkozta, hogy ha ott és akkor azt kihagyja, akkor mehetett volna gyári munkásnak. A videóért katt IDE! A gól 1:40-től tekinthető meg.

“A döntő előtt egyáltalán nem voltam ideges. Ilyen kis nemzetként már az is óriási eredmény volt, hogy a fináléig eljutottunk.

Abban a pillanatban, amikor rám került a sor a büntetőknél, úgy éreztem, hogy ez a legjobb módja a tizenegyes elrúgásának. Életemben amúgy egyetlen alkalommal hibáztam el büntetőt, ezt a formát pedig kb. két évvel az Eb előtt találtam ki.

Persze tudtam azt, hogy ha utolsóként hibázok és nem nyerünk, akkor elzavartak volna dolgozni egy gyárba (Nevet).

Megfigyeltem, hogy minden kapus elmozdul valamelyik irányba, ezért úgy döntöttem, hogy ha középre lövöm a labdát, akkor sikerrel járhatok.

Sokat gyakoroltam a kapusunkkal, Hruskával, aki gyakran túljárt az eszemen és sok pénzt, illetve csokit vesztettem emiatt, aztán elkezdtem alkalmazni a kis trükkömet, és sokkal többször jártam eredménnyel.

Büszke vagyok rá, hogy rólam nevezték el ezt a fajta tizenegyest. Pár évvel ezelőtt megkeresett egy dél-afrikai tv-műsor és bemutatott nekem 50 ilyen gólt a világ minden tájáról.

Érdekes volt, hogy nem egy nagy sztáré, hanem szerintem egy paraguayi másodosztályban szereplő játékosé volt a legjobban kivitelezett lövés”nyilatkozta Panenka a Goal-nak.