Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

7,35 milliárd dollárt adtak ki játékosokra tavaly a profi labdarúgásban

Szerdán közzétette a globális átigazolási piacról szóló éves jelentését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), melyből kiderült, hogy 2019-ben mind az átigazolások számára, mind az értékére vonatkozó rekordok megdőltek a profi futballban – írja az MTI.

A FIFA idén másodjára külön dokumentumokban taglalta a férfi és a női futballt, mindkét esetben megvizsgálva az átigazolási piacot szerte a világon. A férfi labdarúgásról szóló jelentés kulcspontja egyértelműen az volt, hogy tavaly összesen 7,35 milliárd dollárt költöttek el a csapatok az átigazolásokra, ami 5,8 százalékkal volt magasabb a 2018-as számnál. Ennek az összegnek a 80 százalékát 100 csapat költötte el.

A legtöbb pénzt a portugál klubok keresték a játékosmozgásokkal, ők 384 millió dollár pluszban zárták az évet, a legnagyobb mínuszban pedig Anglia van, -549,9 millió dollárral.

A női labdarúgásban is emelkedett a játékosmozgások száma, egészen pontosan 19,7 százalékkal. Az átigazolások közel húsz százaléka a sportági nagyhatalomnak számító Egyesült Államok futballistáit érintette.