Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Raiola forradalmasítaná az átigazolási piacot

A játékosügynökök szerepe egyre meghatározóbb napjaink labdarúgásában. Gyakran már a kezdőcsapat kijelölésébe is van beleszólásuk és játékosok karrierjével szórakoznak nem kevés jutalékot leszakítva az átigazolási díjakból. A jelenség megtestesítőse pedig nem is lehetne más, mint Mino Raiola, aki jelenleg a szakmája csúcsa, a legnagyobb sztárok pártfogója. És nem kis célokat dédelget még ezeken felül is.

Kép: Transfermarkt

Egy belga magazinnak nyilatkozva egészen döbbenetes terveibe engedett betekintést Raiola, aki sosem rejti véka alá a véleményét, bármiről legyen is szó. Ő Paul Pogba, vagy Zlatan Ibrahimovic ügynöke is többek között, nem beszélve az ifjú dortmundi csoda, Erling Haalandról.

“Január elsején megnyílik a színház, elhúzzák a függönyt és megkezdődhet az előadás. Viszont a színfalak mögött a főszereplők már közel fél éven keresztül nagyon elfoglaltak a tárgyalások kapcsán. Velünk is ez a helyzet.” – mondta Raiola.

“Erling Haaland kapcsán majdnem egy évig munkálkodtunk. Az édesapja is szorosan be volt vonva folyamatba. Számos klubbal beszélgettem, terveket hallgattam meg, láttam számoltam és tárgyaltam is róluk. Így Erling végül jó tanácsok alapján hozhatott jó döntést.”

Raiola arról is beszél, hogy habár nem akar arrogánsnak tűnni, szerinte ezt a piacot gyakorlatilag ő teremtette meg. Konkrétan ő teremtette meg a játékospiacot az alatt a 25 év alatt, amikor aktívan képviselte a játékosokat. Áldásos tevékenysége ugyanakkor a saját pénztárcájára is jótékony hatással volt. Még mindig tartják magukat a hírek például Pogba manchesteri visszaszerződésével kapcsolatban: akkor ha minden igaz, Raiola közel 49 millió eurót kapott az átigazolási összegből. Szerinte ő semmivel sem rosszabb, mint mondjuk a FIFA.

A nemzetközi szervezet ugyanis korrupt, inkompetens vezetőkkel, meglehetősen kevés sikert tudott felmutatni eddig – legalábbis Raiola szerint. Meglátása szerint egy új rendszert kellene létrehozni:

“Majd megcsináljuk mi magunk. A FIFA-nak vége, a régi rendszernek befellegzett. Egy új éra kezdődik, amit mi alapítunk meg. Itt az idő a forradalomra.”

Első lépésben megalapította a FAF-ot (Futball Menedzserek Fóruma). Ebben olyan szaktekintélyek is érintettek, mint Jorge Mendes (Cristiano Ronaldo és Jose Mourinho az ügyfelei például) és Jonathan Barnett. Raiolát választották meg vezetőjüknek, aki szerint az új átigazolási rendszer 2 éven belül készen áll majd.

“Aztán a kluboknak lesz majd választási lehetőségük. Például: nem értem, hogy egy játékos szerződtetése Twentéből Veronába miért a FIFA rendszerén fut keresztül. Miért nem csinálhatjuk ezt mi magunknak itt Európában? És ha egy játékos az MLS-be megy, akkor tehetné mindezt az MLS szabályai szerint, nem a FIFA előírásai alapján… Kontrollt akarnak és részesedést kapni a pénzből. A FIFA-nál minden a hatalomról és a pénzről szól – nem pedig a futball érdekeiről. A világszervezet nem játszik majd szerepet a jövőben és ezt ők is tudják.”

Railoa nem aggódik amiatt, hogy a kijelentéseinek milyen következményei lehetnek:

“Nem félek senkitől. Sem a FIFA-tól, sem az UEFA-tól, sem bármelyik klubtól. Ez a különbség köztem és a többi ügynök között. Vitatkozom a Real Madriddal is, ha szükséges. Egyszer megmondtam Florentino Pereznek is, hogy úgy bánik a játékosokkal, mint a kesztyűkkel. Ha nem tetszenek neki, vesz egy új párat. Nem tetszett neki, de csak azért is megmondtam neki. A fejem tele van információkkal és a változás és a fejlődés gondolatai sosem állnak le. Ott próbálok elérni valamit, ahol csak lehet. De a fő prioritásokat bölcsen kell megválasztani. Számomra a világ futballjának a megváltoztatása az elsődleges jelen pillanatban.” – mondta Raiola.