Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Wenger még az Eb előtt módosítaná a lesszabályt

Az Arsenalt huszonkét éven át irányító Arsene Wenger átalakítaná a lesszabályt. A FIFA által a sportág fejlesztéséért felelős igazgatónak megválasztott szakember javaslatát hamarosan megtárgyalhatja a szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB).


A 70 éves francia szakember hétfő este Berlinben a 20. Laureus-gálán fejtette ki ötletét a lesszabály módosítását illetően. A jelenleg érvényben lévő útmutatás alapján lesen van egy játékos, ha az ellenfél térfelén bármelyik testrésze – amellyel érvényes gólt szerezhet – közelebb van a védekező csapat gólvonalához, mint az utolsó előtti védő. Wenger a VAR miatt változtatna: a videoasszisztens a közelmúltban – főleg a Premier League-ben – többször felháborodást váltott ki a szurkolókból, fontos gólokat érvénytelenített véleményes szituációkban.

A VAR egyik legerősebb kritikája a lesszabály. Néhány centiméteren múltak leshelyzetek. Itt az idő ezen mielőbb változtatni. Nem jó, hogy lesen van a játékos, mert például az orra – amivel szabályos gólt szerezhet – közelebb van a kapuhoz. Ehelyett a támadó nem lenne lesen, ha van olyan testrésze, amely legalább egy vonalban van a védővel és szabályos gólt szerezhet vele, még akkor is, ha más ilyen testrésze előrébb van. Ez megoldaná a problémát, nem millimétereken múlna egy-egy döntés” – idézi a The Guardian Wengert.

Az ötletet a futball szabályalkotó testülete, az IFAB februári 29-i, belfasti ülésén meg is vitatja. A szabály megváltoztatásához hat szavazatra van szükség a nyolcból – ebből négy jogot a FIFA, egyet-egyet pedig az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség tudhat magáénak.

Csak Angliában két olyan eset volt a múlt hétvégén, ahol videobíró használata után érvénytelenítettek egy gólt: a Leicester és a Wolverhampton bajnokiján Pedro Neto sarka épphogy a védők vonala mögé lógott, mielőtt megkapta a labdát a középre ívelését megelőzően.

A Chelsea csatára, Olivier Giroud pedig úgy fejelt a kapuba a Manchester United elleni rangadón, hogy csak a cipője orrával volt lesen.