Nemzetek Ligája: ezek a válogatottak lehetnek a magyarok ellenfelei

Farkas Bence
Farkas Bence
újságíró, 2020 március 2. 17:15

Kedden sorsolják a Nemzetek Ligája második kiírásának csoportbeosztását, amellyel megkezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata is.

A két évvel ezelőtt rajtoló Nemzetek Ligája osztályait a bemutatkozó kiírás tapasztalatai alapján átalakították, így a magyarok egy osztállyal feljebb kerültek, a második vonalban szerepelnek majd. Az átalakítás miatt az A-, B- és C-osztály mezőnye egyaránt 16 csapatos lett a sorozat 2020-2021-es idényére, a D-ben pedig hét együttes maradt. Korábban az első két vonalban csak 12-12 válogatott a harmadikban pedig 15 szerepelt. A felsőbb osztályok létszámemelésének következtében lépett szintet a magyar válogatott.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az Amszterdamban kedden 18 órától sorra kerülő sorsolást a másodosztály negyedik kalapjában várja Bulgária, Izrael és Románia társaságában, így őket nem kaphatja ellenfélül. Az elsőből az oroszokat, osztrákokat, walesieket, cseheket, a másodikból a skótokat, norvégokat, szerbeket, finneket, a harmadikból pedig a szlovákokat, törököket, íreket és északíreket kaphatja Magyarország.

A Nemzetek Ligájában a 2022-es vb 12 európai pótselejtezős helyéből kettő kel el, melyet a két legjobb olyan csoportgyőztes szerez meg, amely a világbajnoki selejtezőből nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A négycsapatos csoportok küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy dupla fordulós körben bonyolítják le. Az élvonal négy csoportgyőztese jövő nyáron egy minitornán dönt a sorozat második győzteséről, a címvédő az Európa-bajnok portugál válogatott.

A katari vb európai selejtezősorozata jövő tavasszal kezdődik.

A Nemzetek Ligája B-osztályának kalapjai:
1: Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
2: Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország
3: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország
4: Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia

A csoportgyőztesek egy osztállyal feljebb lépnek, a csoportutolsók pedig kiesnek.