Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fehéroroszország: beindult a gólgyártás az egyetlen zajló bajnokságban – KÖRKÉP

A hétközi Kupa-elődöntők után már a hetedik fordulót bonyolították le a koronavírus-járvány árnyékában Európában egyedüliként zajló bajnokságban, a fehérorosz Visejsaja Lihában. A világ futballszerető közönsége számára továbbra is gyakorlatilag az egyetlen kikapcsolódási lehetőség, ha aktuális, élő focit szeretne látni, ha beleássa magát a belarusz liga rejtelmeibe, ahol ezen a hétvégén sem unatkozhattunk…

Fehéroroszországban már csaknem 16 ezer fertőzést és 97 halálesetet tartanak nyilván a koronavírus-járványban, ennek ellenére tovább folytatódott a futball-bajnokság, rendszerint 1-200 fős nézősereg előtt – azért volt ezer feletti nézőszám is a hétvégén. Ugyan szép lassan egyre több országban törlik az aktuális szezont, a rendíthetetlen fehéroroszoknál még csak az idény felfüggesztése sem lehet opció, tovább zajlanak a mérkőzések. Méghozzá nem is akárhogyan, az eddigi fordulók gyakori gólszegény mérkőzései helyett a mostani nyolc találkozón együttesen 30 találat született, amely bármelyik bajnokságban megállná a helyét.

A tavaly a 11. helyen mindössze öt pont előnnyel bennmaradó Szluck gárdája tovább folytatta kiváló menetelését, és újabb idegenbeli győzelmének köszönhetően 5-1-1-es mérleggel vezeti a fehérorosz tabellát. A forduló legtöbb gólját hozó összecsapásán a második helyezett Zogyino házon kívül aratott 5-2-es sikert a mesterhármast szerző Valeri Gorbachik vezetésével, aki így rögtön fel is kapaszkodott a négygólosok táborába a mesterlövészek rangsorában.

Folytatta a felzárkózást a mérsékelt rajtot követően a rekordbajnok, és a BATE Boriszov gárdája újabb kétgólos diadallal tartja a lépést a közvetlen élmezőnnyel. Hozzájuk hasonlóan, a címvédő Dinamo Breszt egymást követő két vereség és egy majdnem elszórakozott Kupa-továbbjutás után végre magára talált, és a vasárnap déli összecsapáson magabiztos sikert aratott a nyeretlen sereghajtó vendégeként. A tavalyi bajnok ezzel az utolsó bennmaradó helyről a 9. helyre kapaszkodott fel.

Kifejezetten fordulatos összecsapást vívott egymással a Vityebszk és a Szlavija Mozir. A vezetést a vendégek szerezték meg, a második etap derekán a hazaiak fordítottak, ám a csereként beállt ukrán Maksym Slyusar a 87. és a 88. percben szerzett góljaival mégis a vizitálók vitték el a három pontot.

 

A 7. forduló eredményei

Szmolevicsi-Energetik-BGU 0-2
FC Minszk-Zogyino 2-5
Ruk Breszt-Gorodeja 1-1
Dinamo Minszk-Szluck 1-2
Belsina-Dinamo Breszt 0-3
Vityebszk-Szlavija Mozir 2-3
BATE Boriszov-Nyeman Grodno 3-1
Sahtar Szoligorszk-Iszlok Minszk 4-0

A bajnokság aktuális állása

A góllövőlista élmezőnye

(Tabellák: eredmények.com)

 

Időközben egyébiránt a fehérorosz másodosztályban (Persaja Liha) is megkezdődtek a küzdelmek: három forduló után a Krumkacsi, a Lokomotiv Gomel és a Szputnyik 7 ponttal vezeti a 14 csapatos mezőnyt.

Végezetül egy kedves történet: az elmúlt hetekben néhány ausztrál fiatal megkedvelte a listavezető FK Szluck csapatát vicces neve miatt (angolul a slutsk szó cafkát jelent), és a nehéz anyagi helyzetben lévő klub számára adományt gyűjtöttek, közel 1 millió forintnak megfelelő gyorssegélyt küldtek részükre, és még indulót is készítettek. A klub természetesen szívélyesen fogadta a hirtelen jött rajongók felajánlását, a legutóbbi mérkőzésen pedig gólöröm gyanánt a csapat kenguru-ugrálással üdvözölte az értük a távolból szorító az ausztrál rajongókat: