Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Top 12: a legrdágábban eladott magyar játékosok listája!

A piaci ár, csak egy statisztikákon alapuló szubjektív adat, minden játékos annyit ér, amennyit adnak érte. Magyarország hosszú évtizedek óta egy folyamatosan zsugoródó pont Európa futballtérképén, ezt jól mutatja a valaha volt legdrágábban eladott honfitársaink listája is. A magyar játékos nem keresett a nemzetközi átigazolási piacon, és az értéke is roppant nehezen kúszik felvelé például egy szerb, vagy egy horvát labdarúgó ellenében. Hogy ez miért van így, és miért alakult ebbe az irányba, azzal könyveket tölthetnénk meg, most azonban koncentráljunk a puszta tényekre.

 

Soha, egyetlen egy magyar landarúgóért sem fizettek még 20 millió eurót, vagy annál többet. Szoboszlai Dominik lehet az első, aki átlépi ezt a küszöböt. De hogy mennyit fizet majd érte az AC Milan, a Napoli, a Lazio, az Arsenal, a Chelsea, vagy az Atletico Madrid, az hamarosan kiderül, már amennyiben a felsorolt érdeklődők között van a végleges befutó. De mit mutat most a legdrágábban értékesített magyarok listája?

Háromszor is megtaláljuk rajta Dzsudzsák Balázs nevét, akinek mindenki szebb, és komolyabb karriert álmodott meg. Jelenleg ő a futballtörténelem egyetlen magyar játékos, akiért valaha is 10 millió euró feletti összeget tettek le az asztalra. Ez kétszer is megtörtént! 2011-ben előbb az akkor még újgazdag, pénzmosodaként emlegetett Anzhi utalt át egy komolyabb összeget a PSV Eindhoven számlájára, majd rövidensen a szintén orosz Dinamo Moszkva látott sokat Dzsudzsákban. Később aztán még a Bursaspor is húzott egy kis hasznot rajta. Az akkori 3 millió eurós eladási ár a listánk 7-12-ig helyéig megegyezik. Ezen az áron váltott ugyanis klubot többek között Gulácsi Péter, Huszti Szabolcs, Nemanja Nikolics, Németh Krisztián, és Kádár Tamás is. Utóbbi 2020-ban szerződött Kínába, az ő neve jelentette az utolsó változót a mai napig a névsorban.

Sallai Roland játékjogáért a német Freiburg fizetett 4,5 millió eurót még 2018-ban, előtte pedig a dobogóról lemaradó Szalai Ádám áll két ízben is. A Schalke 04 előbb 8 millió eurót fizetett érte, majd egy esztendővel később 6 millióért adott túl rajta.

Hogy ki foglalja el a dobogó legalsó fokát Dzsudzsák Balázs mögött? Nem biztos, hogy sokan kitalálnák! Egy bizonyos Détári Lajos, akit 1988-ban (!) a Frankfurt 8,7 millió euróért adott el a görög rekordbajnoknak. Ha pedig időarányosan nézzük az ár-érták arányt, akkor ezzel az összeggel Détári Lajos akár listavezető is lehetne.