Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vadócz ismét meghatározó szereplő lett a világvégén

Amikor múlt télen a korábbi 42-szeres magyar válogatott középpályás Uruguayba szerződött, bizonyára sokan szkeptikusan fogadták a világvándor újabb klubváltását, de a magyar játékosok számára kevésbé otthonos Dél-amerikai kontinensen is főszereplő tudott lenni…

 

Vadócz Krisztián az uruguayi bajnokság aktuális szezonjában meccsről meccsre húzóembere tudott lenni a középpályán a rekordbajnok Penarol együttesének, és a patinás csapat szurkolóinak is rövid időn belül az egyik nagy kedvence lett.

A 35 éves középpályás a Honvéd színeiben színeiben kezdte karrierjét, majd 2002-től 2005-ig erősítette az első csapatot, mielőtt tartalmas légiós pályafutásba kezdett, mely során megfordult Hollandiában, Spanyolországban, Svájcban, Dániában, Indiában, Ausztráliában és Hong Kongban egyaránt, miközben menet közben többször hazatért.

Kalandozó életmódja során Indiában sodorta őt össze az élet az akkoriban levezető uruguayi klasszissal, Diego Forlánnal, aki edzői karrierje megkezdése alkalmával csábította Vadóczot az 50-szeres nemzeti bajnok csapathoz.

“Még ma is játékosként tekintek rá, szerintem képes lenne továbbra is lődözni a gólokat, de hiába próbáltam rábeszélni a folytatásra, nem kér belőle. Aki ilyen sok rutint gyűjtött játékosként, annak bőven van mit továbbadnia. Minden játékszituációhoz, fejleményhez vannak saját tapasztalatai. A Penarolnál nagy tervekkel vágott bele a csapatépítésbe, és ebből mi, játékosok csak profitálhatunk.”

A rutinos magyar játékos az első bajnokiján még csak csereként jutott szóhoz, azóta viszont minden egyes mérkőzést végig játszott, és a múlt hétvégi 2-0-s győzelem alkalmával is mindkét gólból szerepet vállalt, mint ahogyan rengeteg dicséretet kapott egy héttel ezelőtt az ősi rivális Nacional elleni klasszikus során emberhátrányban elért 1-1-es döntetlent követően is.

“Normális esetben ötvenezer néző előtt játszottunk volna, többségében Penarol-szurkolók ültek volna a lelátón, és természetesen hiányzott, hogy ezúttal nem űzhettek minket előre. Ugyanakkor a stadionba tartva sokakat láttunk az utcákon a csapatunk mezében, bátorítottak minket, így bizonyos értelemben éreztük a jelenlétüket a stadionban is.. Az üres lelátók előtti játéknak annyi előnye azért van, hogy jobban halljuk az érkező utasításokat, az egymásnak adott tanácsokat. Noha a klasszikus értelemben nem volt ez clásico, hiszen a hagyományosan teli stadion ezúttal üres volt, minden erőmmel azon voltam, hogy jól játsszak, segítsem a csapattársaimat, pozitív legyen a kisugárzásom és az egyik legjobb legyek, hiszen ha nem felelek meg, bármikor hazazsuppolhatnak Magyarországra” – jegyezte meg a rangadó kapcsán.

Vadócz első magyar játékosként mutatkozhatott be tavasszal a Libertadores-kupában, és egyaránt végig játszotta a brazil Athlético Paranaense és a bolíviai Jorge Wilstermann elleni csoportmérkőzéseket.

“Átérzem annak a felelősségét, hogy sok uruguayi szemében én képviselem Magyarországot, és gondosan ügyelek is arra, hogy megfeleljek ennek a szerepnek.”

A súlyos Dél-amerikai járványhelyzet miatt az egyes nemzeti bajnokságok csak mostanában kezdődnek/kezdődtek újra, míg a Libertadores-kupa folytatása szeptember végére van betervezve.

Ami az európai és az uruguayi futball közötti különbséget illeti, Vadócz elmondta: “Itt sokkal egyszerűbb a képlet: mindannyian megyünk előre. Ha nálunk van a labda, azonnal a gólveszély kialakítása a cél, és a gyors, erős labdarúgók sokszor egymaguk akarják megoldani a feladatot. Európában taktikusabban a csapatok, türelmesebben adogatva keresik a rést az ellenfél védelmén, sokkal inkább a csapatmunkán van a hangsúly, mint az egyéni megoldásokon. Az is igaz persze, hogy errefelé mintha nagyobb számban teremnének a tehetségek.”

Az uruguayi Primeira División aktuális kiírásából öt fordulót rendeztek meg (hármat a szünet előtt, kettőt már azóta), ezt követően némi meglepetésre a két meghatározó csapat közül a Penarol csak a negyedik, a Nacional pedig csupán a kilencedik helyezést foglalja el. Forlán és Vadócz bandája viszont mindössze három ponttal van lemaradva az éllovas Rentistas együttesétől.