Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BarcaGate: bizonyítékot találtak Bartomeu ellen a korrupciós ügyében

Újabb fejezetéhez érkezett a “BarcaGate” néven emlegetett botrány, amelyben korrupcióval vádolták meg Josep Maria Bartomeu elnököt. A katalán rendőrség most összeállított egy jelentést, amelyben arról írnak, hogy “személyes haszonszerzés céljából lehetséges korrupciónak minősülő gazdasági bűncselekményeket” követettek el.

Mint ismeretes, az elnök 2017 óta fizetett az i3 Ventures PR-cégnek, hogy közel száz Twitter-, és Facebook-fiókot kezeljenek, amelyek jó színben tüntetik fel Bartomeut és lejáratják a kritikusait, ellenfeleit. Emiatt és azért, mert nem értettek egyet az elnök klubpolitikájával több vezetőségi tag is lemondott, akik közül Emili Rousaud azt nyilatkozta, hogy a korrupció egy létező dolog a Barcelonánál.

Most a spanyol El Mundo napilap szerint a katalán rendőrség (Los Mossos de Esquadra) eljuttatott egy jelentést a barcelonai bíróságra, amelyben arról írnak, hogy találtak bizonyítékot az ügyben Bartomeu és I3 Ventures cég ellen, akik a leírás szerint  “személyes haszonszerzés céljából lehetséges korrupciónak minősülő gazdasági bűncselekmény” történhetett.

A rendőrség megerősítette, hogy Bartomeu súlyos pénzügyi szabálytalanságokat követett el. Például a piaci árat 600 százalékkal meghaladó összeget fizetett az I3 Ventures médiavállalatnak, hogy megkerüljék a klub belső rendszerét, és ne kelljen kifizetni az felmondások miatt felmerülő költségeket, emellett nagyjából 1 millió eurót 200 ezer eurós számlákkal fizettek ki a cégnek, mert így nem kellett a vezetőségi tagoknak jóváhagynia ezeket.

A jelentésben hozzáteszik, hogy korántsem tartják meggyőzőnek a Price Waterhouse Coopers tanácsadócég által végzett belső vizsgálatot, amely szerint a vádak hamisak. Júliusban a Los Mossos razziát hajtott végre a Barcelona klubirodáiban, és összegyűjtötte az összes I3 Ventures vállalathoz kapcsolódó dokumentációt és szerződést.

A következő lépés az lesz, hogy a bíróság eldöntse, hogy a korrupciós bűncselekmény egyéni vagy kollektív haszonszerzésre irányult-e. Ha az utóbbi, akkor nem csak Bartomeu aggódhat.