Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MU: korábbi játékosok mondtak véleményt Ed Woodwardról

A Ferguson-éra és a Manchester United utolsó igazán sikeres korszakának vége volt talán David Gill visszavonulása 2012-ben, akit Ed Woodward követett a klub élén. Az angol CEO-t rengeteg kritika érte azóta: ő igazolta Fellainit, ő hozta a klubhoz van Gaalt, Mourinhót és ő hozta vissza rekordösszegért Paul Pogbát is a Juventustól. Lényegében a sportszakmai oldalról minden volt a United, csak nem egy világverő csapat – a Football Planet összeszedte, hogy mit gondolnak Woodward munkásságáról a korábbi játékosok, szakértők.

“Mi a színfalak mögött tudtuk, hogy segítségre lett volna szükség, különösen a futballszakmai oldalról. Ha az üzleti szempontokat nézed, minden nagyszerű – Ed Woodward nagyon jó ebben. De mint futball-szakember? Ő nem hiszem, hogy oda sorolható.”

“A múltban ott volt Sir Alex és David Gill. Gill egészen briliáns volt, rendkívül hiányzik a klubnak. Ismerte a játékosokat kívülről-belülről. Felismerte a jó játékost ha látott egyet és a menedzserrel is vitatkozott erről.” – mondta 2019-ben Paul Scholes a BT Sportnak.

A klub korábbi legendás játékosa ugyanakkor hozzátette, hogy vannak még értékes személyek a Unitednél: a vezető scout-ot, Mike Phelant hozta példaként. Szerinte segíteni kell Woodwardot, hogy a megfelelő játékosokat sikerüljön a klubhoz csábítani.

Rio Ferdinand is az átigazolások felől közelítette meg a manchesteri vezető munkásságát. Szintén a BT Sportnak nyilatkozva a korábbi belső védő elmondta, úgy 6-7 éve negatív spirálban van a klub a játékosok kiválasztása kapcsán.

“Meg kell nézni a játékosokat, akiket hoztak: Rojo, Falcao, Fellaini, Schneiderlin, Darmian, Depay. Voltak ezek a futballisták igazán Manchester United játékosok egyáltalán? Különböző okokból kifolyólag – mentalitás, készségek, játékstílus – valóban Manchester United játékosok voltak ők? Ezen zavarodom össze időnként, hogy vajon ki vette meg őket? Hogy idejön egy menedzser, megveszi őket és azt mondja, hogy nekem most pont rájuk van szükségem?”

Ferdinand azt is hozzátette, hogy nem hiszi, hogy lenne koncepció, hogy valaki megfontolta volna, hogy ki jöjjön és mi lehet a szerepe a klub jövőjében. “Még most is ha megnézed, 600 millió font lett elköltve erre a keretre” – mondta.

“Az egyetlen problémám, amit Ednek mondhatnék, hogy olyan emberekben bízik, akikben nem kéne. Olyan bizalmasai vannak a klubon kívül, akikkel nem szabadna együttműködni. (…) Az olyan emberek miatt van pénzünk, mint Richard Arnold. Ezek a srácok olyan szponzorációs ügyleteket tudnak megkötni, amiket el se tudsz képzelni. Pénzünk tehát van. Játékosaink viszont nincsenek, mert a rossz embereket küldjük el, hogy beszéljenek velük.” – ezt már Patrice Evra mondta, aki szintén nem kevés trófeát nyert már korábban manchesteri játékosként.

A Liverpool legendája, Jamie Carragher is beszélt Woodwardról még 2019-ben a Daily Telegraph-nak. Ő azt emelte ki, hogy a vezérigazgató úgy pózol, mintha a csapat vezérszurkolója lenne. Időnként találkozik olyan klublegendákkal, akik akár sportigazgatói szerepkört is betölthetnének. Szerinte az, hogy a tulajdonosok tolerálják a klub ilyen jellegű vezetését, egyértelműen egy irányba mutat. Ez pedig az, hogy Glazeréket nem érdekli mi van, ameddig jön a pénz. Az, hogy a pályán mi történik, az már egy sokadlagos kérdés számukra. Az ő világukban egy szégyenteljes vereség mondjuk a West Ham ellen – amely a legfontosabb esemény egy hardcore United-szurkoló számára azon a héten -, csak egy rövid távú kis fennakadás, semmi több.

“Nem tudom megváltoztatni a United tulajdonosi összetételét, senki se tudja. Nehezen fogom fel, hogy a tulajdonosok miért tartanak ki még mindig emellett a menedzsment mellett, amely még a Sir Alex Ferguson által meghagyott Premier League-győztes keretből kezdhetett el gazdálkodni. Két hete láttam azt a statisztikát, miszerint a United költi a második legtöbbet játékosfizetésekre az egész világon. És ez az a keret, amire elmegy. Ez megbocsáthatatlan. Tényleg az. Nem hiszem el, hogy azzal a pénzzel amit befektettek a csapatba az elmúlt 5, 6, vagy 7 évben, egy olyan csapat fut ki a pályára, mint a mostani. Ha nem veszíted el a munkádat azért, mert egy ilyen befektetést felügyelve egy ilyen csapatot hozol össze, akkor azt kell mondjam, valami nincs rendben.” – ezt már Gary Neville mondta.

Owen Hargreaves is megszólalt tavaly: “Ed Woodward valószínűleg a legjobb a világon a pénzcsinálásban. Kereskedelmi szempontok szerint ő a legjobb – a United forgalma rekordokat döntöget. Sir Alex és David Gill idejében is jött a pénz, ugyanakkor ott a futball tekintetében voltak a legjobbak. Most a pályán kívül az egyik legjobbak – de a pályán nagyon nem és ezt rendbe kell hozniuk. Fogniuk kell ezt a futball terméket és egy olyan dolgot kihozni belőle, mint ami a Liverpoolnál, vagy a Manchester City-nél van. Részben Ed Woodward is felelős, nem csak Ole, nem csak a játékosok – az egész egyben. Kell egy terv. Most csak reagálnak dolgokra.”

Érdekes volt még az is, hogy Louis van Gaal miként vélekedik – 2019-ben ő is nyilatkozott Woodwardról. A holland tréner párhuzamot vont egy másik klubjával.

“A Bayern Münchennél a klub vezetői benne voltak a futballban és ezt mindig is nagyra értékeltem. Ezzel szemben viszont a Manchester Unitednél Ed Woodwardot nevezték ki CEO-nak – valakit, akinek a futballtudása egyenlő a nullával és aki korábban befektetési bankár volt. Abból nem sül ki semmi jó, ha egy klubot csak kereskedelmi szempontok szerint irányítanak.”