Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barcagate: Hogyan próbálta megakadályozni Bartomeu a belső vizsgálatot?

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Barcelona korábbi elnökét, Josep Maria Bartomeut letartóztatták a héten, míg a Camp Nout ellepték a rendőrök házkutatás címen a “BarcaGate” néven elhíresült botrány nyomozásának okán. A spanyol Marca most egy olyan részletet osztott meg az ügyről, amikor még Bartomeu klubelnökként próbálta megakadályozni, hogy belső vizsgálatot indítsanak ellene. 

A “Mossos d’Esquardra“, azaz a katalán rendőrség úgy véli, hogy a korábbi Barcelona elnök, Josep Maria Bartomeu megpróbálta megakadályozni, hogy a klub belső vizsgálatot indítson a BarcaGate néven elhíresült botrány miatt.

Amikor 2020 februárjában nyilvánosságra kerültek az ügy részletei, Bartomeu állítólag megpróbálta nyomás alá helyezi a klub belső ellenőrét, Noelia Romeót. Az akkori klubelnök a hírek szerint küldött egy e-mailt Romerónak, amelyben a tervezett belső vizsgálatról kérdezte, és amelyben azt sugallta, hogy meg fogják kérdőjelezni a függetlenségét az ügyben. Az e-mail egyébként azért született meg, mert bár próbálta, telefonon nem tudta elérni a nőt.

“Arra kérem önt, hogy haladéktalanul tájékoztasson arról, hogy lesz-e belső vizsgálat a közösségi média jelenlétünkről, és ha igen, akkor informáljon engem ennek céljáról.”

– ezzel kezdődött Bartomeu e-mailje a rendőrség információi szerint.

“Meglepetésemre, ma több alkalmazott is azzal jött oda hozzám, hogy ön találkozott velük vagy berendelte őket egy beszélgetésre egy jelenleg is folyó vizsgálat kapcsán, amiről nekem nincs tudomásom és nem hiszem, hogy bárki tudna róla a belső ellenőrzés tagjai közül. Amellett mi már megbeszéltük, hogy nem fog tenni semmit (abban az ügyben, hogy összekapcsoltak minket olyan cégekkel, amelyek a közösségi média kezelésért felelnek), kivéve hogy elbeszélget Maria Vallesszel [a Barcelona alapítványi igazgatójával – szerk.] és tájékoztatja erről Ramón-Gomez Pontit [a jogi ügyek vezetőjét – szerk.]. Ahogy azt Ön is jól tudja, a PwC könyvvizsgáló cég a testület kérésére átfogó vizsgálatot indított az ügyben, és mi soha nem egyeztünk bele, hogy egy teljesen új vizsgálat is elinduljon. Ezért arra kérem önt, hogy tájékoztasson még holnap, pénteken, hogy létezik-e bármilyen más vizsgálat, és ha igen, milyen jogkörben. És ha ez nem az ön ötlete volt, akkor arról kérek információt, hogy kik voltak azok, akik arra utasították, hogy vizsgálatot indítson.”

2020. március 31-re Romero már összegezte is a belső vizsgálat eredményeit és tájékoztatta Bartomeut is erről, de addig nem beszélt vele semmiről, mivel ő is a nyomozás része volt. Bartomeu azonban nem engedte, hogy a belső ellenőr az elnökség elé tárja az eredményeket, de június 2-án végül úgy döntött, hogy elküldi nekik e-mailben. Pár nappal később Romerót fizetés nélküli szabadságra küldték, és nem sokkal később ki is rúgták.