Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Kupa: drámai büntetőpárbajban jutott tovább az Újpest

Már a negyeddöntők első mérkőzésén is túl vagyunk a MOL Magyar Kupában, ahol a Pintér Attila vezette Mezőkövesd Újpestre látogatott.

Egyre nagyobb a tét, ahogy közelítünk a döntő felé. Már csak négy hely kiadó a következő fordulóra, így az Újpest és a Mezőkövesd is mindent beleadott a továbbjutás érdekében. A formára igazából egyik oldalon sem lehetett panasz: a Kövesd már december eleje óta veretlen tétmérkőzéseken; az Újpest pedig az utóbbi hetekben egészen belelendült Oening irányításával (legutóbbi 8-ból 6 tétmeccsüket megnyerték).

Hazai környezetben egyértelműen a lila-fehérek tűntek az esélyesebbnek, ez pedig a 12. percben egy Croizet lövésnek köszönhetően helyzet formájában is megmutatkozott. Innentől viszont nem sok veszélyt jelentett a fővárosi csapat Szappanos kapujára, a Mezőkövesd ugyanis kőkemény, szervezett védekezéssel rukkolt elő és passzív játékkal várták ellenfelük hibáit. Az újpestiek nem tudtak mit kezdeni a labdával és ennek tetejébe még hátul is követtek el hibákat olykor. A 33. percben például a saját alapvonalukhoz közel vesztettek labdát, ami után villámgyorsan a túloldalon üresen helyezkedő Vadnaihoz került a játékszer, a korábbi MTK játékos pedig könyörtelenül bevágta azt a hosszú ficakba. Gyönyörű gól volt – igaz Vadnai a lövés után megsérült és a szünetben le is kellett cserélni.

A mérkőzés egyébként nem volt különösebben látványos, vagy izgalmas – a vendégek szépen kontroll alatt tartottak mindent labda nélkül is. A gólt követően ráadásul már végképp nem kellett kezdeményezniük, várhatták a lila rohamokat. A hazaiak a második félidőben szép lassan váltak egyre veszélyesebbé. Az első jele annak, hogy kilátásban lehet az egyenlítés, a 67. percben jött el: Beridze került őrületes ziccerbe, ám a támadó nem tudta átjátszani a kapujából kimozduló Szappanost. A 74. percben viszont már zörrent a háló: a pár perccel korábban beálló Perosevic egy szép összjáték után, Tallo elegáns gólpasszát követően talált be. A gól pedig jót tett a meccsnek – hirtelen a Kövesd sem ért rá bunkerezni a saját kapuja előtt. A hajrá egész élvezetesre sikerült. A 83. percben Rui Pedro került hatalmas, ziccerbe, majd a 86. percben újabb hatalmas kövesdi lehetőséget láthattunk – mindkettő kimaradt. Így pedig a rendes játékidőben már nem változott az eredmény, jöhetett a hosszabbítás.

Sajnos a kétszer 15 percben már nem láthattunk olyan nyílt és bátor játékot, mint amilyet a rendes játékidő legvégén. Nem kockáztattak túl sokat a csapatok és így igazán komoly helyzetet sem láthattunk. Érezni lehetett a levegőben, hogy itt bizony büntetőpárbaj lehet majd, ez a megérzés pedig később be is igazolódott.

A tizenegyespárbaj egy mezőkövesdi hibával indult: Vojtus egyből hibázott, és ezek után úgy tűnt, az Újpest ezt kihasználva továbbmehet. Az 5. sorozatban azonban Kastrati döntő helyzetben hibázott, így folytatódott tovább a párbaj. A 6. körben viszont Pajovic megfogta Besirovic tizenegyesét, így az Újpest végül nyert. és ott van az elődöntőben.

Újpest – Mezőkövesd 1-1 – büntetőkkel 6-5, az Újpest jutott tovább
G.: Vadnai (33.), Perosevic (74.)

A Magyar Kupa nyegyeddöntőinek párosításai, eredményei:

Kedd
Újpest – Mezőkövesd 1-1 – büntetőkkel az Újpest jutott tovább

Szerda
14:30 Fehérvár – Budafok (M4 Sport)
15:00 Kisvárda – Zalaegerszeg (M4sport.hu)
17:00 Debrecen – MTK (M4 Sport)