Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kroos: “Hiba volt Katarnak adni a vb-rendezés jogát”

Hiba volt Katarnak adni a jövő évi labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, az ottani munkakörülmények között a bevándorló dolgozók „egyfajta erőszaknak” vannak kitéve – nyilatkozta Toni Kroos, a Real Madrid német válogatott középpályása.

A 31 éves labdarúgó az öccsével, Felix-szel közösen vezetett podcastban beszélt erről, és hozzátette, ő nem hisz a torna bojkottálásában, mert az vélhetően semmit sem változtatna a katari munkakörülményeken.

„Inkább abban hiszek, hogy fontos felhívni a figyelmet a problémákra, akár már az előkészületek, valamint a vb ideje alatt is, mert így talán változhat valami” – fogalmazott Kroos, és hangsúlyozta, szerinte a FIFA hibát követett el, amikor 2010-ben odaítélte a vb-rendezés jogát Katarnak, ahol a vendégmunkások alultápláltak és nem kapnak elegendő ivóvizet. „Ez egyfajta erőszak velük szemben” – tette hozzá a világbajnok.

A vb-házigazdákat az elmúlt években folyamatosan érik kritikák a vendégmunkások kizsákmányolása miatt, az elmúlt héten rendezett selejtezőmérkőzések alkalmával pedig több válogatott is kifejezte nemtetszését. A brit The Guardian című lap nyomozása szerint 2010 óta körülbelül 6500 vendégmunkás vesztette életét a stadionépítések során. A katari kormány ezzel szemben azt állítja, hogy az elmúlt évek reformjainak köszönhetően jelentősen javult a dolgozók helyzete.