Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Copa América lehetséges felfedezettjei

A többszöri helyszínváltáson átesett Copa América küzdelmeit a jelenlegi tervek szerint június 13-tól július 10-ig Brazíliában bonyolíthatják le…

 

A tavalyról egy évvel elhalasztott Copa Américát az eredeti tervek szerint Argentínában és Kolumbiában bonyolították le, azonban előbb a kolumbiaiaktól vették el a rendezést az országban tomboló polgárháborús viszonyok miatt, majd az argentinok vendéglátását sem engedélyezték a koronavírus-járvány mértéke miatt. Jelen állás szerint Brazíliában rendezik meg a mérkőzéseket, noha a brazil válogatott tüntet a torna hazai megrendezése ellen. Noha egyelőre még mindig nem teljesen biztos a torna megrendezése, egy héttel a rajt előtt megpróbáljuk áttekinteni, hogy az egyes csapatokból mely kevésbé ismert játékosok tehetnek szert nemzetközi hírnévre a dél-amerikai kontinensbajnokságon (ha lesz).

A Serie A elmúlt szezonjának legjobb hátvédjének választott Cristian Romero az Atalanta csapatában már nagy erőkkel bontogatta a szárnyait, az argentin nemzeti válogatottban eddig váratott magára az igazi áttörés, de jó eséllyel ezen a tornán Lionel Scaloni a kezdőben számíthat a tehetséges játékosra. Romero a kimagasló munkája mellett a támadásokat is támogatja, melyben sokat profitálhat az 1993 óta egyetlen nagy tornát sem nyerő Albiceleste.

A kontinens papíron leggyengébb csapatának számító Bolívia keretében ott lesz a gyermekkora óta Svájcban élő és futballozó Boris Céspedes. A 25 éves középpályás a Servette csapatában nyújtott megbízható teljesítménye révén tavalyi debütálása óta háromszor lépett pályára a nemzeti csapatban, és a várakozások szerint a Copán is fontos szerep hárulhat rá. Nem kizárt, hogy jó teljesítménnyel nyáron akar jobb csapat is leigazolja.

A brazil válogatott sztárokkal teletűzdelt keretéből nehéz olyan játékost választani, akit nem ismer már az egész világ. Gabriel Barbosa sem lehet ismeretlen, ugyanis a “Gabigol” néven ismert csatár évekkel ezelőtt már az Inter és a Benfica színeiben már Európában is tiszteletét tette. Nem járt sikerrel, azonban hazájába visszatérve a Flamengóban egy vérbeli befejező csatárt testesít meg, és a brazilok reményei szerint ő lehet a Copán a csapat első számú kilencese. A Selecaóban eddig hat meccsen két gólt lőtt.

Chile válogatottjában Erick Pulgar már 2015 óta légióskodik Olaszországban, a Bologna után jelenleg a Fiorentina csapatában szereplő 27 éves középpályás jó ideje a Serie A egyik leginkább alulértékelt játékosa. A hatalmas munkabírású karmester 2015 óta 27-szer viselte hazája válogatottjának mezét, és joggal reménykedhet benne, hogy az idei viadal kiváló ugródeszka lehet számára egy nagyobb klubhoz való átigazoláshoz.

A világbajnoki selejtezősorozatban bravúrt bravúrra halmozó Ecuador megannyi tehetsége közül talán Moisés Caicedo számít a legnagyobb névnek. A 19 éves középpályás télen Copa Sudamericana-, és U20-as Libertadores-kupa-győztesként igazolt át a helyi Independiente del Valle csapatától a PL-ben szereplő Brightonhoz. A válogatottban eddig háromszor lépet pályára, azonban a jelek szerint számítani fognak rá és ez a torna nagyszerű alkalom lehet a további fejlődéshez és tehetsége megcsillogtatásához.

A River Plate Európa felé kacsintgató gólgyárosa Rafael Santos Borré bizonyára Muriel és Zapata mögött nem lesz tagja az alapkezdőnek a kolumbiai válogatottban. Ennek ellenére szorgalma, gyorsasága és gólérzékenysége révén a több kreatív játékost nélkülöző (James Rodríguez, Juan Fernando Quintero) nemzeti együttes fontos szereplője lehet, aki egy jó Copa-szerepléssel még jobb európai szerződést harcolhat ki magának.

A paraguayi nemzeti csapat fiatalabb játékosai között is találunk olyan játékosokat, akik húzóemberek lehetnek ezen a tornán. Robert Rojas az utóbbi időben meghatározó alakja lett a River Plate védelmének, ráadásul kifejezetten sokoldalú hátvéd, középen, szélen és söprögetőként egyaránt megállja a helyét. 25 éves kora ellenére még csak kétszer lépett pályára a nemzeti csapatban, de a közelmúltban nyújtott teljesítménye révén rászolgált a lehetőségre.

A két évvel ezelőtti tornán döntős Peru csapata nemrég egészült ki az édesanyja származású révén honosított Gianluca Lapadulával. A Milant is megjárt egykori másodosztályú gólkirály évek óta masszívan termeli a találatokat kisebb Serie A-s csapatok színeiben, 2020 óta pedig már négy alkalommal új hazája csapatában is szerepelt. Mivel Guerrero sérülés után van, Farfán pedig kihagyja a tornát, a már 31 esztendős “Lapagol” könnyen Gareca mester kezdőjében találja magát, a lehetőség pedig adott előtte, hogy megcsillogtassa tudását.

A számtalan kiváló klasszist felvonultató uruguayi válogatottban eddig kevés lehetőséghez jutó Nicolás De La Cruztól joggal várhatunk meghatározó teljesítményt. A 24 éves irányító évek óta a River Plate játékát szabja, igazán kreatív, univerzális játékos, akinek eddig csak epizódszerep jutott a válogatottban, ám ha bizonyítani tud, akkor végre nemzetközi színekben is eljöhet számára a várva várt áttörés.

A közelmúltban a brazil Santostól az MLS-ben szereplő Toronto FC-hez igazoló Yeferson Soteldo eddig nem sok sót evett meg a venezuelai válogatottban. A 23 esztendős mélynövésű balszélső a tavalyi Libertadores-kupa-döntős színeiben már bizonyított, jelenleg pedig az MLS-ben próbálja megállni helyét, egy igazi kifürkészhetetlen cselgép, rendkívüli kreativitással rendelkezik, és ha megkapja a lehetőséget, abból bizonyára a válogatottja is csak profitálna.

A Copa América csoportbeosztása

A csoport: Argentína, Bolívia, Uruguay, Chile, Paraguay
B csoport: Kolumbia, Brazília, Venezuela, Ecuador, Peru

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!