Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: bemutatjuk a B-csoportot!

Június 11-én indul az egyik legnagyobb kontinenstorna, az Európa-bajnokság. Cikksorozatunkban most bemutatjuk a csoportokat, amelyben megismerhetjük a nemzeti válogatottak kereteit, játékosait és minden egyéb fontos információt. Második cikkünkben a B-csoporttal folytatjuk, amelyben Dánia, Finnország, Belgium és Oroszország kapott helyet. 

1. Dánia

(Photo by FrontZoneSport via Getty Images)

Összefoglaló: 

Dánia teljes magabiztossággal érkezik az Európa-bajnokságra, miután zsinórban megnyerték az első három világbajnoki selejtezőmérkőzésüket 14 gólt lőve és egyet sem kapva, olyan csapatok ellen, mint Ausztria, Izrael és Moldova. Ez hatalmas löket lehet az egyébként nem túl erős csapatnak a csoportban.

Az Eb-selejtezőn egy ponttal lemaradva lettek másodikok a csoportjukban Svájc ellen, de egyszer sem kaptak ki és jobb gólkülönbséggel zártak, mint Petkovic gárdája.

Dánia 1992-ben nyert az Európa-bajnokságon, ez a csapat azonban már nem az a csapat. A kapuban bár szintén egy Schmeichel áll, ám nem Peter hanem Kasper, aki bár jó kapus, de meg sem közelíti édesapja klasszisát. A dán válogatott legutóbbi 26 mérkőzéséből csak kettőt veszített el, érdekesség, hogy mindkettőt a csoport másik tagja, Belgium ellen. 2016-ban nem jutottak ki a tornára, 2012-ben pedig már a csoportkörben búcsúztak. A bajnokcsapat erőssége a csapatdinamika volt, a dánok pedig most közel 20 évvel később ismét erre szeretnének alapozni.

Szövetségi kapitány:

Kasper Hjulmand – A dán Nordsjaelland edzőjeként 2012-ben megszerezte a klub történetének első bajnoki címét: Ezt követően volt egy egy éves kitérője Mainzba, hogy 2016-ban visszatérjen sikerei színterére. 2019-ig volt másodjára a Nordsjaelland edzője, ameddig ki nem nevezték a dán válogatott élére Age Hareide helyére, ezzel pedig megkapta azt a lehetőséget is, hogy ő vezetheti ki a nemzeti csapatot a nyári Európa-bajnokságra.

Keret:

Kasper Schmeichelről már beszéltünk, benne bíznak minden bizonnyal a legtöbben a csapatban, előtte pedig van egy relatíve erős védelem Andreas Christensennel fémjelezve. Eközben Thomas Delaney és Pierre-Emile Hojbjerg szervezheti a játékot a középpályán, ráadésul most még elég jó csatáraik is vannak Poulsen és Dolberg révén, de ahogy azt már említettük, nagyon messze állnak a 92-es bajnokcsapattól. A legnagyobb név a keretben még így is Christian Eriksen, aki viszont már túl van a csúcsformáján.

Nem lesz ott a kontinenstornán a 35 esztendős Lasse Schöne, ahogy a tavaly nyáron az olasz másodosztályba került Christian Gytkaer sem. A Bournemouth egyszeres válogatott középpályása, Philip Billing is kimaradt, aki erre olyannyira megsértődött, hogy inkább “átigazol” a nigériai válogatotthoz.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Kasper Schmeichel (Leicester City – Anglia), Frederik Rönnow (Schalke – Németország), Jonas Lössl (Midtjylland)
Védők: Simon Kjaer (Milan – Olaszország), Andreas Christensen (Chelsea – Anglia), Jannik Vestergaard (Southampton – Anglia), Joakim Maehle (Atalanta – Olaszország), Jens Stryger Larsen (Udinese – Olaszország), Joachim Andersen (Fulham – Anglia), Daniel Wass (Valencia – Spanyolország), Mathias Zanka (FC Köbenhavn), Nicolai Boilesen (FC Köbenhavn)
Középpályások: Christian Eriksen (Internazionale – Olaszország), Thomas Delaney (Borussia Dortmund – Németország), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham – Anglia), Christian Nörgaard (Brentford – Anglia), Mathias Jensen (Brentford – Anglia), Anders Christiansen (Malmö – Svédország), Jonas Wind (FC Köbenhavn)
Támadók: Yussuf Poulsen (RB Leipzig – Németország), Martin Braithwaite (Barcelona – Spanyolország), Andreas Cornelius (Parma – Olaszország), Kasper Dolberg (Nice – Franciaország), Andreas Skov Olsen (Bologna – Olaszország), Robert Skov (Hoffenheim – Németország), Mikkel Damsgaard (Sampdoria – Olaszország)

Érdemes lesz rá figyelni…

Christian Eriksen – A csapat egyik legnagyobb neve még mindig az a Christian Eriksen, akit két éve még a Real Madriddal és a Barcelonával hoztak szóba, ám végül az Interbe igazolt, ahová nem igazán tudott beilleszkedni. A szezonban nem sokat lépett pályára klubcsapatában, ám az idény végére talán elkezdett visszatalálni a régi formájához. A válogatottban azért jobb teljesítményt mutatott, a selejtezőkörben is ő volt a dánok gólkirálya 5 találattál, összességében pedig már 36 találatnál jár a nemzeti csapatban 106 mérkőzésen.

Csoportmérkőzések: 

Június 12. szombat (17:00): Dánia-Finnország (Koppenhága)
Június 17. csütörtök (17:00): Dánia-Belgium (Koppenhága)
Június 21. hétfő(20:00): Oroszország-Dánia (Koppenhága)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 9 (1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2020)
A legjobb eredmény: aranyérem (1992)
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 4 győzelem, 4 döntetlen, 23–6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Christian Eriksen (5)
A keret legértékesebb játékosa: Christian Eriksen: 40 millió euró
FIFA-világranglista: 10. hely

2. Belgium

(Photo by RBFA/Isosport/MB Media/Getty Images)

Összefoglaló:

Belgium is tökéletesen és hibátlanul zárta a selejtezősorozatot 30 ponttal, emellett 40 gólt lőttek és mindössze 3-at kaptak, a zsinórban 10 győzelmükkel pedig rekordot is döntöttek. Erős előzmények a torna előtt, amit az is tetőz, hogy a FIFA-világranglista első helyén is állnak már egy ideje. A belga válogatott az Európa-bajnokság nagy esélyese, bár ezt már korábban is mondták róluk, ám a végén mindig elszalasztották a trófeákat.

Roberto Martinez 3-4-3-as rendszerre építene, ám ennek az alappillére Kevin De Bruyne lenne, aki nem biztos, hogy pályára tud lépni a tornán, illetve egy jó formában lévő Eden Hazard, ami viszont azóta nem jött elő, hogy a Real Madridba igazolt.

Az Európa-bajnokságra 2004 és 2012 között nem jutott ki a belga nemzeti csapat, 2016-ban viszont már a negyeddöntőig jutottak. Legjobb eredményük eddig egy bronzérem volt, amit 1972-ben értek el.

Szövetségi kapitány:

Roberto Martinez – A spanyol edző a Swansea, a Wigan és az Everton menedzsere volt, mielőtt 2016-ban kinevezték a belga válogatott szövetségi kapitányának. Az irányítása alatt Belgium az egyik, ha nem a legerősebb nemzeti csapat lett a világon: 2018 ősze óta vezetik a FIFA világranglistáját úgy, hogy 2009-ben még csak a 66. helyen álltak.

Keret:

Az Európa-bajnokságon szereplő válogatottak közül talán a belgáknak van a legerősebb kerete: rengeteg minőségi támadójuktól biztosan meg fog remegni az ellenfél védőinek a lába, és ha még a hátul gyengébben is teljesítenek, elől valaki biztosan több gólt fog lőni. Sok fiatalt is kineveltek, mint a Brighton szélsőjét, Leandro Trossardot, aki a keret egyik nagy meglepetése lehet. A csapat legjobbja azonban még így is az a Kevin De Bruyne, akinek a látásmódja és tehetsége nélkül biztosan nehezebb helyzetbe kerülnének a belgák. A Manchester City középpályása azonban megsérült a BL-döntőben, de a hírek szerint legkésőbb a csoportkör végére felépül, bár egyelőre még fájdalmai vannak.

Nagy hiányzókról nem igazán lehet beszélni a belgáknál, és bár van néhány kiöregedő játékos a keretben, a csapatuk így is közel tökéletes.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Thibaut Courtois (Real Madrid – Spanyolország), Simon Mignolet (FC Bruges), Matz Sels (Strasbourg – Franciaország)
Védők: Dedryck Boyata (Hertha BSC – Németország), Jason Denayer (Olympique Lyon – Franciaország), Jan Vertonghen (Benfica – Portugália), Toby Alderweireld (Tottenham – Anglia), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe – Japán)
Középpályások: Axel Witsel (Borussia Dortmund – Németország), Youri Tielemans (Leicester City – Anglia), Leander Dendoncker (Wolverhampton Wanderers – Anglia), Kevin De Bruyne (Manchester City – Anglia), Hans Vanaken (FC Bruges), Dennis Praet (Leicester City – Anglia), Thomas Meunier (Borussia Dortmund – Németország), Yannick Carrasco (Atlético Madrid – Spanyolország), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund – Németország), Timothy Castagne (Leicester City – Anglia), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir – Törökország)
Támadók: Eden Hazard (Real Madrid – Spanyolország), Romelu Lukaku (Internazionale – Olaszország), Michy Batshuayi (Crystal Palace – Anglia), Christian Benteke (Crystal Palace – Anglia), Dries Mertens (Napoli – Olaszország), Jeremy Doku (Rennes – Franciaország), Leandro Trossard (Brighton – Anglia)

Érdemes lesz rá figyelni…

Romelu Lukaku – A gólszerzésben az elmúlt időszakban egyértelműen Romelu Lukaku veszi ki a legjobban a részét, és Eden Hazard gyengélkedése miatt neki kell átvennie a vezér szerepét. A csatár az Interben megmutatta, hogy sok van még benne, ahogy a selejtezősorozatban is, ahol válogatottja gólkirálya is lett.

Csoportmérkőzések: 

Június 12., szombat (20:00): Belgium-Oroszország (Szentpétervár)
Június 17., csütörtök (17:00): Dánia-Belgium (Koppenhága)
Június 21., hétfő (20:00): Finnország-Belgium (Szentpétervár)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 6 (1972, 1980, 1984, 2000, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: 1980, ezüstérem
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 10 győzelem, 40–3-as gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Romelu Lukaku (7)
A keret legértékesebb játékosa: Kevin De Bruyne: 100 millió euró
FIFA-világranglista: 1. hely

3. Oroszország

(Photo by Sergei SavostyanovTASS via Getty Images)

Összefoglaló:

Oroszország szinte teljesen újjáépítette a keretét, amióta bejutott a legjobb nyolc közé a 2018-as világbajnokságon. A kapus, Igor Akinfejev és a veterán középsővédő, Szergej Ignasevics visszavonult, de Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány még mindig keresi a megfelelő helyettesüket, akik egy új generáció alapjai lehetnek.

Az Eb-selejtezők során is igen hullámzó teljesítményt nyújtottak, a belgáktól mindkétszer kikaptak, de végül sikerült így is elég simán megszerezniük a második helyet a csoport többi tagjának rossz teljesítményét kihasználva.

Az Európa-bajnokságokon sokszor leírták már őket, de sokkal jobban szerepeltek itt, mint a világbajnokságokon. Még Szovjetunióként 1960-ban meg is nyerték az első kontinenstornájukat, majd 64-ben, 72-ben és 88-ban is döntőbe kerültek, de elvesztették azokat. Oroszországként csak egy bronzérmet tudnak felmutatni 2008-ból, a legutóbbi két Eb-n pedig már a csoportkörben kiestek. Legnagyobb esélyük most is egy csoportharmadik helyre van, de talán meglepetést tudnak okozni, és megszerzik a második helyet.

Szövetségi kapitány:

Sztanyiszlav Csercseszov: A 2018-as világbajnokságon az oroszokat tartották a leggyengébb válogatottnak, de Csercseszov vezérletével a negyeddöntőig jutottak, ahol csak egy tizenegyespárbajban vesztettek Horvátország ellen. Ezzel a teljesítménnyel kiérdemelte azt, hogy meghosszabbítsák a szerződését, és 2018-ban a FIFA év edzőjének egyik jelöltje is volt. Most viszont talán még nagyobb feladat hárul rá a félig kiöregedő, félig átalakuló keret miatt.

Keret:

Az orosz válogatottnak egyetlen igazán jó csatára van, a Zenit játékosa, Artyom Dzjuba, aki klubcsapatában is jól szerepelt, de az Eb-selejtezők során is 9 gólt szerzett. A távozó Akinfejev helyén minden bizonnyal a Dinamo Moszkva kapusa, Anton Sunyin lesz majd, előtte pedig az Igor Divejev-Roman Jevgenyev páros segíthet neki. A 2018-as vb hőse, Gyenisz Cserisev azonban alig kapott lehetőséget a Valenciában, helyette minden bizonnyal a 37 éves Jurij Zsirkov fog kezdeni a középpályán.

A Dinamo Moszkva csodagyereke, Arszen Zaharjan lesérült, így nem tud ott lenni a tornán, a nagy öregek mellett pedig kimaradt a keretszűkítésnél Alekszej Mirancsuk ikertestvére, Anton, a Lokomitív Moszkva szélsője.

A 29 fős bő keret: 

Kapusok: Anton Sunyin (Dinamo Moszkva), Andrej Lunyov (Zenit), Jurij Djupin (Rubin Kazany), Matvej Szafonov (FK Krasznodar)
Védők: Jurij Zsirkov (Zenit), Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor – Törökország), Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), Mário Fernandesz (CSZKA Moszkva), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Vjacseszlav Karavajev (Zenit), Igor Divejev (CSZKA Moszkva), Roman Jevgenyev (Dinamo Moszkva), Ilja Szamosnikov (Rubin Kazany)
Középpályások: Alekszandr Golovin (Monaco – Franciaország), Alekszej Jonov (FK Krasznodar), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Daler Kuzjajev (Zenit), Alekszej Mirancsuk (Atalanta – Olaszország), Gyenisz Cserisev (Valencia – Spanyolország), Magomed Ozdojev (Zenit), Andrej Mosztovoj (Zenit), Dmitrij Barinov (Lokomotiv Moszkva), Danyiil Fomin (Dinamo Moszkva), Rifat Zsemaletdinov (Lokomotiv Moszkva), Makszim Muhin (Lokomotiv Moszkva), Gyenyisz Makarov (Rubin Kazany).
Támadók: Artyom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotnij (Szocsi), Alekszandr Szobolev (Szpartak Moszkva)

Érdemes lesz rá figyelni…

Artyom Dzjuba: A Zenit magas csatára mind a 10 Eb-selejtezőn kezdőként lépett pályára, emellett 9 gólt is szerzett, így mindenképpen ő az oroszok legfontosabb játékosa. A védelem és a kapus poszt nem volt épp a legjobb területük, 18 gólt kaptak 11 mérkőzésen és mindössze kétszer nem találtak be a hálójukba az ellenfelek, így arra kell törekedni, hogy többet lőjenek, mint amennyit kapnak. Ebben kell majd segítenie mindenképpen Dzjubának.

Csoportmérkőzések: 

Június 12., szombat (20:00): Belgium-Oroszország (Szentpétervár)
Június 16., szerda (14:00): Finnország-Oroszország (Szentpétervár)
Június 21., hétfő (20:00): Oroszország-Dánia (Koppenhága)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 12(1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: 1960, aranyérem
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 8 győzelem, 2 vereség, 33–8-as gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Artyom Dzjuba (9)
A keret legértékesebb játékosa: Alekszandr Golovin: 23 millió euró
A FIFA-világranglista: 38. hely

4. Finnország

(Photo by Stanislav Vedmid/DeFodi Images via Getty Images)

Összefoglaló:

Finnország nagyon mélyről jött vissza és jutott ki az Európa-bajnokságra. A 2016-os kontinenstorna selejtezőjében egyetlen meccset sem tudtak megnyerni. A következő évben 2 döntetlen és 9 vereség állt a nevük mellett, majd kinevezték Marku Kanervát és most öt évvel később az első nemzetközi tornájukra készülnek, ugyanis történetük során sem Eb-re, sem vb-re nem jutottak ki.

A finnek a mostani selejtezősorozatban csoportjuk második helyét szerezték meg Olaszország mögött, ahol 18 pontot szereztek 10 mérkőzésen. Hogy ez volt-e a nemzeti csapat maximuma, majd a tornán kiderül, de ha már csak eddig jutottak el, az is szép eredmény a válogatott számára.

Szövetségi kapitány:

Markku Kanerva – A korábbi iskolai tanár játékosként védőposzton játszott a finn válogatottban, de ezek után klubszinten szinte semmilyen edzői tapasztalatot nem szerzett. Az 56 éves szakember 2016 decemberében vette át a nemzeti csapat irányítását, és ez idő alatt eljutottak odáig, hogy Finnország kijusson az első nemzetközi tornájára. Kanerva korábban az U21-es finn csapat trénere volt, aki Hans Backét válttotta a felnőtteknél.

Keret:

Nem meglepő módon, nem sok híres és klasszis játékos van a finn válogatottban, és minden bizonnyal mindenki csak Teemu Pukki nevét tudná felsorolni a keretből. A labdarúgók többsége az északi országok topcsapataiból érkezik de a másodosztályokból is kaptak többen meghívót, így a finn az egyik leggyengébb válogatott jelenleg a tornán, de senkit nem szabad előre leírni. Bekerült a keretbe az MTK védője, Nikolai Alho is, aki azért nem alkotott maradandót az NBI-ben. Aki Pukki mellett bizonyíthat, az az Union Berlinben kölcsönben futballozó Joel Pohjanpalo.

A nagy hiányzók között meg kell említeni Jari Litmanent, és a 34 éves, 73-szoros válogatott Roman Eremenkót, de a Werder Bremen csapatkapitánya, Niklas Moisander és az olasz első osztályban futballozó Benevento-játékos, Perparim Hetemaj is megérdemelt volna egy meghívót.

A 26 fős szűk keret:

Kapusok: Lukás Hrádecky (Bayer Leverkusen – Németország), Jesse Joronen (Brescia – Olaszország), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers – Anglia)
Védők: Paulus Arajuuri (Pafosz – Ciprus), Jere Uronen (Genk – Belgium), Juhani Ojala (Vejle – Dánia), Albin Granlund (Stal Mielec – Lengyelország), Sauli Väisänen (Chievo – Olaszország), Nikolai Alho (MTK Budapest), Daniel O’Shaughnessy (HJK), Niko Hämäläinen (QPR – Anglia), Robert Ivanov (Warta Poznan – Lengyelország)
Középpályások: Tim Sparv (Lárisza – Görögország), Rasmus Schüller (Djurgarden – Svédország), Glen Kamara (Rangers – Skócia), Pyry Soiri (Esbjerg – Dánia), Joni Kauko (Esbjerg – Dánia), Frederik Jensen (Augsburg – Németország), Onni Valakari (Pafosz – Ciprus), Jasin-Amin Assehnoun (Lahti), Thomas Lam (PEC Zwolle – Hollandia)
Támadók: Teemu Pukki (Norwich City – Anglia), Joel Pohjanpalo (Union Berlin – Németország), Lassi Lappalainen (CF Montréal – Kanada), Marcus Forss (Brentford – Anglia), Roope Riski (HJK)

Érdemes lesz rá figyelni…

Teemu Pukki – Finnország reménykedik abban, hogy jó eredményt tudnak majd felmutatni, ehhez pedig Teemu Pukkira kell támaszkodniuk. A 31 éves Norwich-csatár 10 gólt lőtt a 10 selejtező mérkőzésen, ami azért is kiemelkedő, mert az egész csapat 16 gólt szerzett. Klubjában is jó formában volt, 26 találattal és 4 gólpasszal zárta az szezont, igaz, már az angol másodosztályban. Pukki tisztában is van ezzel a felelősséggel és a hátára is veszi majd a csapatát a tornán.

Csoportmérkőzések: 

Június 12. szombat (17:00): Dánia-Finnország (Koppenhága)
Június 16., szerda (14:00): Finnország-Oroszország (Szentpétervár)
Június 21., hétfő (20:00): Finnország-Belgium (Szentpétervár)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 1 (2020)
A legjobb eredmény: 
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 4 vereség, 16–10-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Teemu Pukki (10)
A keret legértékesebb játékosa: Teemu Pukki: 7 millió euró
FIFA-világranglista: 54. hely


Sorozatunk további cikkei: 

Eb 2020: Bemutatjuk az A-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a B-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a C-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a D-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az E-csoportot!